donderdag 28 juli 2022

Gefrituurde salieblaadjes

GEFRITUURDE SALIEBLAADJES

16 takjes mooie salie
100 gram bloem
1 theelepel bakpoeder, gezeefd
1 eierdooier
1¾ deciliter witbier
1 eiwit, losgeklopt
zout
peper
frituurolie


Was de salietakjes eventueel, droog ze dan voorzichtig met keukenpapier. Verwarm de frituurolie tot 170°C. Klop een beslag van de bloem, het bakpoeder, de eierdooier en in delen het bier. Meng het eiwit door het beslag en breng het op smaak met zout en peper. Doop steeds takjes met hooguit 2 – 3 blaadjes salie eraan met 3 – 4 takjes tegelijk geheel onder in het beslag en frituur ze goudbruin. Laat de takjes op keukenpapier uitlekken. Serveer ze warm als hapje bij een drankje.
U kunt ook andere kruiden met zachte blaadjes zoals basilicum, citroenmelisse en munt frituren. Deze laatste zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een zoet nagerecht. Bekend zijn ook de gefrituurde bloesems van de vlierbes. Over de blaadjes van zoete kruidentakjes kunt u, voordat u ze door het beslag haalt, ook nog wat citroensuiker of kaneel strooien.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip Culinair juli 2022

Ratatouille-fritters met muntdip

RATATOUILLE-FRITTERS MET MUNTDIP

200 gram kruimige aardappels, schoongeboend
1 ui
3 tomaten
1 aubergine
4 takjes tijm
2 eieren
3 eetlepels bloem
7 eetlepels extra vierge olijfolie
125 gram crème fraîche
2 theelepels geraspte mierikswortel
1 takje munt
75 gram jonge bladsla of eikenbladsla
130 gram linzen (uit blik, uitgelekt)


Rasp de aardappel (met schil) grof. Rasp ook de ui of snijd heel fijn. Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en snijd het vruchtvlees in 3 millimeter-blokjes. Snijd ook de aubergine in 3 millimeter-blokjes.
Doe de aardappelrasp met de ui, tomaat en aubergine in een kom. Ris de blaadjes van de takjes tijm erboven. Voeg de eieren, bloem en zout naar smaak toe en meng alles goed.
Verhit in twee grote koekenpannen elk 1 eetlepel olijfolie. Schep met twee lepels van de helft van het aardappel-groentemengsel 4 bergjes in elke pan. Bak de fritters gaar en goudbruin aan beide kanten in 8 minuten.
Houd de fritters onder een deksel warm en bak op dezelfde manier nog 8 fritters. Meng intussen de crème fraîche met mierikswortel. Hak de munt fijn en meng door de room.
Verdeel de sla met de linzen over 4 borden. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie en wat zout. Leg de fritters erbij en serveer met de mierikswortel-muntdip.
Variatietip: Vervang de aardappel ook eens door zoete aardappel.

4 personen

voedingswaarde : 496 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Delicious. juli 2021