zaterdag 11 april 2020

Salade Auvergnate (Auvergne, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

SALADE AUVERGNATE

1 grote krop friséesla
200 gram bleu d’Auvergne
1 deciliter walnotenolie
50 centiliter rode wijnazijn
2 tenen knoflook
½ eetlepel dijonmosterd
2 eetlepels honing
200 gram gerookte tofu
zout
50 gram gepelde walnoten
12 kerstomaatjes


Was de sla goed en verdeel hem over 6 borden. Verkruimel de bleu d’Auvergne erover. Pel de knoflook en pers hem uit boven de olie. Maak een vinaigrette van ¾ van de notenolie, azijn, mosterd, honing en knoflook en giet deze over de salade. Snijd de tofu in blokjes en bak hem in de rest van de olie knapperig. Strooi er wat out over en voeg ze toe aan de sla. Decoreer met de walnoten en hier en daar een kerstomaatje.

6 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 min.

land : Auvergne, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Sla! april 1999

Moules marinières (Normandië, Frankrijk)

MOULES MARINIÈRES (KLASSIEKE MOSSELEN)

In Frankrijk heeft de mossel heel lang de bijnaam ‘oester van de armen’ gedragen. Onterecht, want de mossel heeft zijn culinaire status al heel lang geleden onuitwisbaar gevestigd. De bereidingswijzen van mosselen zijn zeer talrijk. Mosselen kunnen worden gekookt, gestoomd, gefrituurd, gevuld of gegrilleerd op spiesjes.

2 kilogram mosselen
2 grote sjalotten
50 gram koude boter
30 gram verse peterselie
1 takje tijm
1 laurierblad
2 deciliter droge witte wijn
1 eetlepel witte wijnazijn


Mosselen onder stromend water wassen. Openstaande mosselen op rand van aanrecht tikken, als ze niet sluiten, weggooien. Sjalotten pellen en fijnhakken. Boter in blokjes snijden. Peterselie fijnhakken. Helft van peterselie met sjalotten, tijm, laurier, wijn, azijn en helft van boterlokjes in ruime pan doen. Mosselen toevoegen en op hoog vuur onder af en toe omschudden 5 minuten koken. Mosselen overdoen in grote schaal. Tijm en laurier verwijderen. Kookvocht tegen de kook aan brengen en rest van boterblokjes met garde erdoor kloppen. Saus over mosselen scheppen en bestrooien met rest van gehakte peterselie. Lekker met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Frankrijk : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Normandië, de Bourgogne en de Provence