SLANKE CITROENPUDDING
1 pakje citroen-gelatinepuddingpoeder
½ citroen
1 zakje klop-klop
5½ eetlepel melk
In pan, pudding maken met ½ liter water volgens gebruiksaanwijzing op pakje. In kom schenken. Laten afkoelen. In koelkast in 2 uur stijf laten worden. Citroen wassen en in 8 halve plakjes snijden. In hoge kom klop-klop met melk stijfkloppen volgens gebruiksaanwijzing op pak. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Met 2 messen pudding in kleine stukjes snijden. Klop-klop erdoor scheppen. Over 4 schaaltjes verdelen. Garneren met schijfjes citroen.
4 personen
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur / 5 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip juni 1980
vrijdag 30 juni 2023
Perenyoghurt met rozijnen
PERENYOGHURT MET ROZIJNEN
2 eetlepels rum
2 eetlepels rozijnen
2 handperen
½ liter vruchtenyoghurt met peren
6 gepelde hazelnoten
In kopje rum doen. Hierin rozijnen 3 minuten wellen. Intussen peren schillen, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden. In kom doen. Erdoor scheppen: rozijnen met rum en yoghurt. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Noten fijnhakken.
Yoghurt over 4 schaaltjes verdelen. Bestrooien met hazelnoten.
4 personen
voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 2 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip juni 1980
2 eetlepels rum
2 eetlepels rozijnen
2 handperen
½ liter vruchtenyoghurt met peren
6 gepelde hazelnoten
In kopje rum doen. Hierin rozijnen 3 minuten wellen. Intussen peren schillen, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden. In kom doen. Erdoor scheppen: rozijnen met rum en yoghurt. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Noten fijnhakken.
Yoghurt over 4 schaaltjes verdelen. Bestrooien met hazelnoten.
4 personen
voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 2 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip juni 1980
Gevulde appel
GEVULDE APPEL
1 bolletje gember
1 eetlepel geschaafde amandelen
4 middelgrote appels
1½ eetlepel citroensap
1 theelepel citroenrasp (uit pot)
1 deciliter magere yoghurt
1 eetlepel honing
Gember fijnsnipperen. Amandelen fijnhakken. Appels wassen. Van bovenkant kapjes afsnijden. Met appelboor klokhuizen uitboren. Met mesje appels verder uithollen tot 1 centimeter van de rand. Binnenkant besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Uitholsel van appel in stukjes snijden en in kom doen. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Toevoegen: gember, amandel, citroenrasp, yoghurt en honing. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Appels vullen met appelmengsel. Op 4 bordjes zetten. Kapjes erop zetten.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 3 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip juni 1980
1 bolletje gember
1 eetlepel geschaafde amandelen
4 middelgrote appels
1½ eetlepel citroensap
1 theelepel citroenrasp (uit pot)
1 deciliter magere yoghurt
1 eetlepel honing
Gember fijnsnipperen. Amandelen fijnhakken. Appels wassen. Van bovenkant kapjes afsnijden. Met appelboor klokhuizen uitboren. Met mesje appels verder uithollen tot 1 centimeter van de rand. Binnenkant besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Uitholsel van appel in stukjes snijden en in kom doen. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Toevoegen: gember, amandel, citroenrasp, yoghurt en honing. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Appels vullen met appelmengsel. Op 4 bordjes zetten. Kapjes erop zetten.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 3 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip juni 1980
Gehaktbrood met vijgen en ananas
GEHAKTBROOD MET VIJGEN EN ANANAS
5 gedroogde vijgen
2 eetlepels vieux
2 schijven ananas (uit blik)
500 gram gehakt
1 ei
zout
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
6 volkoren beschuiten
1 eetlepel sesamzaad
4 toefjes peterselie
Vijgen kleinsnijden. In vieux in 10 minuten weken. Uitgelekte ananas in stukjes snijden. Oven voorverwarmen op 160°C. In kom gehakt met overige ingrediënten vermengen. Cakeblik met een inhoud van 1 liter invetten. Gehaktmengsel erin scheppen. In midden van oven gehaktbrood in 1 uur gaarbakken. Sesamzaad erover strooien. In nog 10 minuten sesamzaad goudbruin laten worden. Laten afkoelen.
Gehaktbrood uit cakeblik nemen. In plakken snijden. Garneren met peterselie.
Groentetip: bleekselderij.
4 personen
voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 80 / 5 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip juni 1980
5 gedroogde vijgen
2 eetlepels vieux
2 schijven ananas (uit blik)
500 gram gehakt
1 ei
zout
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
6 volkoren beschuiten
1 eetlepel sesamzaad
4 toefjes peterselie
Vijgen kleinsnijden. In vieux in 10 minuten weken. Uitgelekte ananas in stukjes snijden. Oven voorverwarmen op 160°C. In kom gehakt met overige ingrediënten vermengen. Cakeblik met een inhoud van 1 liter invetten. Gehaktmengsel erin scheppen. In midden van oven gehaktbrood in 1 uur gaarbakken. Sesamzaad erover strooien. In nog 10 minuten sesamzaad goudbruin laten worden. Laten afkoelen.
Gehaktbrood uit cakeblik nemen. In plakken snijden. Garneren met peterselie.
Groentetip: bleekselderij.
4 personen
voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 80 / 5 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip juni 1980
Spinazie-eitaart
SPINAZIE-EITAART
9 eieren
1½ kilogram spinazie
zout
2 eetlepels zure room
50 gram geraspte, belegen kaas
versgemalen peper
½ theelepel nootmuskaat
3 volkoren beschuiten
¼ theelepel basilicum
worcestershiresaus
2 blikjes gekoeld croissantdeeg
6 Eieren 6 minuten koken. Laten schrikken en voorzichtig pellen. Spinazie wassen en uitzoeken. In grote pan spinazie met aanhangend water 10 minuten koken. In vergiet goed laten uitlekken. Op plank kleinsnijden.
Oven voorverwarmen op 225°C. In kom 3 eieren loskloppen met zure room, geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat. 1 Beschuit erboven verkruimelen. Spinazie erdoor roeren. Op smaak brengen met basilicum en worcestershiresaus. Springvorm met doorsnede van 24 centimeter bekleden met 8 driehoekjes croissantdeeg. 2 Beschuiten erboven verkruimelen. Helft van spinaziemengsel erin scheppen. Hierover eieren verdelen. Bedekken met rest van spinaziemengsel. Van rest van croissantdeeg ronde lap maken ter grootte van de springvorm. Hiermee spinazie afdekken. Randen vastdrukken (met beetje water). Taart in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Groentetip: IJsbergsla met radijs.
6 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 / 50 minuten
gerechtsoort : hartige taart
bron : Tip juni 1980
9 eieren
1½ kilogram spinazie
zout
2 eetlepels zure room
50 gram geraspte, belegen kaas
versgemalen peper
½ theelepel nootmuskaat
3 volkoren beschuiten
¼ theelepel basilicum
worcestershiresaus
2 blikjes gekoeld croissantdeeg
6 Eieren 6 minuten koken. Laten schrikken en voorzichtig pellen. Spinazie wassen en uitzoeken. In grote pan spinazie met aanhangend water 10 minuten koken. In vergiet goed laten uitlekken. Op plank kleinsnijden.
Oven voorverwarmen op 225°C. In kom 3 eieren loskloppen met zure room, geraspte kaas, zout, peper en nootmuskaat. 1 Beschuit erboven verkruimelen. Spinazie erdoor roeren. Op smaak brengen met basilicum en worcestershiresaus. Springvorm met doorsnede van 24 centimeter bekleden met 8 driehoekjes croissantdeeg. 2 Beschuiten erboven verkruimelen. Helft van spinaziemengsel erin scheppen. Hierover eieren verdelen. Bedekken met rest van spinaziemengsel. Van rest van croissantdeeg ronde lap maken ter grootte van de springvorm. Hiermee spinazie afdekken. Randen vastdrukken (met beetje water). Taart in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Groentetip: IJsbergsla met radijs.
6 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 / 50 minuten
gerechtsoort : hartige taart
bron : Tip juni 1980
Gebakken schol met sinaasappelsaus
GEBAKKEN SCHOL MET SINAASAPPELSAUS
2 sinaasappels
600 gram scholfilets
zout
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels bloem
50 gram boter
1 eetlepel Curaçao
6 jeneverbessen
2 theelepels maïzena
1 Sinaasappel wassen, schil raspen en uitpersen. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. Met bolle kant van lepel jeneverbessen kneuzen. Vis inwrijven met zout en gemberpoeder. ½ Uur laten intrekken. Op bord bloem strooien. Schaal voorverwarmen. Vis door bloem wentelen. In 2 koekenpannen boter verhitten tot lichtbruin. Filets aan elke kant 5 minuten gaar en goudbruin bakken. Op warme schaal scheppen. Door bakvet roeren: sinaasappelsap, -rasp en -stukjes, Curaçao en gekneusde jeneverbessen. 2 Minuten zachtjes verwarmen. In kopje maïzena met ½ eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan bakvet toevoegen tot saus enigszins gebonden is. Over vis schenken.
Groentetip: komkommer met karwijzaad.
4 personen
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 / 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip juni 1980
2 sinaasappels
600 gram scholfilets
zout
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels bloem
50 gram boter
1 eetlepel Curaçao
6 jeneverbessen
2 theelepels maïzena
1 Sinaasappel wassen, schil raspen en uitpersen. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. Met bolle kant van lepel jeneverbessen kneuzen. Vis inwrijven met zout en gemberpoeder. ½ Uur laten intrekken. Op bord bloem strooien. Schaal voorverwarmen. Vis door bloem wentelen. In 2 koekenpannen boter verhitten tot lichtbruin. Filets aan elke kant 5 minuten gaar en goudbruin bakken. Op warme schaal scheppen. Door bakvet roeren: sinaasappelsap, -rasp en -stukjes, Curaçao en gekneusde jeneverbessen. 2 Minuten zachtjes verwarmen. In kopje maïzena met ½ eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan bakvet toevoegen tot saus enigszins gebonden is. Over vis schenken.
Groentetip: komkommer met karwijzaad.
4 personen
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 / 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip juni 1980
Witte bonen-bloemkoolschotel
WITTE BONEN-BLOEMKOOLSCHOTEL
1 bloemkool
zout
1½ pot witte bonen in tomatensaus
1 zakje kaassaus
peper
1 theelepel mosterd
2 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte oude kaas
1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel sesamzaad
Oven voorverwarmen op 250°C. Stronk van bloemkool snijden, wassen en in roosjes verdelen. In pan bodem water met zout aan de kook brengen. Bloemkool 8 minuten koken. Ovenschotel invetten. Hierin bonen in tomatensaus scheppen. In midden van oven warm laten worden. In steelpan kaassaus maken met 2½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Op smaak brengen met peper en mosterd. In kommetje paneermeel met kaas vermengen. Bloemkool afgieten en op bonen scheppen. Kaassaus erover schenken. Bestrooien met paneermengsel. Klontje boter erover verdelen. Bovenin oven goudbruin korstje laten krijgen. In droge koekenpan sesamzaad goudgeel roosteren. Schotel uit oven bestrooien met sesamzaad.
4 personen
voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip juni 1980
1 bloemkool
zout
1½ pot witte bonen in tomatensaus
1 zakje kaassaus
peper
1 theelepel mosterd
2 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte oude kaas
1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel sesamzaad
Oven voorverwarmen op 250°C. Stronk van bloemkool snijden, wassen en in roosjes verdelen. In pan bodem water met zout aan de kook brengen. Bloemkool 8 minuten koken. Ovenschotel invetten. Hierin bonen in tomatensaus scheppen. In midden van oven warm laten worden. In steelpan kaassaus maken met 2½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Op smaak brengen met peper en mosterd. In kommetje paneermeel met kaas vermengen. Bloemkool afgieten en op bonen scheppen. Kaassaus erover schenken. Bestrooien met paneermengsel. Klontje boter erover verdelen. Bovenin oven goudbruin korstje laten krijgen. In droge koekenpan sesamzaad goudgeel roosteren. Schotel uit oven bestrooien met sesamzaad.
4 personen
voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip juni 1980
Abonneren op:
Posts (Atom)