maandag 17 mei 2021

Barbecued Trout with Salsa Verde (Victoria, Australië)

BARBECUED TROUT WITH SALSA VERDE (GEROOSTERDE FOREL MET SALSA VERDE)

2 teentjes knoflook, fijngehakt
15 gram verse basilicum
30 gram verse peterselie
2 theelepels pittige mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
125 milliliter milde olijfolie
4 forellen
½ citroen, geperst
15 gram verse tijm

Met staafmixer of in keukenmachine knoflook, basilicum, peterselie, mosterd, azijn en 100 milliliter olijfolie tot gladde saus mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Met scherp mes beide zijden van forellen enkele malen inkerven. Buitenkanten en buikholten van forellen inwrijven met rest van olijfolie en citroensap. ½ Theelepel zout en peper over vissen strooien. Tijm in 4 gelijke porties verdelen en takjes in buikholten van forellen stoppen. Forellen in visklemmen in 10 minuten op barbecue gaar roosteren; halverwege omdraaien. Serveren met salsa verde.

4 personen

voedingswaarde : 510 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Victoria, Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Australië : Een culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Australië / Mieke van Laarhoven

Yabby Soup (Victoria, Australië)

YABBY SOUP (VISSOEP MET RIVIERKREEFTJES)

1 eetlepel olijfolie
2 centimeter verse gemberwortel, in plakjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
½ gedroogd chilipepertje, verkruimeld
500 milliliter gezeefde tomaten
500 milliliter visbouillon
4 eetlepels droge sherry
200 gram zeewolffilet, in grove stukken
8 stoneleeks, in stukken
50 gram tuinerwten
100 gram rivierkreeftjes
15 gram verse basilicum


In ruime pan olie verhitten en hierin gember, knoflook en chilipeper op matig vuur 1 minuut bakken. Gezeefde tomaten, visbouillon en sherry toevoegen en op matig vuur 5 minuten zachtjes laten koken. Soep boven kom zeven en opnieuw in pan verwarmen. Zeewolf, stoneleeks en tuinerwten toevoegen en zachtjes 5 minuten koken. Rivierkreeftjes erdoor mengen. Soep op smaak brengen met zout en peper en over vier diepe boden verdelen. Basilicum in grove stukken scheuren en over soep strooien.

4 personen

voedingswaarde : 155 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Victoria, Australië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Australië : Een culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Australië / Mieke van Laarhoven

Zalm met kruiden en walnoten (Australië)

ZALM MET KRUIDEN EN WALNOTEN

Het peterseliemengsel is een paar uur van tevoren te bereiden. De zalm is ook een paar uur van tevoren te bakken en is koud te serveren. U kunt hem ook vlak voor het serveren roosteren.

1 kilogram zalmfilet
1 eetlepel olijfolie
30 gram grof gehakte, geroosterde walnoten
½ kop grof gehakte verse peterselie met platte bladeren
¼ kop grof gehakte verse dille
1 knoflookteentje, geperst
2 theelepels fijn geraspte citroenschil
1 extra eetlepel olijfolie


Verwarm de oven voor op matige hitte. Leg de vis in een grote vuurvaste schaal en bestrijk hem met olie. Rooster 5 minuten lang zonder deksel. Doe intussen de resterende ingrediënten in een middelgrote schaal. Haal de vis uit de oven, bestrooi hem met driekwart van het peterseliemengsel. Rooster de vis nogmaals 5 minuten. De vis zal in het dikste gedeelte van de filet niet helemaal gaar zijn. U kunt de baktijd naar smaak verlengen. Doe de vis daarna op een serveerschaal. Bestrooi hem met de rest van het peterseliemengsel. Serveer eventueel met citroenschijfjes.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Australisch kookboek / Bert Witte

Tonijn met kruiden (Australië)

TONIJN MET KRUIDEN

4 theelepels venkelzaad
1 theelepel komijnzaad
¼ theelepel peperkorrels
4 tonijnmoten, elk 150 gram en 2½ centimeter dik
2 theelepels raapolie


Rooster het venkel- en het komijnzaad in een kleine, droge frituurpan op middelhoge hitte. Roer constant om verbranden te voorkomen, totdat de venkel geel-beige is, ongeveer 2 minuten. Doe de zaden op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe het venkelzaad, het komijnzaad en de peperkorrels in een vijzel en maal ze fijn met de stamper. Spreid het kruidenmengsel uit over een bord. Haal de tonijnmoten aan beide kanten door het mengsel en druk de kruiden met uw vingers tegen de vis. Verwarm de raapolie in een gietijzeren of andere zware frituurpan op middelhoge tot hoge hitte totdat de olie heet is. Doe de tonijn erbij en bak 4 - 5 minuten totdat hij van onderen lichtbruin is. Draai hem om en bak hem 4 - 6 minuten aan die kant totdat ook die bruin is. Haal de pan van het vuur, doe de vis op een bord en laat 10 minuten staan.
Leg de vis op verwarmde borden en serveer meteen.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Australisch kookboek / Bert Witte

Tonijnsalade (Australië)

TONIJNSALADE

Koop voor dit gerecht zeer verse tonijn.

1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel Chinese rijstwijn
250 gram verse tonijn, dwars op de draad in dunne plakken gesneden
¼ rode ui, in dunne ringen
2 eetlepels Chinese rijstazijn
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
1 grote tomaat, ontveld, zaad verwijderd, klein gesneden
1 eetlepel Aziatische sesamolie
1 grote, rijpe avocado, pit verwijderd, geschild, in plakjes


Roer de sojasaus en de rijstwijn door elkaar in een kom. Haal de plakjes tonijn door de marinade en laat ze vervolgens 20 minuten trekken.
Roer in een andere kom de uiringen, rijstazijn en koriander door elkaar. Laat alles 10 minuten trekken.
Roer in een andere kom de klein gesneden tomaat en sesamolie door elkaar.
Verdeel de tonijn, uiringen, tomaat en avocado over 4 platte borden. Giet de verschillende marinades en sappen erover uit en serveer onmiddellijk.

4 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : salade

bron : Australisch kookboek / Bert Witte

Penina Yamble salade (Australië)

PENINA YAMBLE SALADE

700 gram gekookte bonen naar wens
400 gram middelgrote tomaten, in stukken
100 gram komkommer, in plakjes gesneden
½ grote rode paprika, zaden verwijderd, in stukjes gesneden
1 middelgrote bruine ui, gepeld, heel dun gesneden
200 gram roze zalm, zonder toegevoegd zout, uitgelekt
2 groene uien, klein gesneden
4 takjes peterselie, fijngehakt

DRESSING
1 eetlepel raapolie of olijfolie
3 eetlepels ciderazijn
3 middelgrote knoflookteentjes, gepeld, geperst
1 theelepel mosterd
½ theelepel gemengde kruiden, gedroogd
2 grote mespunten zwarte peper


Doe de bonen in een vergiet, laat ze uitlekken, spoel ze kort onder de kraan en doe ze in een saladeschaal. Voeg alle andere ingrediënten toe en meng ze door elkaar.
Serveer met meloensalade en een stuk volkorenbrood en sluit de maaltijd af met een kop verfrissende vruchtenthee.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : salade

bron : Australisch kookboek / Bert Witte

Lomi Lomi tomaatjes (Polynesië)

LOMI LOMI TOMAATJES

24 rijpe kerstomaatjes
125 gram gerookte zalm, fijngehakt
1 ui, gehakt
½ teentje knoflook uit de knijper
1 groene paprika, fijngehakt
4 druppels nuoc mam (Vietnamese vissaus) of nam pla (Thaise vissaus)


Snij een dekseltje van de tomaatjes af en haal er het zachte binnenste met een klein lepeltje uit. Meng deze pulp met de gehakte zalm, ui, knoflookpulp, paprika en vissaus. Vul de tomaatjes met dit mengsel en geef ze koud.

4 personen

gebied : Polynesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Proeven uit de Pacific (Exotisch koken met Hugh Jans) / Hugh Jans

Tasmanian Salmon with Paperbark (Tasmanië, Australië)

TASMANIAN SALMON WITH PAPERBARK (TASMAANSE ZALM, GEGAARD IN BOOMSCHORS) Paperbark is een vochtige soort boomschors, die Aboriginals gebruiken als omhulsel voor het garen van delicate ingrediënten boven een hete gloed. Zo blijven de levenssappen in het product behouden en gaat de smaak ook niet verloren. Gewikkeld in dubbel bakpapier en gewoon bereid in de oven smaakt de vis trouwens ook naar behoren. 1 theelepel limoensap ½ theelepel versgemalen zwarte peper ½ theelepel gemalen lemon myrtle of gemalen citroengras 1 theelepel zeezout 1 verse zalmfilet, schoongemaakt, met aan één zijde vel (700 - 800 gram) 2 handenvol postelein (of bladspinazie) Meng het limoensap met peper, lemon myrtle en zeezout. Snijd de witte delen van de zalm weg, evenals het platte uiteinde en verwijder de graatjes. Wrijf de vleeskant in met het gekruide zout en laat de vis 15 minuten liggen op kamertemperatuur. Was de postelein, schud de blaadjes droog en maak de postelein schoon. Verwarm de oven voor op 200°C. Spreid een stuk paperbark van 25 x 50 centimeter uit over een werkoppervlakte en verwijder de losse vezels, of gebruik een dubbel stuk bakpapier. Leg de zalm met de huidzijde naar beneden op de boomschors, verdeel hier de posteleinblaadjes over en druk deze stevig aan. Klap de paperbark over het kop- en staartgedeelte van de vis en rol de boomschors op. Sluit het pakketje af met keukengaren en leg de zalm met de huidzijde naar onderen op een bakblik. Gaar de zalm in het midden van de oven in 15 minuten. Schakel de oven uit, open de ovendeur en laat de zalm nog 15 minuten nagaren. Open et vispakket pas aan tafel, verwijder de posteleinblaadjes en snijd de filet aan. 4 - 6 personen gebied : Tasmanië, Australië gerechtsoort : visgerecht bron : Australië : Een reis boordevol smaken en recepten / Sebastian Dickhaut & Michael Boyny