MUSAKA (AUBERGINESCHOTEL)
1 aubergine (350 gram)
zout
100 gram boter of margarine
200 gram rundergehakt
3 eetlepels tomatenpuree
zwarte peper
1 eetlepel bouillonpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
100 gram bloem
½ liter melk
1 ei
witte peper
6 eetlepels olie
Aubergine wassen en kroontje verwijderen. Van aubergine overlangs repen schil eraf snijden. Aubergine in plakken van ½ centimeter snijden. Plakken bestrooien met ½ eetlepel zout en in vergiet doen. Bord met zwaar voorwerp op aubergine leggen. Minstens 2 uur laten uitlekken. Intussen in koekenpan 25 gram boter verhitten. Gehakt toevoegen en in 10 minuten rul en bruin bakken. Erdoor roeren: tomatenpuree, 1 theelepel zwarte peper, bouillonpoeder en kardemom. Van vuur nemen. In pan rest van boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk toevoegen. Blijven roeren tot dik gebonden saus. Ei erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en witte peper. Van vuur nemen. Met keukenpapier aubergines droogdeppen. In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten. Aubergineplakken afzonderlijk aan beide kanten lichtbruin bakken, telkens beetje olie toevoegen. Op keukenpapier laten uitdruipen. Ovenschotel (inhoud 1 liter) invetten. Achtereenvolgens erover verdelen: helft van aubergine, gehakt, rest van aubergine en saus.
Oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven aubergineschotel in 20 minuten verhitten en lichtbruin laten kleuren.
4 personen
voedingswaarde : 625 kcal p.p.
wacht- / voor- / bereidingstijd : 2 uur / 35 / 30 minuten
gebied : Egypte
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip december 1987
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten