dinsdag 10 januari 2023

Adrak ka Sherbet (India)

ADRAK KA SHERBET (GEMBERDRANK)

Deze ijskoude drank met zijn pittige, scherpe smaak is heerlijk als het erg warm is – vooral tijdens de drukkend warme weken die voorafgaan aan de moesson. Gember wordt van oudsher gebruikt in India vanwege zijn geneeskrachtige werking. Gember helpt als de maag van streek is en veel Indiërs drinken dan ook een gemberdrank na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.

70 gram verse gemberwortel, zeer fijn gesneden
½ eetlepel citroenraspsel
1,2 liter kokend water
2 eetlepels vers citroensap, of naar smaak
4 eetlepels fijne kristalsuiker
citroen, ter garnering
munt, ter garnering


Doe de gember samen met het citroenraspsel in een hittebestendige kom. Schenk het kokende water erover en roer alles om. Laat de gemberdrank een hele nacht trekken.
Zeef de gemberdrank in een grote kan. Roer het citroensap en de suiker erdoor. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg naar smaak nog wat citroensap en suiker toe. Garneer hem met citroen en munt.

4 - 6 personen

gebied : India
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Nimbu Pani (India)

NIMBU PANI

5 biologische limoenen
120 gram fijne suiker
200 milliliter water
snufje zeezoutvlokken
ijsblokjes, voor het opdienen
takjes munt, voor het opdienen
schijfjes limoen, voor het opdienen


Rasp de schil van de limoenen boven een pan, voeg de suiker en 80 milliliter van het water toe en zet de pan 5 minuten op laag vuur. Roer af en toe, tot de suiker oplost. Zet de suikersiroop apart en laat afkoelen.
Rol de limoenen met je handpalm een paar keer stevig over het aanrecht – hierdoor komt het sap beter vrij. Halveer ze en pers ze uit in een kom of grote kan – je hebt ongeveer 120 milliliter nodig. Pers eventueel een extra limoen uit of bewaar een teveel aan sap voor een ander gerecht.
Roer 120 milliliter van de afgekoelde suikersiroop door 120 milliliter limoensap en voeg de overgebleven 120 milliliter koud water toe met een snufje zout. Roer goed door elkaar en proef – het moet sterk van smaak zijn, zoet en zuur, dus voeg naar smaak wat extra suikersiroop, water of limoensap toe. Houd er rekening mee dat het drankje in de koelkast afkoelt, dus hoe sterker het op dit punt smaak, hoe beter, omdat de kou de smaak een beetje afzwakt.
Giet de nimbu pani door een zeef in een schone kan en zet hem 2 uur, of tot gebruik, in de koelkast. Dien op met ijsblokjes, takjes munt en een schijfje limoen, als je wilt.

2 personen

gebied : India
gerechtsoort : drank

bron : India Express / Rukmini Iyer

Cachumbers (India)

CACHUMBERS

Een cachumber is een bijgerecht van rauwkost, waar meestal ui in verwerkt is. Hieronder vindt u de klassieke versie met tomaat.

1 middelgrote of grote rode ui, fijngehakt
3 tomaten, zeer klein gesneden
sap van 1 limoen
1 eetlepel korianderblad, fijngehakt
zout


Meng alle ingrediënten met zout naar smaak in een kom.

4 - 6 personen

land : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott