zaterdag 18 april 2020

Octopus, tomaatjes, kappertjes en dille (Beiroet, Libanon)

OCTOPUS, TOMAATJES, KAPPERTJES EN DILLE

We aten deze mezze in Beiroet, met een glaasje arak. Perfect.

1 - 1¼ kilogram verse of diepgevroren en ontdooide octopus, liefst met dubbele zuignappen
1 witte ui, doormidden
3 laurierbladeren, liefst vers
3 eetlepels olijfolie extra vergine
250 gram kerstomaatjes, in kwarten
½ rode ui, in dunne ringen
100 gram postelein of rucola (naar keuze)
2 eetlepels gehakte dille, plus extra takjes voor erover
3 eetlepels knapperige kappertjes

DRESSING
10 kerstomaatjes, gepureerd in de keukenmachine
6 eetlepels olijfolie extra vergine
½ theelepel groen anijszaad of venkelzaad, gemalen
1 eetlepel (gerijpte) rode wijnazijn van goede kwaliteit met een snufje suiker
1 eetlepel arak, anís seco, pastis of ouzo


Snijd als je de octopus zelf schoonmaakt de kop open en haal de geleiachtige zak met ingewanden eruit. Verwijder ook de harde, zwarte ‘snavelachtige’ bek die in het midden zit, waar de 8 tentakels samenkomen. Leg de octopus in een grote steelpan en voeg de ui, laurierbladeren, olijfolie en zo veel water toe dat de octopus 5 centimeter onderstaat. Kook hem zachtjes 45 minuten - 1 uur tot hij zacht is. Steek om te controleren of de octopus gaar is een spies door het dikste deel van een tentakel. Als de spies er gemakkelijk inglijdt, zonder enige weerstand, dan is de octopus gaar. Haal hem uit de pan en laat hem uitlekken in een vergiet. Snijd de tentakels in dunne plakjes en de kop in reepjes, leg ze in een kom en houd ze warm.
Doe voor de dressing alle ingrediënten in een jampot met deksel, strooi er zout en peper bij en schud even flink.
Voeg de in kwarten gesneden kerstomaatjes, rode ui, postelein of rucola als je die gebruikt en dille aan de kom met de octopus toe en schenk de dressing erover. Meng de salade goed, proef of hij lekker op smaak is en schep hem op een serveerschaal. Strooi de extra dilletakjes en knapperige kappertjes erover.

4 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Morito / Sam & Sam Clark

Witte knoflooksaus (Bekavallei, Libanon)

WITTE KNOFLOOKSAUS

We ontdekten deze Libanese alioli in de Bekavallei tijdens een heerlijke lunch bij wijnmakerij Massaya. De saus wordt vaak geserveerd als onderdeel van een mezze en smaakt lekker bij kip, vis of aardappels, of met gebakken groene tomaten. Hoe verser en jonger de knoflook, hoe beter.

2 volle eetlepels verse roomkaas
1 eetlepel citroensap
2 verse teentjes knoflook, met ½ theelepel zout tot een fijne pasta gewreven
2 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels olijfolie extra vergine


Doe de verse roomkaas en het citroensap in een kom met 1 eetlepel water en klop het tot een gladde pasta. Meng de knoflook erdoor en klop de saus met de 2 soorten olie flink op tot een emulsie.

4 personen

gebied : Bekavallei, Libanon
gerechtsoort : saus

bron : Morito / Sam & Sam Clark

Groene tomaten, komijn en krokante knoflook (Libanon)

GROENE TOMATEN, KOMIJN EN KROKANTE KNOFLOOK

Deze mezze is heerlijk met Libanese witte knoflooksaus en bestrooid met sumak en munt.

150 milliliter olijfolie
4 teentjes knoflook, julienne gesneden
500 gram kleine groene tomaten, in tweeën of in kwarten
1 eetlepel (gerijpte) rode wijnazijn van goede kwaliteit met een snufje suiker
1 theelepel komijnzaad, licht geroosterd en gemalen
snufje suiker
2 eetlepels in smalle reepjes gesneden muntblaadje
1 theelepel sumak
8 eetlepels witte knoflooksaus


Verhit 100 milliliter olijfolie in een steelpan, voeg de knoflook toe en fruit hem op matig vuur tot hij goudbruin is. Schep de knoflook met een schuimspaan uit de pan en laat hem op keukenpapier uitlekken. Neem een koekenpan en zeef er 75 milliliter van de knoflookolie in. Zet het vuur hoog en voeg de tomaten toe. Bak ze tot ze zacht worden en aan beide kanten verkleuren. Schep ze voorzichtig uit de pan.
Maak de dressing door de resterende 50 milliliter olijfolie, de azijn, komijn, suiker en een flinke snuf zout in een jampot met deksel te doen. Schud tot de dressing dikker wordt. Schenk hem over de warme tomaten, strooi er wat van de krokante knoflook, munt en sumak over en serveer met de witte knoflooksaus erbij.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Morito / Sam & Sam Clark

Maneesh (Libanon)

MANEESH (PITABROODJES MET ZA’ATAR)

ZA’ATARMIX
10 gram gedroogde tijm
10 gram gedroogde oregano
10 gram gedroogde majoraan
2 eetlepels sumak
2 eetlepels sesamzaad, licht geroosterd
1 eetlepel zeezoutvlokken

3 eetlepels olijfolie, voor de za’atarolie

PITABROODJES
5 gram gedroogde gist
150 milliliter lauw water
250 gram bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel fijn zeezout
2 eetlepels olijfolie


Maal voor de za’atarmix de tijm, de oregano en de majoraan in een specerijenmolen of koffiemolen fijn (je kunt ook een vijzel gebruiken, maar dat werkt minder goed). Voeg het kruidenmengsel toe aan een kom, roer de sumak, het sesamzaad en het zout erdoor en schud in een luchtdicht afsluitbaar bakje. Het is op een donkere, koele, droge plaats 1 jaar houdbaar.
Meng voor de za’atarolie 4 theelepels za’atarmix met de olijfolie. Roer goed door en zet apart.
Los voor de pitabroodjes de gist op in het lauwe water en laat 5 minuten staan. Doe de bloem, het zout en de olijfolie in een mengkom. Voeg het gistmengsel toe en meng met je handen tot een deeg. Kneed het deeg een paar minuten in de kom, dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plak 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 6 even grote ballen. Bestuif het werkvlak licht met bloem en rol elke bal uit tot een cirkel van ongeveer 5 millimeter dik. Laat 10 minuten rusten.
Verhit voor het bakken van de pitabroodjes een grote koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Leg een deegcirkel in de hete koekenpan (zonder olie) en bak ongeveer 45 seconden aan een kant, tot de rand van het deeg loskomt van de pan, draai om en bak nog 30 tot 45 seconden, tot het pitabroodje iets bruin is. Houd de pitabroodjes warm terwijl je de rest van de deegcirkels op dezelfde manier bakt.
Wrijf de bovenkant van de 6 hete pitabroodjes in met de za’atarolie. Serveer direct.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : brood

bron : Bazaar : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Sabrina Ghayour

Tarbouche (Libanon)

TARBOUCHE (LIBANESE CHOCOLADE-MARSHMALLOWCAKEJES)

Deze enorm populaire Libanese cakejes voor bij de thee hebben wel iets weg van onze chocoladezoenen. Ze worden, gezien hun vorm, tarbouche genoemd - tevens het woord voor de Arabische versie van de Turkse fez. Om de zachte, luchtige marshmallow te maken moet je op zoek naar trimolie (een speciale invertsuiker die wordt gebruikt om snoep, desserts en ijs te maken) en het recept heel nauwkeurig volgen.

PIJNBOOMPITTENPRALINÉ
150 gram kristalsuiker
40 milliliter water
200 gram pijnboompitten

BISCUITBODEM
200 gram Engelse gemberbiscuitjes, of country- of haverkoekjes
100 gram boter, gesmolten

MARSHMALLOW
280 gram aardbeien, kroontjes verwijderd en in stukken
1 theelepel rozenwater
300 gram kristalsuiker
255 gram trimoline (invertsuiker)
12 velletjes gelatine, liefst met een sterkte van 200 bloom (à 1,6 gram), 10 minuten geweekt in 60 milliliter koud water

CHOCOLADELAAG
250 gram pure chocolade (70% veste cacaobestanddelen)
50 gram boter, op kamertemperatuur, in blokjes
eetbare bloemen ter garnering, optioneel


Doe voor de praliné de kristalsuiker met het water in een kleine pan en verhit langzaam totdat de suiker is opgelost. Zet daarna het vuur hoger en laat 5 minuten zachtjes koken totdat de suiker het draadstadium heeft bereikt of een suikerthermometer 110°C aangeeft. Doe de pijnboompitten erbij en roer goed. De suiker zal kristalliseren zodra de olie uit de pijnboompitten komt. Blijf roeren totdat de suiker na 10 à 15 minuten oplost tot een karamel. Schenk op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk glad en laat volledig afkoelen. Sla de praliné daarna met een deegroller in grove kruimels.
Verwarm de oven voor op 160°C. Maal de gemberbiscuitjes in een foodprocessor tot vrij fijne kruimels (of doe ze in een afgesloten plastic zak en sla erop met een deegroller). Roer de gesmolten boter erdoor. Schep het kruimelmengsel op een vel bakpapier en rol uit tot een dikte van ½ centimeter. Bak in 8 minuten in de oven lichtbruin. Laat afkoelen. Steek er cirkels van 7 centimeter doorsnede uit. Mix voor de marshmallow de aardbeien met het rozenwater in een blender tot een fijne puree en wrijf door een zeef. Doe de suiker met 105 gram trimoline en 70 gram aardbeienpuree in een pan en breng aan de kook.
Doe de rest van de trimoline met 70 gram aardbeienpuree en de geweekte gelatine in de kom van een keukenmixer en klop op gemiddelde snelheid. Schenk terwijl de machine draait de kokende aardbeiensiroop er langzaam bij. Klop nog 5 minuten totdat de marshmallow is afgekoeld tot kamertemperatuur. Schep in een spuitzak met een spuitmond van 1½ centimeter en spuit een grote toef marshmallow op elke biscuitbodem. Strijk de bovenkanten met een natte vinger glad. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Doe voor de chocoladelaag de chocolade met de boter in een hittebestendige kom boven een pan zachtjes kokend water (de kom mag het water niet raken) en laat volledig smelten. Haal van het vuur en roer goed door. Weeg 60 gram praliné af en schep voorzichtig door de chocolade. Lepel over de tarbouche en bestrooi eventueel met bloemen. Laat 20 minuten op een rooster hard worden.

12 stuks

gebied : Libanon
gerechtsoort : gebak

bron : Vegarabia : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Greg & Lucy Malouf

Libanese vuile rijst (Libanon)

LIBANESE VUILE RIJST

Naar onze mening is dit het meest typische rijstgerecht van het Midden-Oosten. Het is enorm troostrijk: zoet en aards met als topping een heerlijke wirwar van gekaramelliseerde uien. Ongeveer elk Midden-Oosters land heeft een eigen versie van dit gerecht, want daar weten ze heel goed dat linzen waardevolle eiwitten aan rijst toevoegen. En zo hebben de Perzen hun addas polow en zijn er overal versies van mjaddarah (Libanon en Syrië), moudjendar (Cyprus) of megadarra (Egypte) te vinden. Serveer met een salade van scherpe, bittere slasoorten.

40 milliliter olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
40 gra kleine zwarte (beluga)linzen
1 liter water
80 gram langkorrelige rijst, goed gewassen en uitgelekt
½ theelepel komijnpoeder
1 theelepel gedroogde rozenblaadjes, ter garnering (optioneel)

UIENTOPPING
2 middelgrote uien, in dunne ringen
2 volle eetlepels maïszetmeel
½ theelepel komijnpoeder
plantaardige olie, om te frituren


Verhit voor de rijst de helft van de olijfolie en bak de gesnipperde ui in een paar minuten zacht. Voeg de zwarte linzen en de helft van het water toe en laat met een deksel op de pan 15 minuten koken totdat de linzen beetgaar zijn. Doe de rijst erbij, roer goed door en laat nog 15 minuten af en toe roerend koken. Voeg meer water toe zodra het water is opgenomen
Het gerecht is klaar als de rijstkorrels opgezwollen zijn en bijna barsten en de linzen openbreken, waardoor de rijst een zwarte kleur krijgt. (Zwarte linzen behouden beter hun vorm dan de bruine linzen die meestal voor dit gerecht worden gebruikt, waardoor het niet zo papperig wordt.) Doe het komijnpoeder erbij en roer goed door.
Bedek voor de uientopping de uien met zoveel gezouten water dat ze onder staan en laat 15 minuten weken. Giet af, spoel af en dep zo droog mogelijk met keukenpapier. Bestuif de uienringen royaal met het maïszetmeel en het komijnpoeder.
Schenk een laagje plantaardige olie van 8 centimeter in een frituurpan of kookpan en verhit tot 170°C. Frituur de uienringen in porties totdat ze krokant en goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de rijst op kamertemperatuur, gegarneerd met de uien en wat verkruimelde rozenblaadjes.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Vegarabia : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Greg & Lucy Malouf

Libanese hummus met pijnboompitten en boter (Libanon)

LIBANESE HUMMUS MET PIJNBOOMPITTEN EN BOTER

300 gram gedroogde kikkererwten (nachtje geweekt met een snuf bakpoeder)
witte tahina
¼ teen knoflook
citroensap
water
50 gram boter
kleine handvol pijnboompitten


Kook de kikkererwten met wat extra bakpoeder in vers water tot ze zo gaar zijn dat je ze tussen je wijsvinger en duim kunt pletten. Laat ze goed uitlekken en een beetje afkoelen. Doe de erwten in een keukenmachine met een flinke scheut tahina, de knoflook, wat citroensap, zout en een scheutje water. Laat de machine draaien en draaien, en proef en proef.
Doe de hummus als hij perfect zijdezacht en helemaal op smaak is in een schaaltje en maak mooie geulen in het oppervlak. Verwarm de boter met de pijnboompitten, bak ze goudbruin en schenk de warme boter met pijnboompitten over de hummus.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Souq : Tafels vol mezze / Nadia Zerouali & Merijn Tol