donderdag 30 januari 2020

Potage à l'Oignon Gratiné (Parijs, Île-de-France, Frankrijk)

POTAGE A L’OIGNON GRATINE

Oorspronkelijk is dit een specialiteit uit Parijs. Tegenwoordig heeft echter elke regio in Frankrijk een recept voor uiensoep.

60 gram boter of margarine
900 gram uien, gepeld en in dunne schijven
2 theelepels suiker
snufje zout
snufje peper
1½ eetlepel bloem
1 theelepel tijm
1,7 liter bruine bouillon
1,4 deciliter droge witte wijn

CROÛTES
12 plakjes stokbrood van 2½ centimeter dik
1 eetlepel olijfolie
225 gram geraspte Gruyère


Smelt de boter in een grote steelpan boven een matig vuur. De uien erdoor roeren en de suiker toevoegen. Al roerend de uien boven een laag vuur in 20 tot 30 minuten goudbruin fruiten.
De bloem over de uien strooien en 2 - 3 minuten koken. De bouillon erbij gieten en goed roeren. Zout, peper en tijm toevoegen en het vuur temperen. Met het deksel schuin op de pan de soep 30 - 40 minuten zachtjes laten sudderen. Ondertussen kunt u de croûtes bereiden.
De plakjes brood aan beide kanten met olijfolie bestrijken, op een bakplaat leggen en 15 minuten in een voorverwarmde oven (160°C) bakken. De plakjes brood omdraaien en nog eens 15 minuten bakken, of tot ze droog en lichtbruin zijn.
Het vet van de soep afscheppen en de soep in een terrine of soepkommen scheppen. Leg de croûtes erbovenop en bestrooi ze met de geraspte kaas. De soep 10 - 20 minuten in een hete oven zetten, of tot de kaas gesmolten is. Eventueel onder een voorverwarmde grill laten gratineren alvorens te serveren.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 60 minuten

gebied : Parijs, Île-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Koken op z’n Frans / Judith Ferguson

Morilles à la Crème (Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

MORILLES À LA CRÈME (MORIELJES IN ROOM)

500 gram morieljes
50 gram boter
1 deciliter dikke slagroom
zout
witte peper uit de molen
1 citroen


Snijd het zanderige voetje van de morieljes af. Was ze bijzonder goed onder koud stromend water. Snijd ze in parten als ze te omvangrijk zijn.
Doe ze in een pan met wat zout, peper, het citroensap en de boter. Zet een deksel op de pan en laat ze ongeveer 10 minuten koken. Als de morieljes gaar zijn, is het water dat ze afgescheiden hebben verdampt. Voeg de room toe en laat alles een paar minuten sudderen. Voeg er voor het opdienen nog wat verse room bij, om de saus weer een witte kleur te geven en proef af op smaak. Serveer ze gloeiend, op in boter goudbruin gebakken croûtons.

4 personen

gebied : Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Het kookboek uit Lyon / Ginette Hell-Girod