zondag 22 december 2019

Tahina (Egypte)

TAHINA (SESAMSAUS)

2 teentjes knoflook
¾ potje ongezouten tahin (nettogewicht 250 gram)
1 theelepel azijn
1 eetlepel dille
zwarte peper
zout
1 eetlepel olie
¼ theelepel paprikapoeder


Knoflook pellen en boven kom uitpersen. Toevoegen: tahin, azijn, dille en peper. Al roerende 1 deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot dun smeuïg lichtbruin sausje ontstaat. Op smaak brengen met snufje zout.
In diep bord saus schenken. Olie erop schenken. Bestrooien met paprikapoeder.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 1 minuten

gebied : Egypte
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip december 1987

Sladde Gbna (Egypte)

SLADDE GBNA (KAASSALADE)

½ kleine rode paprika
½ kleine groene paprika
2 kleine tomaten
250 gram zachte geitenkaas
2 takjes peterselie
1 eetlepel dille
½ eetlepel olie
zout
peper
4 ijsbergslabladeren


Paprika’s wassen en zaadlijsten verwijderen. In heel kleine stukjes snijden. Tomaten wassen. Halveren en pitjes verwijderen. In heel kleine stukjes snijden. Geitenkaas in heel kleine blokjes snijden. Boven kom peterselie fijnknippen. Toevoegen: paprika, tomaat, geitenkaas, dille en olie. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan.
Op 4 bordjes slablad leggen. Kaassalade erop scheppen.
Lekker met (Egyptisch) brood

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1987

Roz Blkrfa (Egypte)

ROZ BLKRFA (RIJST MET KANEEL)

1½ eetlepel boter of margarine
200 gram (Surinaamse) rijst
zout
peper
1 theelepel kaneel
2 eetlepels rozijnen


In braadpan boter smelten. Rijst erdoor roeren en op zacht vuur lichtbruin bakken. Erdoor roeren: ¼ liter water, zout, peper en kaneel. Met deksel op pan, rijst in 20 minuten zachtjes gaar koen. In zeef rozijnen wassen. Door rijst scheppen. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Egypte
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip december 1987

Re'esch Danni Mchui (Egypte)

RE’ESCH DANNI MCHUI (LAMSVLEES)

2 uien
1 theelepel citroensap
1½ eetlepel olie
zout
zwarte peper
1 theelepel gemalen kardemom
4 enkele lamskoteletten
40 gram boter


Uien pellen. In mengbeker uien pureren. Toevoegen: citroensap, olie, snufje zout, 1 theelepel peper en kardemom. Door elkaar mengen. Overdoen in schaal. Vlees erdoor mengen. Afgedekt 1½ uur marineren. Af en toe keren.
Vlees uit marinade nemen. In grote koekenpan boter verhitten. Vlees 15 minuten aan beide kanten gaar bakken. Op schaal leggen.

4 personen

land : Egypte
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1987

Musaka (Egypte)

MUSAKA (AUBERGINESCHOTEL)

1 aubergine (350 gram)
zout
100 gram boter of margarine
200 gram rundergehakt
3 eetlepels tomatenpuree
zwarte peper
1 eetlepel bouillonpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
100 gram bloem
½ liter melk
1 ei
witte peper
6 eetlepels olie


Aubergine wassen en kroontje verwijderen. Van aubergine overlangs repen schil eraf snijden. Aubergine in plakken van ½ centimeter snijden. Plakken bestrooien met ½ eetlepel zout en in vergiet doen. Bord met zwaar voorwerp op aubergine leggen. Minstens 2 uur laten uitlekken. Intussen in koekenpan 25 gram boter verhitten. Gehakt toevoegen en in 10 minuten rul en bruin bakken. Erdoor roeren: tomatenpuree, 1 theelepel zwarte peper, bouillonpoeder en kardemom. Van vuur nemen. In pan rest van boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk toevoegen. Blijven roeren tot dik gebonden saus. Ei erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en witte peper. Van vuur nemen. Met keukenpapier aubergines droogdeppen. In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten. Aubergineplakken afzonderlijk aan beide kanten lichtbruin bakken, telkens beetje olie toevoegen. Op keukenpapier laten uitdruipen. Ovenschotel (inhoud 1 liter) invetten. Achtereenvolgens erover verdelen: helft van aubergine, gehakt, rest van aubergine en saus.
Oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven aubergineschotel in 20 minuten verhitten en lichtbruin laten kleuren.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.
wacht- / voor- / bereidingstijd : 2 uur / 35 / 30 minuten

gebied : Egypte
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1987

Filfil Magshi (Egypte)

FILFIL MAGSHI (GEVULDE PAPRIKA)

4 kleine rode paprika’s
125 gram (Surinaamse) rijst
100 gram rundergehakt
1 eetlepel dille
1 theelepel gemalen komijn
zout
zwarte peper
2 eetlepels tomatensap
2 takjes peterselie
2 eetlepels boter of margarine


Paprika’s wassen. Kapjes eraf snijden en zaadlijsten verwijderen. In zeef rijst afspoelen. In kom doen: rijst, gehakt, dille, komijn, ½ theelepel zout, 1 theelepel peper en tomatensap. Peterselie erboven fijnknippen. Goed door elkaar roeren. Paprika’s vullen met gehaktmengsel. Kapje er weer opzetten. In kleine pan paprika’s naast elkaar zetten. Zoveel water toevoegen tot paprika’s voor ¾ onderstaan. Boter toevoegen. Tegen de kook aanbrengen. Met deksel op pan, paprika’s in 40 minuten zachtjes gaarkoken. Grote ovenschotel invetten. Bodem water erin schenken. Paprika’s uit pan scheppen en in ovenschotel zetten.
Oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven, paprika’s in 15 minuten verhitten en goudbruin laten kleuren.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 60 / 25 minuten

gebied : Egypte
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1987