zaterdag 18 maart 2023

Spinazie-Namul (Korea)

SPINAZIE-NAMUL

Door ook de steeltjes van de spinazie te gebruiken wordt dit zachte gerecht een beetje knapperig. De wat bittere spinazie wordt verzacht door de zoute sojasaus.

500 gram spinazie
4 eetlepels donkere sojasaus
2 kleine teentjes knoflook, geperst
4 theelepels sesamolie
½ theelepel rijstwijn
4 theelepels sesamzaad
2 eetlepels plantaardige olie
zout


Verwijder de uiteinden van de spinaziesteeltjes. Snijd de bladeren en steeltjes in stukken van 10 centimeter. Kook ze 30 seconden in gezouten water. Giet ze af en spoel ze af met koud water.
Meng de sojasaus, knoflook, sesamolie en rijstwijn in een kom. Roer de spinazie erdoor. Rooster het sesamzaad in een droge pan lichtbruin en zet weg.
Verhit de plantaardige olie in een koekenpan of wok en bak de spinazie 20 seconden op hoog vuur. Schep op een bord en garneer met get geroosterde sesamzaad.

2 personen

voedingswaarde : 293 kcal p.p.

gebied : Korea
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Koreaanse keuken / Young Jin Song

Hete vissoep (Korea)

HETE VISSOEP

Deze soep wordt veel gegeten bij een glaasje soju en is lekker heet. U kunt in plaats van kabeljauw ook heilbot of zeebaars gebruiken. Het gerecht is lekker pittig door de chilipeper en fris door de waterkers en lente-ui

1 kabeljauwfilet, zonder vel, kop apart
225 gram daikon, geschild
½ ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
4½ theelepel Koreaans chilipoeder
1 theelepel gochujang-chilipasta
2 lente-uitjes, in grove stukken
1 stuk stevige tofoe, in blokjes
90 gram waterkers of rucola
zout
gemalen zwarte peper


Snijd de kabeljauwfilet in drie of vier grote stukken en zet ze weg. Snijd de daikon in blokjes van 2 centimeter.
Breng in een grote pan 7½ deciliter water aan de kook en voeg de vissenkop toe. Voeg de daikon, ui, geperste knoflook en een snufje zout toe. Voeg dan het chilipoeder en de gochujang-chilipasta toe en laat nog 5 minuten koken.
Haal de vissenkop uit de pan en voeg e filet toe, Laat de vis in 4 minuten gaar worden en voeg de lente-ui, tofoe en waterkers of rucola toe. Laat nog 2 minuten zonder roeren sudderen.
Breng op smaak met zout en peper en serveer meteen.

3 - 4 personen

voedingswaarde : 132 kcal p.p.

gebied : Korea
gerechtsoort : soep

bron : De Koreaanse keuken / Young Jin Song

Godeungeo Gui (Korea)

GODEUNGEO GUI (GEBAKKEN MAKREEL)

Koreanen zijn dol op een bepaald soort gezouten vis die lichtjes wordt gegrild en – aangezien hij behoorlijk zout is – in kleine porties wordt gegeten met rijst en andere bijgerechten. Deze vissoort smaakt voortreffelijk maar is helaas bij ons niet te verkrijgen. Gelukkig is makreel in dit recept een goed alternatief. Hij wordt niet op dezelfde manier voorgezouten, maar de gebruikte smaakmakers leveren een vergelijkbaar resultaat op. Eet dit gerecht met rijst, kimchi en Lotuswortel met sojaglazuur.

2 theelepels plantaardige olie
2 makreelfilets of 1 hele makreel
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 theelepel geroosterdesesamolie
2 lente-uien, in sliertjes van 5 centimeter gesneden en in ijskoud water gelegd tot ze krullen
2 theelepels rodepepersliertjes of 1 rode chilipeper, in sliertjes gesneden (desgewenst)
gekookte rijst, voor erbij
kimchi, voor erbij


Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Breng beide kanten van de vis goed op smaak met flink wat zout en peper. Zodra de olie heet is, leg je de hele makreel of makreelfilets met het vel omlaag in de pan. Bak de vis 2 – 3 minuten aan één kant en duw hem met je visspatel omlaag zodat hij niet gaat opkrullen. Draai de vis om en bak de andere kant ongeveer 2 – 3 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) tot hij net gaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de sesamolie over de vis.
Garneer de makreel met de uitgelekte sliertjes lente-ui en de rodepepersliertjes en serveer de vis rechtstreeks uit de pan. Geef er een kom rijst en kimchi bij.

2 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : visgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Ka-Jee Namool (Korea)

KA-JEE NAMOOL (GESTOOMDE AUBERGINE MET KNOFLOOK & SOJASAUS)

Deze gestoomde aubergine heeft zo veel smaak, dat hij niet veel toeters en bellen nodig heeft. Eet er gewoon wat gekookte rijst bij. Aziatische aubergines hebben een vrij dunne schil en zijn dus perfect voor dit recept. Als je gewone aubergines gebruikt, moet je ze goed stomen tot de schil en het vruchtvlees helemaal zacht zijn.

4 Aziatische aubergines, in de lengte gehalveerd en in stukken van 7 centimeter
2 eetlepels sojasaus
2 teentjes knoflook, geperst
2 lente-uien, fijngehakt
1 eetlepel geroosterdesesamolie
1 theelepel gochugaru (Koreaans peperpoeder), desgewenst
2 theelepels geroosterde sesamzaadjes


Stoom de stukken aubergine 10 minuten op hoog vuur in een stoompan, als je die hebt. Zo niet, giet dan 400 milliliter water in een pan die groot genoeg is om er een zeef (of vergiet) in te hangen. Doe de stukken aubergine in de zeef en leg er een deksel op. Breng het water op hoog vuur aan de kook en stoom de stukken aubergine 10 – 15 minuten tot ze zacht zijn. Schep ze in een kom en laat ze volledig afkoelen.
Giet het eventueel vrijgekomen vocht uit de kom. Druk met een schone theedoek of keukenpapier voorzichtig zo veel mogelijk vocht uit de aubergine. Snijd of scheur tot slot elk stuk aubergine in smalle reepjes. Doe deze met de overige ingrediënten in een kom en meng alles goed. Laat de aubergines voor het serveren minstens 30 minuten marineren.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo