NOTEN-FRUITCAKE MET BRANDYSAUS
1 sinaasappel
4 sneetjes (oud) witbrood
3 eetlepels pijnboompitten
25 gram walnoten
2 eetlepels blanke rozijnen
3 eetlepels cognac of brandewijn (Gall & Gall)
4 gewelde abrikozen (zakje à 200 gram, AH)
25 gram koude roomboter
2 eieren
5 eetlepels walnotenolie (fles, AH)
4 eetlepels bloem
5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 volle theelepel koek- en speculaaskruiden (flesje à 25 gram, Baukje)
1 bekertje slagroom (125 milliliter)
Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren): Oven voorverwarmen op 175°C of
gasovenstand 3. Sinaasappel goed schoonboenen en schil eraf raspen. Korstjes
van brood snijden en brood fijn verkruimelen. Pijnboompitten in droge
koekenpan goudbruin roosteren. Walnoten fijnhakken. Rozijnen en 1 eetlepel
cognac door elkaar roeren. Abrikozen en boter in kleine stukjes snijden.
Eieren loskloppen.
4 Soufflévormpjes met een inhoud van 2 deciliter licht invetten met
walnotenolie. In kom broodkruim, bloem, 4 eetlepels suiker, koekkruiden,
helft van sinaasappelrasp, pijnboompitten, walnoten, rozijnen en abrikozen
door elkaar scheppen. Eieren, boter en 4 eetlepels walnotenolie erdoor
roeren.
Mengsel over vormpjes verdelen en vormpjes in ovenschaal van 24 x 24
centimeter zetten. Zoveel kokend water toevoegen dat vormpjes ongeveer half
onder staan. Aluminiumfolie licht invetten met walnotenolie en over schaal
met vormpjes leggen. Cakejes in midden van oven in 1 uur gaarbakken.
(Eventueel laten afkoelen en in koelkast bewaren).
Bereiden: Cakejes zonodig opnieuw opwarmen in oven (in 2 à 3 minuten).
Slagroom halfstijf kloppen met 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels cognac.
Warme cakejes voorzichtig van wanden losmaken met mes. Vormpjes op bordjes
zetten, samen keren en cakejes uit vormpjes laten glijden. Koude saus apart
erbij serveren, bestrooien met rest van sinaasappelrasp.
4 personen
voedingswaarde : 620 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 1 uur en 15 minuten / 10 minuten
land : Australië
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande december 2001