zaterdag 18 april 2020

Maneesh (Libanon)

MANEESH (PITABROODJES MET ZA’ATAR)

ZA’ATARMIX
10 gram gedroogde tijm
10 gram gedroogde oregano
10 gram gedroogde majoraan
2 eetlepels sumak
2 eetlepels sesamzaad, licht geroosterd
1 eetlepel zeezoutvlokken

3 eetlepels olijfolie, voor de za’atarolie

PITABROODJES
5 gram gedroogde gist
150 milliliter lauw water
250 gram bloem, plus extra om te bestuiven
1 theelepel fijn zeezout
2 eetlepels olijfolie


Maal voor de za’atarmix de tijm, de oregano en de majoraan in een specerijenmolen of koffiemolen fijn (je kunt ook een vijzel gebruiken, maar dat werkt minder goed). Voeg het kruidenmengsel toe aan een kom, roer de sumak, het sesamzaad en het zout erdoor en schud in een luchtdicht afsluitbaar bakje. Het is op een donkere, koele, droge plaats 1 jaar houdbaar.
Meng voor de za’atarolie 4 theelepels za’atarmix met de olijfolie. Roer goed door en zet apart.
Los voor de pitabroodjes de gist op in het lauwe water en laat 5 minuten staan. Doe de bloem, het zout en de olijfolie in een mengkom. Voeg het gistmengsel toe en meng met je handen tot een deeg. Kneed het deeg een paar minuten in de kom, dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plak 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 6 even grote ballen. Bestuif het werkvlak licht met bloem en rol elke bal uit tot een cirkel van ongeveer 5 millimeter dik. Laat 10 minuten rusten.
Verhit voor het bakken van de pitabroodjes een grote koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Leg een deegcirkel in de hete koekenpan (zonder olie) en bak ongeveer 45 seconden aan een kant, tot de rand van het deeg loskomt van de pan, draai om en bak nog 30 tot 45 seconden, tot het pitabroodje iets bruin is. Houd de pitabroodjes warm terwijl je de rest van de deegcirkels op dezelfde manier bakt.
Wrijf de bovenkant van de 6 hete pitabroodjes in met de za’atarolie. Serveer direct.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : brood

bron : Bazaar : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Sabrina Ghayour

Geen opmerkingen: