RAMEN
½ theelepel natriumcarbonaat (gemaakt door baksoda te verhitten in een steelpan)
¼ theelepel zout
200 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
Meng in een kom het natriumcarbonaat met 85 milliliter water en roer tot het is opgelost. Voeg het zout toe en roer tot dat ook is opgelost. Doe de bloem in de kom van een standmixer met deeghaak en draai op de laagste stand terwijl je het water erin giet. Kneed in een paar minuten tot een bal, het deeg blijft wel heel korrelig. Dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 30 tot 60 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 2 stukken en gebruik een deegroller om het dun genoeg te maken om door de dikste stand van de pastamachine te halen. Haal een stuk deeg door de pastamachine, vouw het dubbel en haal opnieuw door de pastamachine. Herhaal een paar keer. Het deeg is heel kruimelig, maar hoe vaker je het door de pastamachine haalt, hoe soepeler het wordt. Herhaal met de tweede helft van het deeg en laat het deeg weer 30 minuten afgedekt rusten.
Vouw elk stuk deeg nog een keer dubbel en haal het door de dikste stand van de pastamachine. Zet de pastamachine een standje dunner en haal het deeg erdoorheen. Zet de pastamachine steeds een standje dunner tot je op stand 5 of 6 bent. Als het deeg scheurt of breekt, vouw het dan gewoon dubbel en haal het nog een keer door de pastamachine.
Zet het snijstuk op de pastamachine en haal het deeg erdoor om noedels te maken. Bestuif de noedels met genoeg bloem zodat ze niet gaan plakken en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Ramen zijn het lekkers als ze 1 dag in de koelkast hebben gerust, maar je kunt ze ook meteen koken. De noedels hebben maar heel kort nodig, zo’n 1 minuut, maximaal 2, in een pan met gezouten kokend water.
2 personen
bereidings- / wachttijd : 30 / 75 minuten
gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : noedelgerecht
bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood / Emma de Thouars
woensdag 7 mei 2025
Tarwenoedels (Oost-Azië)
TARWENOEDELS
200 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
½ theelepel zout
neutrale olie (alleen nodig bij trekken)
Doe de bloem samen met het zout en 100 milliliter water in een kom en mix met stokjes of een vork tot het deeg een beetje samenkomt. Kneed verder met de hand in een paar minuten tot een deegbal. Het is niet erg als het deeg nog niet heel soepel is. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek of vershoudfolie 30 minuten rusten. Het wordt dan nog iets elastischer, doordat de gluten ontspannen.
Pastamachine: Verdeel het deeg in 2 delen en gebruik een deegroller om het dun genoeg te maken om door de dikste stand van de pastamachine te halen. Haal een stuk deeg door de pastamachine, vouw het dubbel en haal opnieuw door de pastamachine. Herhaal dit een paar keer tot het deeg soepeler is. Zet steeds de pastamachine op een kleinere stand. Stop bij stand 6 of 5, afhankelijk van de dikte die je wilt. Zet het snij-opzetstuk op de pastamachine op de spaghetti of tagliatellevorm. Haal het deeg erdoorheen zodat er noedels ontstaan. Kook de noedels direct, of bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
Deegroller: Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Draai het deeg vaak om, zodat je het zo gelijkmatig mogelijk uitrolt. Als het deeg nog stug is of na het rollen krimpt, dek het deeg dan af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat het een paar minuten rusten. Bestuif het deeg als het deeg zo dun mogelijk is goed met bloem en vouw het deeg over de lange kant 2 keer op. Snijd het deeg in noedels. Haal de noedels voorzichtig uit elkaar. Kook de noedels direct, of bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
Trekken: Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en vorm hier kleine ‘worstjes’ van, van 10 centimeter. Meng met een paar eetlepels olie en zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn. Leg op een bord en laat afgedekt 2 tot 3 uur rusten. Besmeer een bakplaat en het werkblad licht met olie. Rol een deegworstje op je werkblad met je handen uit tot het iets dunner is. Pak het deegworstje op en trek voorzichtig aan de uiteinden van het deeg zodat het steeds langer en dunner wordt. Het is niet erg als je de noedel per ongeluk breekt. Trek de noedels tot de gewenste dikte, ongeveer een halve centimeter. Houd er rekening mee dat de noedels als je ze kookt nog dikker worden. Herhaal met de rest van het deeg. Leg de noedels zodra ze klaar zijn op de met olie ingesmeerde bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.
Breng een pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels kort. Als je een deegroller of pastamachine hebt gebruikt, hoeft dit maar 1 minuut. Handgetrokken noedels zijn iets dikker en hebben dus iets langer nodig.
2 personen
bereidings- / wachttijd : 30 / 30 minuten
gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : noedelgerecht
bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood / Emma de Thouars
200 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
½ theelepel zout
neutrale olie (alleen nodig bij trekken)
Doe de bloem samen met het zout en 100 milliliter water in een kom en mix met stokjes of een vork tot het deeg een beetje samenkomt. Kneed verder met de hand in een paar minuten tot een deegbal. Het is niet erg als het deeg nog niet heel soepel is. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek of vershoudfolie 30 minuten rusten. Het wordt dan nog iets elastischer, doordat de gluten ontspannen.
Pastamachine: Verdeel het deeg in 2 delen en gebruik een deegroller om het dun genoeg te maken om door de dikste stand van de pastamachine te halen. Haal een stuk deeg door de pastamachine, vouw het dubbel en haal opnieuw door de pastamachine. Herhaal dit een paar keer tot het deeg soepeler is. Zet steeds de pastamachine op een kleinere stand. Stop bij stand 6 of 5, afhankelijk van de dikte die je wilt. Zet het snij-opzetstuk op de pastamachine op de spaghetti of tagliatellevorm. Haal het deeg erdoorheen zodat er noedels ontstaan. Kook de noedels direct, of bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
Deegroller: Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Draai het deeg vaak om, zodat je het zo gelijkmatig mogelijk uitrolt. Als het deeg nog stug is of na het rollen krimpt, dek het deeg dan af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat het een paar minuten rusten. Bestuif het deeg als het deeg zo dun mogelijk is goed met bloem en vouw het deeg over de lange kant 2 keer op. Snijd het deeg in noedels. Haal de noedels voorzichtig uit elkaar. Kook de noedels direct, of bestuif ze met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.
Trekken: Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en vorm hier kleine ‘worstjes’ van, van 10 centimeter. Meng met een paar eetlepels olie en zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn. Leg op een bord en laat afgedekt 2 tot 3 uur rusten. Besmeer een bakplaat en het werkblad licht met olie. Rol een deegworstje op je werkblad met je handen uit tot het iets dunner is. Pak het deegworstje op en trek voorzichtig aan de uiteinden van het deeg zodat het steeds langer en dunner wordt. Het is niet erg als je de noedel per ongeluk breekt. Trek de noedels tot de gewenste dikte, ongeveer een halve centimeter. Houd er rekening mee dat de noedels als je ze kookt nog dikker worden. Herhaal met de rest van het deeg. Leg de noedels zodra ze klaar zijn op de met olie ingesmeerde bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.
Breng een pan gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels kort. Als je een deegroller of pastamachine hebt gebruikt, hoeft dit maar 1 minuut. Handgetrokken noedels zijn iets dikker en hebben dus iets langer nodig.
2 personen
bereidings- / wachttijd : 30 / 30 minuten
gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : noedelgerecht
bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood / Emma de Thouars
Abonneren op:
Reacties (Atom)