zondag 11 april 2021

Gebakken vis met tomaten (Indonesië)

GEBAKKEN VIS MET TOMATEN

10 sjalotten
1 stengel sereh (citroengras)
2 trostomaten
½ rode Spaanse peper
2 limoenen
5 knoflookteentjes
3 eetlepels zonnebloemolie
½ theelepel grof gemalen peper
zout
½ theelepel kurkuma of koenjit (gemalen geelwortel)
4 panklare forellen


Pel de sjalotten en snijd ze in ringetjes. Verwijder het stugge buitenste blad van de sereh en hak de stengel heel fijn. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Pers de limoenen uit. Pel en snipper de knoflook. Verwarm de grill op de hoogste stand. Schep de sjalot, tomaat, Spaanse peper, sereh, ¼ van het limoensap, 2 eetlepels olie, zout en peper door elkaar. Pureer de knoflookteentjes met de kurkuma, olie, de rest van het limoensap en wat zout met de staafmixer of in de keukenmachine, of wrijf ze fijn in een vijzel. Spoel de vissen schoon en dep ze met keukenpapier goed droog. Wrijf ze van binnen en van buiten stevig in met de knoflookpasta. Rooster de vissen onder de hete grill in 15 minuten mooi bruin en gaar; keer ze halverwege.
Neem de vissen van de grill en verdeel de tomatensambal erover.
Lekker met rijst en roergebakken sperziebonen met kokos.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Oosters koken Snel & lekker : 80 Recepten voor elke dag uit de keukens van Thailand, China, Indonesië, India, Vietnam en Japan / Jeanine Schreuders, Marijke Sterk

Ikan Boenkoes (Java, Indonesië)

IKAN BOENGKOES (VIS IN GEMBERSAUS)

2 sjalotjes
1 teentje knoflook
2 cm gemberwortel
50 g ongezouten cashewnoten
1 theelepel sambal trassi
1 theelepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel olie
1½ theelepel tomatenketchup
citroensap
zout
2 roodbaarsfilets


Sjalotjes en knoflook pellen. Gember schillen en in plakjes snijden. In keukenmachine sjalotjes, knoflook, gember en noten fijnmalen. Sambal, suiker, olie, tomatenketchup en citroensap toevoegen en enkele seconden pureren. Op smaak brengen met zout. Roodbaars met keukenpapier droogdeppen. Van aluminiumfolie 2 stukken van 25 x 25 cm scheuren. Visfilet op aluminiumfolie leggen. Vis aan beide zijden met marinade bestrijken en in aluminiumfolie wikkelen. Tot gebruik in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 225°C of gasovenstand 5. Vis midden in oven in ca. 13 minuten gaar bakken. Serveren met rijst en een groentegerecht.

2 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

land : Indonesië (Java)
gerechtsoort : visgerecht

bron : Indonesië : Een culinaire ontdekkingsreis door Java en Bali / Kea Engbers, Annelène van Eyndhoven, Clara ten Houte de Lange

Binte Bilo Hoeta (Gorontalo, Sulawesi, Indonesië)

BINTE BILO HOETA (SOEP MET TONIJN EN MAÏS UIT GORONTALO)

Gorontalo ligt ten westen en iets ten zuiden van Minahasa en beschikt over dezelfde voedingsmiddelen. Dit is een substantiële soep met maïs die lijkt op Tinoetoean. Taugé is verder de enige gebruikte groente. Nog een verschil is dat deze soep eigenlijk een vissoep is. Als er minder water wordt gebruikt, kan dit gerecht als een visschotel met groenten worden geserveerd met rijst of gekookte aardappelen.

1 eetlepel arachideolie
4 sjalotjes, in ringetjes gesneden
250 gram maïs, vers van de kolf, uit blik of diepvries
6 tot 8½ deciliter water
1 theelepel sambal oelek
3 tomaten, ontveld en het vruchtvlees zonder de zaadjes in blokjes gesneden
250 gram verse tonijn, in blokjes gesneden
4 eetlepels in ringetjes gesneden bosui
2 eetlepels fijngehakt geelwortelblad (desgewenst)
zout naar smaak
2 eetlepels fijngehakt basilicum of munt
120 gram taugé, schoongemaakt


Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot omscheppend 2 minuten. Voeg de maïs toe, laat kort meefruiten en giet het water in de pan. Laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes koken. Voeg de overige opgesomde ingrediënten toe, met uitzondering van het basilicum of de munt en de taugé. Laat zonder deksel nog 4 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met wat zout en voeg het basilicum of de munt en de taugé toe. Laat nog 1 minuut koken en serveer meteen als boven beschreven.

4 personen

gebied : Gorontalo, Sulawesi, Indonesië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : De regionale keukens van Indonesië / Sri Owen