ZHĒNG YÚ (GESTOOMDE VIS)
Verse vis gecombineerd met simpele ingrediënten is zeer geliefd binnen de Chinese eetcultuur. De bereidingstechniek waarbij hete olie over een gerecht wordt gegoten, heet ‘you lin’ en gaat gepaard met spectaculair gesis.
1 hele schoongemaakte vis (bijvoorbeeld harder)
20 gram verse gemberwortel
1 lente-ui
8 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels donkere sojasaus
2 theelepels lichte sojasaus
Spoel de vis schoon met water en dep droog. Snijd de gember en lente-ui in dunne reepjes.
Leg de vis op een bord (snijd hem eventueel doormidden als hij te lang is) en bestrooi met de gember.
Zet het stoomrekje in een wok en vul de wok tot aan de rand van het stoomrekje met water. Zet het bord met de vis op het rekje. Dek de wok af met een deksel en breng het water aan de kook. Stoom de vis 15 minuten boven het kokende water op middelhoog vuur. Haal het bord uit de wok en bestrooi de vis met de lente-ui.
Verhit in een andere pan de zonnebloemolie totdat deze licht begint te roken. Doe het vuur direct uit. Sprenkel de sojasauzen over de vis en giet voorzichtig de hete olie over het geheel. Serveer direct met witte rijst.
2 personen
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Maancake & Jasmijn : 100 Geheime recepten van Chinese moeders / Maria Lam en Julie Ng
vrijdag 3 januari 2025
Chow Yong Yuk Si (China)
CHOW YONG YUK SI (ROERGEBAKKEN LAMSVLEESREEPJES)
250 gram lamsfilet, in reepjes gesneden
4 eetlepels olie
2 bosjes lente-uien, in stukken van 2 centimeter gesneden
2 plakjes verse gember, fijngehakt
2 fijngehakte tenen knoflook
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels sherry
1 theelepel maïzena, aangemaakt met 1 eetlepel water
MARINADE
1 theelepel lichte sojasaus
snufje peper
½ theelepel maïzena
1 eetlepel sherry
1 eetlepel sesamolie
SMAAKMENGSEL
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel azijn
snufje peper
snufje zout
1 eetlepel donkere sojasaus
1 theelepel suiker
4 eetlepels water
Leg het vlees gedurende 10 minuten in de marinade. Meng ondertussen het smaakmengsel.
Verhit in een pan of wok de olie. Voeg het vlees erbij en roerbak het vlees licht aan. Voeg de lente-uien, de verse gember, de knoflook en de sambal erbij en roerbak het geheel op een hoog vuur 15 seconden.
Sprenkel de sherry erover, giet het smaakmengsel erbij en breng het geheel aan de kook. Bind het geheel met de aangemaakte maïzena.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng
250 gram lamsfilet, in reepjes gesneden
4 eetlepels olie
2 bosjes lente-uien, in stukken van 2 centimeter gesneden
2 plakjes verse gember, fijngehakt
2 fijngehakte tenen knoflook
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels sherry
1 theelepel maïzena, aangemaakt met 1 eetlepel water
MARINADE
1 theelepel lichte sojasaus
snufje peper
½ theelepel maïzena
1 eetlepel sherry
1 eetlepel sesamolie
SMAAKMENGSEL
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel azijn
snufje peper
snufje zout
1 eetlepel donkere sojasaus
1 theelepel suiker
4 eetlepels water
Leg het vlees gedurende 10 minuten in de marinade. Meng ondertussen het smaakmengsel.
Verhit in een pan of wok de olie. Voeg het vlees erbij en roerbak het vlees licht aan. Voeg de lente-uien, de verse gember, de knoflook en de sambal erbij en roerbak het geheel op een hoog vuur 15 seconden.
Sprenkel de sherry erover, giet het smaakmengsel erbij en breng het geheel aan de kook. Bind het geheel met de aangemaakte maïzena.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng
Hoi Sin Auw Yuk (China)
HOI SIN AUW YUK (ROERGEBAKKEN BIEFSTUKBLOKJES MET HOI SIN-SAUS)
250 gram biefstuk, in kleine blokjes gesneden
2 kopjes olie
2 bosjes lente-uien, in stukjes van ½ centimeter gesneden
2 eetlepels hoi sin-saus
2 eetlepels sherry
100 gram maïskorrels uit blik
2 eetlepels sesamolie
MARINADE
1 geklopt eiwit
½ theelepel zout
2 eetlepels maïzena
Meng de marinade door de biefstukblokjes. Verhit in een pan of wok de olie op een hoog vuur. Schroei het vlees dicht. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan of wok en laat het goed uitlekken.
Giet de olie uit de pan of wok tot ongeveer 3 eetlepels olie overblijven. Verhit deze olie en roerbak hierin de lente-uien gedurende 5 seconden. Matig het vuur en voeg de hoi sin-saus en de sherry erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de biefstukblokjes, de maïskorrels en de sesamolie erbij. Roer het geheel goed door elkaar, waarna het gerecht geserveerd kan worden.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng
250 gram biefstuk, in kleine blokjes gesneden
2 kopjes olie
2 bosjes lente-uien, in stukjes van ½ centimeter gesneden
2 eetlepels hoi sin-saus
2 eetlepels sherry
100 gram maïskorrels uit blik
2 eetlepels sesamolie
MARINADE
1 geklopt eiwit
½ theelepel zout
2 eetlepels maïzena
Meng de marinade door de biefstukblokjes. Verhit in een pan of wok de olie op een hoog vuur. Schroei het vlees dicht. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan of wok en laat het goed uitlekken.
Giet de olie uit de pan of wok tot ongeveer 3 eetlepels olie overblijven. Verhit deze olie en roerbak hierin de lente-uien gedurende 5 seconden. Matig het vuur en voeg de hoi sin-saus en de sherry erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de biefstukblokjes, de maïskorrels en de sesamolie erbij. Roer het geheel goed door elkaar, waarna het gerecht geserveerd kan worden.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng
Siu Pai Kwa (China)
SIU PAI KWA (GEGRILLDE SPARERIBS MET TOMATENSAUS)
1 theelepel zout
1 kopje tomatenketchup
2 kilogram spareribs
TOMATENSAUS
2 kopjes tomatensap
2½ kopje water
1 kippenbouillonblokje
¼ eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels limoensap
1½ kopje suiker
½ kopje maïzena
2 eetlepels ketjap
¼ kopje blanke azijn
1 kleine ui, fijngehakt
Strooi het zout over de spareribs en bestrijk ze aan beide zijden met de tomatenketchup. Verwarm de oven tot 180°C en grill de spareribs op een rooster gedurende 20 minuten. Keer de spareribs en grill ze hierna nog eens 15 minuten.
Vermeng in een pan de ingrediënten voor de saus en verhit dit al roerend op een zacht vuur tot het kookt. Giet het over de spareribs.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng
1 theelepel zout
1 kopje tomatenketchup
2 kilogram spareribs
TOMATENSAUS
2 kopjes tomatensap
2½ kopje water
1 kippenbouillonblokje
¼ eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels limoensap
1½ kopje suiker
½ kopje maïzena
2 eetlepels ketjap
¼ kopje blanke azijn
1 kleine ui, fijngehakt
Strooi het zout over de spareribs en bestrijk ze aan beide zijden met de tomatenketchup. Verwarm de oven tot 180°C en grill de spareribs op een rooster gedurende 20 minuten. Keer de spareribs en grill ze hierna nog eens 15 minuten.
Vermeng in een pan de ingrediënten voor de saus en verhit dit al roerend op een zacht vuur tot het kookt. Giet het over de spareribs.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng
Abonneren op:
Posts (Atom)