dinsdag 7 juli 2020

Dulce de Leche (Argentinië)

DULCE DE LECHE (MELKVLA)

Deze vla eet men overal in Latijns-Amerika, als dessert, als saus over cake of ijs, of met fruit. Namen (en recepten) lopen nogal uiteen, zoals in Chili manjar blanco, in Colombia arequipe en in Peru natillas piuranas. Onderstaand recept is Argentijns.

7½ deciliter melk
250 gram suiker
2 theelepels vanillesuiker
1 theelepel zuiveringszout (dubbelkoolzure soda)


Breng melk met suiker en zuiveringszout bijna aan de kook en laat het zo staan, boven uiterst laag vuur, tot het mengsel dik begint te worden. Roer er nu en dan eens in en doe dit steeds vaker naar gelang de vla dikker wordt.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Paltas Rellenas (Brazilië)

PALTAS RELLENAS (GEVULDE AVOCADO’S)

De avocado, door de Spanjaarden aguacate genoemd, is van Nahuatl origine en heet in de meeste Zuid-Amerikaanse landen palta. De avocado’s in Brazilië zijn klein en rond. De hoeveelheden in onderstaand recept zijn zeer globaal, aangezien de grootte van avocado’s nogal uiteenloopt. De vulling kan ook bestaan uit koude kip.

4 avocado’s
200 gram gepelde garnalen
enkele blaadjes sla
1 deciliter mayonaise
2 hardgekookte eieren


Schil de avocado’s voorzichtig af, snijd ze in de lente in tweeën en verwijder de pit. Schep er ook enkele lepels van het vruchtvlees uit en snijd dit in kleine stukjes. Vermeng deze met garnalen, mayonaise en fijngesneden slablaadjes en vul hiermee de halve avocado’s. Garneer met plakjes hardgekookt ei.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Rotkohl (Duitsland)

ROTKOHL

Rodekool op deze wijze bereid doet het uitstekend bij vet vlees en bij braadworst.

2 appelen
50 gram boter
1 kilogram rodekool, geschaafd
1 kleine ui, gesnipperd
1 kruidnagel
2 eetlepels azijn
1 eetlepel suiker
zout
5 eetlepels rode wijn
1 deciliter bouillon of water


Snijd de geschilde appelen in stukjes en bak deze heel even in de boter aan. Voeg de rodekool toe, ui, kruidnagel, azijn, suiker, zout, rode wijn en bouillon of water, leg een deksel op de pan en laat de kool ruim een uur zachtjes sudderen. Voeg water toe als er gevaar voor aanbranden bestaat.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson