vrijdag 13 juni 2008

Sinaasappel-kwarkdip (Verenigde Staten)

SINAASAPPEL-KWARKDIP

500 gram kwark
1 sinaasappel, schoon geboend
2 eetlepels Cointreau
2½ deciliter slagroom, stijf geklopt
suiker
1 Galia meloen, in partjes
800 gram gemengd rood fruit

Kwark in zeef met kaasdoek 3 uur laten uitlekken. Sinaasappelschil raspen.
Sinaasappel dik schillen, in plakken snijden en plakken in vieren snijden.
Uitgelekte kwark, sinaasappelrasp en Cointreau mengen. Slagroom en suiker
naar smaak erdoor kloppen. In kom scheppen. Rand garneren met plakjes
sinaasappel. meloen en rood fruit schoonmaken en apart erbij geven. Fruit in
roomkwark dippen.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidings- / uitlektijd : 15 minuten / 3 uur

land : Verenigde Staten
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair juni 1994, Special "De echte Amerikaanse Barbecue"

Shrimp palusami (Samoa)

SHRIMP PALUSAMI

Een recept uit Samoa, dat ook wel zonder garnalen wordt gemaakt. Op de Fiji
en Cook Eilanden neemt men meestal stierenvlees.

enkele tarobladeren of kool
500 gram gekookte garnalen, gepeld en fijngehakt
1 ui, fijngehakt
zout
peper
2 deciliter kokosroom

Verwarm de oven voor tot 175°C. Was de taro- of koolbladeren en laat
uitlekken. Scheur 6 vellen aluminiumfolie af. Hak 2 bladeren fijn en vermeng
ze met de garnalen, zout, peper en ui. Verdeel dit mengsel over de 6
overgebleven bladeren en schep daarop 2 lepels kokosroom. Vouw de bladeren
dicht om de vulling en verpak elk pakketje in folie. Leg ze in een bakblik
met wat water op de bodem en laat ze een uur in de oven bakken.

6 personen

land : Samoa
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Gegrilde bagels met bosbessen-roomkaas (Verenigde Staten)

GEGRILDE BAGELS MET BOSBESSEN-ROOMKAAS

4 bagels
50 gram fijne tafelsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 gram bosbessen
200 gram roomkaas

Bagels overlangs doormidden snijden. Suiker, vanillesuiker en 100 gram
bosbessen door roomkaas scheppen. In koelkast bewaren. Bagelhelften op
barbecue aan beide kanten licht roosteren. Direct dikke laag
bosbessenroomkaas op onderste helft strijken. 100 gram bosbessen erover
verdelen. Bovenste helft van bagel erop leggen. Garneren met munt. Direct
serveren.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

land : Verenigde Staten
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair juni 1994, Special "De echte Amerikaanse Barbecue"

Oesters met komkommerdressing

OESTERS MET KOMKOMMERDRESSING

1 limoen
1/3 komkommer, geschild
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngesneden dille
versgemalen zwarte peper
12 oesters
schaafijs

Boen de limoen schoon, rasp de schil met een fijne rasp en pers de limoen
uit. Snij de komkommer in de lengte in zo dun mogelijke plakjes en snij de
plakken overdwars in dunne reepjes. Meng de komkommerreepjes met de olie,
het limoensap en -rasp en de dille. Breng het mengsel op smaak met peper.
Open de oesters en schenk het oestervocht bij het komkommermengsel. Steek de
oesters los van de schelp en bewaar ze in een schaaltje. Maak de schelpen
(het diepe deel van de twee helften) indien nodig schoon en zet ze op
ijsschaafsel. Vul de schelpen met de komkommerreepjes en leg de oesters
erop. Schep over elke oester een lepeltje vocht van het komkommermengsel en
serveer direct.

2 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair juni 2002

Tomatensalade met radijs en gorgonzoladressing

TOMATENSALADE MET RADIJS EN GORGONZOLADRESSING

1 bosje radijs
8 (pomodori)tomaten
1 komkommer
1 rode ui
3 lente- of bosuitjes
150 gram rucola of andere fijne slasoort (veldsla of jonge bladsla)

DRESSING
1 bekertje (125 milliliter) schenkbare crème fraîche
100 gram gorgonzola
2 eetlepels citroensap
eventueel witte wijn

Voorbereiden: Maak de radijs schoon en snijd deze in plakjes. Snijd de
tomaten in plakken. Was de komkommer en verdeel deze in plakjes. Pel de rode
ui en snijd of schaaf deze in smalle ringen. Hak de lente- of bosuitjes
fijn. Meng de ingrediënten voor de dressing en verdun deze eventueel met
witte wijn.
Bereiden: Leg de rucola op een schaal. Schik daarop een laag tomatenplakjes
met daarop een laag komkommer, radijs en rode ui. Strooi de gehakte uitjes
erover. Serveer de dressing er apart bij.
Lekker met bruin stokbrood of ciabatta met olijfolie extra vierge.
Tips:
• Garneer de salade eens met witte druiven.
• De crème fraîche kan worden vervangen door zure room.

4 personen

voedingswaarde : 241 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Boodschappen juni 2004

Gekarameliseerde kokos-banaanvla (Australië)

GEKARAMELISEERDE KOKOS-BANAANVLA

5 deciliter koffieroom
6 eetlepels gemalen kokos
½ vanillestokje, opengesneden
4 eierdooiers
50 gram suiker
1 eetlepel rijstebloem, gezeefd
3 bananen, 1 gepureerd met 1 eetlepel limoensap
6 eetlepels poedersuiker

Verwarm de koffieroom met de geraspte kokos en het vanillestokje tot tegen
de kook aan en laat het 10 minuten trekken. Schraap het merg uit het
vanillestokje en roer het door de kokosroom. Klop de eierdooiers met de
suiker tot het bijna wit en crèmig is. Roer de rijstebloem erdoor. Schenk de
hete kokosroom al roerend in een dunne straal bij het eimengsel. Schenk het
eimengsel terug in de pan en verwarm het al roerend zachtjes - laat het niet
koken - tot het tot een dikke vla bindt. Neem de pan van het vuur en klop de
vla 4 - 5 minuten door. Roer de bananenpuree erdoor. Schenk de vla in 4
ramequins en laat het in de koelkast in 3 - 4 uur helemaal afkoelen. Snij de
andere banaan in schuine plakjes en druppel er wat limoensap over. Verhit de
boter in een koekenpan en voeg de basterdsuiker toe. Laat deze smelten en
voeg de banaanplakjes toe. Bak de banaanplakjes snel rondom goudbruin en
neem ze uit de pan. Bestrooi de vla met een laagje poedersuiker en
karameliseer dit met een crème bruléebrander. Strooi er nog wat poedersuiker
over en herhaal het proces. Leg de banaanplakjes erbij en serveer het
dessert nog lauwwarm.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidings- / afkoel- / griltijd : 25 minuten / 4 uur / 10 minuten

land : Australië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Gegrilde aubergine met geitenkaas en honing (Californië, Verenigde Staten)

GEGRILDE AUBERGINE MET GEITENKAAS EN HONING

6 plakken aubergine van 2 centimeter dik
olijfolie
zout
peper
6 plakjes zachte geitenkaas van 2 centimeter dik
1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes
6 theelepels vloeibare honing
100 gram waterkers
40 gram pijnboompitten, licht geroosterd

Aubergine met zout bestrooien. In vergiet 30 minuten laten uitlekken.
Afspoelen en droogdeppen. Aubergine aan beide kanten met olijfolie
bestrijken en met rozemarijn bestrooien. Plakken aan één kant 5 minuten
roosteren. Omdraaien. Geitenkaas erop leggen en 1 theelepel honing erover
sprenkelen. Nog 5 minuten roosteren. Op blaadjes waterkers serveren,
bestrooid met pijnboompitten.

6 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
uitlek- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

land : Verenigde Staten (Californië)
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip Culinair juni 1994, Special "De echte Amerikaanse Barbecue"

Noten-fruitcake met brandysaus (Australië)

NOTEN-FRUITCAKE MET BRANDYSAUS

1 sinaasappel
4 sneetjes (oud) witbrood
3 eetlepels pijnboompitten
25 gram walnoten
2 eetlepels blanke rozijnen
3 eetlepels cognac of brandewijn (Gall & Gall)
4 gewelde abrikozen (zakje à 200 gram, AH)
25 gram koude roomboter
2 eieren
5 eetlepels walnotenolie (fles, AH)
4 eetlepels bloem
5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 volle theelepel koek- en speculaaskruiden (flesje à 25 gram, Baukje)
1 bekertje slagroom (125 milliliter)

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren): Oven voorverwarmen op 175°C of
gasovenstand 3. Sinaasappel goed schoonboenen en schil eraf raspen. Korstjes
van brood snijden en brood fijn verkruimelen. Pijnboompitten in droge
koekenpan goudbruin roosteren. Walnoten fijnhakken. Rozijnen en 1 eetlepel
cognac door elkaar roeren. Abrikozen en boter in kleine stukjes snijden.
Eieren loskloppen.
4 Soufflévormpjes met een inhoud van 2 deciliter licht invetten met
walnotenolie. In kom broodkruim, bloem, 4 eetlepels suiker, koekkruiden,
helft van sinaasappelrasp, pijnboompitten, walnoten, rozijnen en abrikozen
door elkaar scheppen. Eieren, boter en 4 eetlepels walnotenolie erdoor
roeren.
Mengsel over vormpjes verdelen en vormpjes in ovenschaal van 24 x 24
centimeter zetten. Zoveel kokend water toevoegen dat vormpjes ongeveer half
onder staan. Aluminiumfolie licht invetten met walnotenolie en over schaal
met vormpjes leggen. Cakejes in midden van oven in 1 uur gaarbakken.
(Eventueel laten afkoelen en in koelkast bewaren).
Bereiden: Cakejes zonodig opnieuw opwarmen in oven (in 2 à 3 minuten).
Slagroom halfstijf kloppen met 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels cognac.
Warme cakejes voorzichtig van wanden losmaken met mes. Vormpjes op bordjes
zetten, samen keren en cakejes uit vormpjes laten glijden. Koude saus apart
erbij serveren, bestrooien met rest van sinaasappelrasp.

4 personen

voedingswaarde : 620 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 1 uur en 15 minuten / 10 minuten

land : Australië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande december 2001