GEBAKKEN RIJST
Het maken van de volmaakte rijst is voor de liefhebbers van de Chinese keuken essentieel.
450 gram Patna- of langkorrelrijst
¼ theelepel ve-tsin
2 eetlepels olie
zout
De rijst 4 – 5 keer in koud water wassen, afgieten en in een grote pan of wok doen. Water toevoegen totdat het 2½ centimeter boven de rijst staat en aan de kook brengen. De rijst één keer roeren en het vuur laag zetten, zodat de rijst zacht blijft koken. De pan afdekken en de rijst 5 – 7 minuten zacht laten koken tot het water helemaal geabsorbeerd is en de rijst wel los, maar ook nog voldoende kleverig is om met stokjes gegeten te kunnen worden.
De rijst op een schaal uitspreiden om af te koelen en met de ve-tsin bestrooien. De olie in een wok of grote pan verhitten en de rijst toevoegen; 1 – 2 minuten roerbakken. Zout naar smaak toevoegen en de rijst nog 1 – 2 minuten roerbakken.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 10-11 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
dinsdag 4 februari 2025
Roergebakken rijst met paprika (China)
ROERGEBAKKEN RIJST MET PAPRIKA
Langkorrelige rijst, gebakken met rode en groene paprika, ui en sojasaus.
175 gram langkorrelige rijst
1 eetlepel arachideolie
1 ui, fijngesneden
1 groene paprika, schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden
1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden
1 eetlepel sojasaus
zout
peper
1 theelepel sesamolie
De rijst gaar koken, drogen en apart zetten.
De olie in een wok verhitten en de ui glazig bakken; de paprika toevoegen en iets bruin bakken. De rijst aan de wok toevoegen, de sojasaus erdoor roeren en de rijst goed door laten warmen. Op smaak brengen met zout, peper en sesamolie en serveren.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Langkorrelige rijst, gebakken met rode en groene paprika, ui en sojasaus.
175 gram langkorrelige rijst
1 eetlepel arachideolie
1 ui, fijngesneden
1 groene paprika, schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden
1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden
1 eetlepel sojasaus
zout
peper
1 theelepel sesamolie
De rijst gaar koken, drogen en apart zetten.
De olie in een wok verhitten en de ui glazig bakken; de paprika toevoegen en iets bruin bakken. De rijst aan de wok toevoegen, de sojasaus erdoor roeren en de rijst goed door laten warmen. Op smaak brengen met zout, peper en sesamolie en serveren.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Roergebakken smeuïge rijst (China)
ROERGEBAKKEN SMEUIGE RIJST
Kleefrijst met roergebakken paddenstoelen, gember en sjalotjes.
250 gram kleefrijst
2 eetlepels olie
2 sjalotjes, gesneden
½ ui, gesnipperd
een schijfje verse gemberwortel
4 zwarte, gedroogde Chinese paddenstoelen, 15 minuten in warm water geweekt, uitgelekt en in schijfjes gesneden
zout
peper
De rijst in koud water wassen en in een zeef leggen. Over de rijst ruim een liter kokend water gieten.
De olie in een wok verhitten en de sjalotjes, uisnippers en gember goudbruin bakken. De paddenstoelen toevoegen en al roerend meebakken. De wok ook af en toe omschudden. De rijst toevoegen en goed roeren. Water erbij gieten totdat het water ruim een centimeter boven de rijst staat. De wok afdekken en de inhoud op matig vuur koken tot er bijna geen vocht meer over is. Het vuur laag zetten. Het gerecht laten koken tot alle vocht is geabsorbeerd. Dit duurt in totaal ongeveer 20 minuten.
Zout en peper naar smaak toevoegen, het schijfje gember verwijderen en onmiddellijk serveren.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Kleefrijst met roergebakken paddenstoelen, gember en sjalotjes.
250 gram kleefrijst
2 eetlepels olie
2 sjalotjes, gesneden
½ ui, gesnipperd
een schijfje verse gemberwortel
4 zwarte, gedroogde Chinese paddenstoelen, 15 minuten in warm water geweekt, uitgelekt en in schijfjes gesneden
zout
peper
De rijst in koud water wassen en in een zeef leggen. Over de rijst ruim een liter kokend water gieten.
De olie in een wok verhitten en de sjalotjes, uisnippers en gember goudbruin bakken. De paddenstoelen toevoegen en al roerend meebakken. De wok ook af en toe omschudden. De rijst toevoegen en goed roeren. Water erbij gieten totdat het water ruim een centimeter boven de rijst staat. De wok afdekken en de inhoud op matig vuur koken tot er bijna geen vocht meer over is. Het vuur laag zetten. Het gerecht laten koken tot alle vocht is geabsorbeerd. Dit duurt in totaal ongeveer 20 minuten.
Zout en peper naar smaak toevoegen, het schijfje gember verwijderen en onmiddellijk serveren.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser
Abonneren op:
Posts (Atom)