dinsdag 4 februari 2025

Gebakken rijst (China)

GEBAKKEN RIJST

Het maken van de volmaakte rijst is voor de liefhebbers van de Chinese keuken essentieel.

450 gram Patna- of langkorrelrijst
¼ theelepel ve-tsin
2 eetlepels olie
zout


De rijst 4 – 5 keer in koud water wassen, afgieten en in een grote pan of wok doen. Water toevoegen totdat het 2½ centimeter boven de rijst staat en aan de kook brengen. De rijst één keer roeren en het vuur laag zetten, zodat de rijst zacht blijft koken. De pan afdekken en de rijst 5 – 7 minuten zacht laten koken tot het water helemaal geabsorbeerd is en de rijst wel los, maar ook nog voldoende kleverig is om met stokjes gegeten te kunnen worden.
De rijst op een schaal uitspreiden om af te koelen en met de ve-tsin bestrooien. De olie in een wok of grote pan verhitten en de rijst toevoegen; 1 – 2 minuten roerbakken. Zout naar smaak toevoegen en de rijst nog 1 – 2 minuten roerbakken.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 10-11 minuten

gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser

Geen opmerkingen: