woensdag 1 juni 2022

Gestoofde paddenstoelen (China)

GESTOOFDE PADDENSTOELEN

500 gram fijngesneden Chinese paddenstoelen
2 eetlepels olie
zout
1 gehakte ui
2 theelepels sojasaus
1½ eetlepel rijstwijn
2 theelepels suiker
2 theelepels zetmeel


Bak de ui met weinig zout 2 minuten in olie. Voeg er de paddenstoelen, de sojasaus, de rijstwijn en de suiker aan toe. Stoof op een laag pitje gedurende 5 minuten. Maak een papje van het zetmeel met water en roer dit door het mengsel. Laat nog 3 minuten stoven.

2 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Chinese keuken (Eenvoudig en lekker) / Marlies Sauerborn

Zoetzure Chinese kool (China)

ZOETZURE CHINESE KOOL

½ kleine Chinese kool
1 gedroogde rode peper
1 eetlepel verse, dungesneden gember
¼ eetlepel Szechuanpeper
1 eetlepel sesamolie

MARINADE
40 milliliter azijn
4 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus
½ theelepel zout
1 snufje ve-tsin


Verdeel de kool in stukken van 5 tot 6 centimeter lang. De witte nerven in het koolhart in stukken van 1 tot 2 centimeter snijden; halveer de peper en haal de zaden eruit. Meng de kool, de peper en de gember.
Giet de marinade van azijn, suiker en kruiden erover. Plet de Szechuanpeper en verwarm hem snel in sesamolie. Voeg dit bij de kool. Laat 2 uur staan en roer meermaals om.
Serveren met beboterde toast.

2 personen

voedingswaarde : 236 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Chinese keuken (Eenvoudig en lekker) / Marlies Sauerborn

Garnalen met lente-uien (China)

GARNALEN MET LENTE-UIEN 3 – 4 lente-uien 1 eetlepel olie 1 schijfje gember 350 gram gepelde garnalen 1 eetlepel witte wijn 2 eetlepels ketchup ½ theelepel suiker ½ theelepel sojasaus 1 theelepel zetmeel, aangeroerd met water zout Versgemalen peper 1 tomaat in schijfjes Snijd de lente-uien in fijne snippers. Maak de olie heet in de wok en stoof daarin de gember en de lente-uien. Voeg er de gepelde garnalen en 1 eetlepel witte wijn bij. Laat alles 2 minuten stoven. Meng de tomatenketchup met de suiker, ½ eetlepel witte wijn en de sojasaus. Schep dit onder de garnalen. Voeg er eventueel nog wat water bij. Laat alles 5 minuten koken. Giet het zetmeelpapje in de saus en laat ze opkoken. Breng op smaak met zout en peper. Schik alles op fijn gesneden schijfjes tomaat. Serveren met stokbrood. 2 personen voedingswaarde : 250 kcal p.p. bereidingstijd : 30 minuten gebied : China gerechtsoort : hoofdgerecht bron : De Chinese keuken (Eenvoudig en lekker) / Marlies Sauerborn