dinsdag 10 juli 2018

Koude kalkoen met vruchtensalade

KOUDE KALKOEN MET VRUCHTENSALADE

300 gram kalkoenfricandeau
zout
3 theelepels gemberpoeder
1 eetlepel olie
3 (bloed)sinaasappels
2 kleine grapefruits
1½ deciliter umer
peper
2 plakken ananas (blik)
1 avocado
1 takje dille


Kalkoen inwrijven met zout en 1 theelepel gemberpoeder. In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten. Kalkoen in 5 minuten rondom lichtbruin bakken. ½ Deciliter warm water toevoegen. Met deksel schuin op pan kalkoen in 20 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe keren. Boven kom met scherp mes sinaasappels en grapefruits zo dik schillen dat ook witte velletjes mee geschild worden. Partjes tussen vliesje uitsnijden. Sap opvangen. Kalkoen uit pan nemen en koud laten worden. Aan bakvet 1 deciliter sinaasappel-grapefruitsap en rest van gemberpoeder toevoegen. Aan de kook brengen. Aanbaksels losroeren. 5 Minuten koken. Laten afkoelen. Umer toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Ananas in stukjes snijden. Kalkoen in plakken van ½ centimeter snijden.
Avocado schillen, halveren, pit verwijderen en in dunne schijven snijden. Halveren. Met 1 eetlepel sinaasappel-grapefruitsap besprenkelen. In midden van 4 borden plakken kalkoen leggen. Op elk bord 1 eetlepel saus scheppen. Rondom rangschikken: sinaasappel, grapefruit, avocado en ananas. Garneren met dille. Rest van saus in sauskom doen.
Lekker met stokbrood en kropsla

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 10 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip juli 1991

Groenteschotel met tahoe

GROENTESCHOTEL MET TAHOE

½ ui
200 gram gesneden wortelen
1 courgette (150 gram)
30 gram taugé
250 gram tahoe
2 theelepels shoarmakruiden
zout
2 eetlepels boter of margarine
1½ eetlepel mierikswortelsaus
4 eetlepels sausbinder
½ deciliter garderoom
peper
4 eetlepels sperziebonen (blik)
1 takje peterselie


Ui fijn snipperen. In pan met 1 deciliter water ui en wortel 10 minuten koken. Intussen courgette wassen en in stukjes snijden. In zeef taugé wassen en laten uitlekken. Tahoe in plakken van 1 centimeter snijden. Bestrooien met shoarmakruiden en zout. In koekenpan boter verhitten. Tahoeplakken in 4 minuten goudbruin bakken. Halverwege keren. Intussen aan wortel-uimengsel toevoegen: courgette, mierikswortelsaus en 1 deciliter water. Sausbinder erover strooien. Al roerende aan de kook brengen. Garderoom erdoor roeren. 5 Minuten zachtjes koken. Af en toe roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Taugé en sperziebonen erdoor scheppen. 1 Minuut meewarmen. Tahoe in punten snijden. Op groenteschotel leggen. Garneren met peterselie.
Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juli 1991