DULCE DE LECHE (ARGENTIJNSE ZOETE MELK SPREAD)
Dit traditioneel Argentijnse Smeersel wordt op brood gesmeerd, maar ook gebruikt voor taarten, koekjes, als saus op ijs, op flensjes of als basis voor ijs.
400 gram suiker
1 liter melk
mespunt bakpoeder
snuifje kaneel
Zet de ingrediënten voor de Dulce de Leche op een middel hoog vuur op. Laat het niet overkoken. Na een kwartier zet je het vuur net niet op z'n laagst. Je laat het mengsel nu nog 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer zeker een keer per minuut. Na 45 minuten zal het mengsel mooi goud van kleur zijn. De substantie is goed als je bij het roeren de bodem van de pan ziet. Voor een meer saus-achtige substantie is maximaal 45 minuten goed, wil je een meer smeerbare substantie, dan laat je het ietsje langer pruttelen. Laat het vooral niet te donker worden. Laat de Dulce de Leche afkoelen. Bewaar hem in de koelkast in een afgedekt trommeltje of potje.
4 personen
land : Argentinië
gerechtsoort : nagerecht
bron : Viviane Vanwynsberghe [De-Heksenketel]
zaterdag 1 oktober 2016
Torta di Banana (Zuid-Amerika)
TORTA DI BANANA (BANANENCAKE)
100 gram bloem
1 opgehoopte theelepel bakpoeder
100 gram boter of margarine
100 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
2 eieren
100 gram gepelde en fijngehakte walnoten
2 bananen
zout
Verwarm de oven voor op 160°C. Beboter een cakevorm van 30 x 7 centimeter en bestuif deze met bloem. Roer de boter of de margarine met de suiker, de vanillesuiker en het zout tot een schuimige massa. Zeef de bloem met het bakpoeder. Roer nu een voor een de hele eieren door de botermassa, totdat ze erin opgenomen zijn. Doe er dan de nogmaals gezeefde bloem bij en roer alles goed door elkaar tot een gladde massa. Pel de bananen, wrijf ze op een bord fijn, meng er de walnoten door en roer dit vlug door de cakemassa. Vul er de vorm mee, strijk het deeg wat naar de zijkanten van de vorm omhoog en bak de cake in 1¼ uur gaar en goudgeel. Laat hem op een taartrooster bekoelen.
4 personen
gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : gebak
bron : Het Internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
100 gram bloem
1 opgehoopte theelepel bakpoeder
100 gram boter of margarine
100 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
2 eieren
100 gram gepelde en fijngehakte walnoten
2 bananen
zout
Verwarm de oven voor op 160°C. Beboter een cakevorm van 30 x 7 centimeter en bestuif deze met bloem. Roer de boter of de margarine met de suiker, de vanillesuiker en het zout tot een schuimige massa. Zeef de bloem met het bakpoeder. Roer nu een voor een de hele eieren door de botermassa, totdat ze erin opgenomen zijn. Doe er dan de nogmaals gezeefde bloem bij en roer alles goed door elkaar tot een gladde massa. Pel de bananen, wrijf ze op een bord fijn, meng er de walnoten door en roer dit vlug door de cakemassa. Vul er de vorm mee, strijk het deeg wat naar de zijkanten van de vorm omhoog en bak de cake in 1¼ uur gaar en goudgeel. Laat hem op een taartrooster bekoelen.
4 personen
gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : gebak
bron : Het Internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
Poolse zuurkoolsoep (Polen)
POOLSE ZUURKOOLSOEP
125 gram zuurkool
750 milliliter water
125 gram rookworst of rooktofu
1 plak knolselderij in stukjes
1 gesnipperde ui
20 gram boter, olie of margarine
25 gram bloem
zout
peper
paprikapoeder
zure room of koffiemelk
Hak de zuurkool fijn en kook deze met de knolselderij en worst in het water gaar. De ui in de boter bruin fruiten, de bloem toevoegen en even laten kleuren. Doe dan het kooknat erbij en laat alles al roerend binden. Voeg vervolgens zuurkool, worst en selderij toe. Even proeven op zout en kruiden en ten slotte afmaken met wat room (maar niet meer laten koken).
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : soep
bron : Manda [Receptenlijst]
125 gram zuurkool
750 milliliter water
125 gram rookworst of rooktofu
1 plak knolselderij in stukjes
1 gesnipperde ui
20 gram boter, olie of margarine
25 gram bloem
zout
peper
paprikapoeder
zure room of koffiemelk
Hak de zuurkool fijn en kook deze met de knolselderij en worst in het water gaar. De ui in de boter bruin fruiten, de bloem toevoegen en even laten kleuren. Doe dan het kooknat erbij en laat alles al roerend binden. Voeg vervolgens zuurkool, worst en selderij toe. Even proeven op zout en kruiden en ten slotte afmaken met wat room (maar niet meer laten koken).
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : soep
bron : Manda [Receptenlijst]
Poolse aardappelschotel met paddenstoelen (Polen)
POOLSE AARDAPPELSCHOTEL MET PADDENSTOELEN
700 gram aardappelen
400 gram rundergehakt
250 gram champignons
1 ui
1 teen knoflook
1 eetlepel boter
2 deciliter bouillon
1 bekertje zure room
1 theelepel oregano
3 theelepels paprikapoeder
zout
versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 240°C. Vet een ovenschaal in met wat boter. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel boter en bak hierin de gehakt rul. Snij de ui in dunne ringen en schaaf de aardappelen in dunne schijfjes. Hak de knoflook zeer fijn. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Vermeng de zure room met de bouillon. Schep de rulgebakken gehakt in de beboterde ovenschaal. Bedek het gehakt afwisselend met plakjes champignon en aardappelschijfjes. Strooi tussen ieder laagje wat zout, oregano, paprikapoeder en wat gehakte knoflook. Bedek de bovenste aardappellaag met plakjes champignon. Giet er voorzichtig het room-bouillonmengsel over en dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de aardappelschotel in 45 minuten gaar. Lekker met ijsbergsalade.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Manda [Receptenlijst]
700 gram aardappelen
400 gram rundergehakt
250 gram champignons
1 ui
1 teen knoflook
1 eetlepel boter
2 deciliter bouillon
1 bekertje zure room
1 theelepel oregano
3 theelepels paprikapoeder
zout
versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 240°C. Vet een ovenschaal in met wat boter. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel boter en bak hierin de gehakt rul. Snij de ui in dunne ringen en schaaf de aardappelen in dunne schijfjes. Hak de knoflook zeer fijn. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Vermeng de zure room met de bouillon. Schep de rulgebakken gehakt in de beboterde ovenschaal. Bedek het gehakt afwisselend met plakjes champignon en aardappelschijfjes. Strooi tussen ieder laagje wat zout, oregano, paprikapoeder en wat gehakte knoflook. Bedek de bovenste aardappellaag met plakjes champignon. Giet er voorzichtig het room-bouillonmengsel over en dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de aardappelschotel in 45 minuten gaar. Lekker met ijsbergsalade.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Manda [Receptenlijst]
Poolse zuurkool (Polen)
POOLSE ZUURKOOL
750 gram zuurkool
2 goudrenetten
300 gram in plakken gesneden casselerrib (vleeswaar)
1 ui
1 glas sherry
Leg de zuurkool in een vuurvaste schaal met daarop 2 in plakken gesneden goudrenetten. Verdeel er 300 gram in plakken gesneden casselerrib en 1 in ringen gesneden ui over. Giet er 1 glas water en 1 glas sherry over. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 1 uur in een warme oven (150°C).
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Marianneke van Daal [recepten en prutjes]
750 gram zuurkool
2 goudrenetten
300 gram in plakken gesneden casselerrib (vleeswaar)
1 ui
1 glas sherry
Leg de zuurkool in een vuurvaste schaal met daarop 2 in plakken gesneden goudrenetten. Verdeel er 300 gram in plakken gesneden casselerrib en 1 in ringen gesneden ui over. Giet er 1 glas water en 1 glas sherry over. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 1 uur in een warme oven (150°C).
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Marianneke van Daal [recepten en prutjes]
Kip op Poolse wijze (Polen)
KIP OP POOLSE WIJZE
1 kip
5 eetlepels olie
100 gram paneermeel
scheutje melk
100 gram gekookte ham
1 eetlepel fijngehakte bieslook
peterselie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 ei
4 artisjokbodems (uit blik)
4 zwarte olijven
zout
peper
Maak de kip schoon, bewaar de kippenlevertjes, die u samen met de ham, ui, het knoflook, de peterselie en het bieslook fijnhakt. Roer de melk door paneermeel, voeg dit met het ei bij het mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Vul de kip met een gedeelte van dit mengsel, prik de opening dicht met een cocktailprikker. Bak de kip in de hete olie aan alle kanten goudbruin, laat op een zacht vuur in 40 minuten gaar worden. Keer de kip regelmatig. Verwarm intussen de artisjokbodems in hun vocht. Leg de stukken kip op een voorverwarmde schaal, vul de artisjokbodems met de rest van de vulling nadat u ze eerst even hebt opgewarmd. Leg de artisjokbodems rond de stukken kip, overgiet het geheel met het bakvocht van de kip. Garneer met olijven en peterselie. Geef er gekookte aardappelen bij
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Jozef van Houdt [lekkererecepten]
1 kip
5 eetlepels olie
100 gram paneermeel
scheutje melk
100 gram gekookte ham
1 eetlepel fijngehakte bieslook
peterselie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 ei
4 artisjokbodems (uit blik)
4 zwarte olijven
zout
peper
Maak de kip schoon, bewaar de kippenlevertjes, die u samen met de ham, ui, het knoflook, de peterselie en het bieslook fijnhakt. Roer de melk door paneermeel, voeg dit met het ei bij het mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Vul de kip met een gedeelte van dit mengsel, prik de opening dicht met een cocktailprikker. Bak de kip in de hete olie aan alle kanten goudbruin, laat op een zacht vuur in 40 minuten gaar worden. Keer de kip regelmatig. Verwarm intussen de artisjokbodems in hun vocht. Leg de stukken kip op een voorverwarmde schaal, vul de artisjokbodems met de rest van de vulling nadat u ze eerst even hebt opgewarmd. Leg de artisjokbodems rond de stukken kip, overgiet het geheel met het bakvocht van de kip. Garneer met olijven en peterselie. Geef er gekookte aardappelen bij
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Jozef van Houdt [lekkererecepten]
Krakause kascha (Krakau, Polen)
KRAKAUSE KASCHA
1 kop boekweitgort
zout
100 gram boter
1 kop parelgort
300 gram uien, gepeld en in ringen gesneden
1 liter vleesbouillon
De boekweitgort wassen en in een pan onder constant roeren licht bakken. Een halve tl zout, de helft van de boter en het grootste deel van de vleesbouillon toevoegen.
Goed roeren, afdekken en op een laag vuur 20 minuten laten pruttelen. Van het vuur nemen en laten afkoelen.
De parelgort ondertussen in een kleine pan met de overige vleesbouillon gaarkoken, afgieten en met de gort vermengen.
De overige boter in een pan smelten, de uien hierin fruiten en door de kascha roeren. Alles goed mengen en op smaak brengen.
4 personen
land : Polen (Krakau)
gerechtsoort : bijgerecht
bron : http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9612238/polen.htm#recep, via Lina [EUROPESErecepten]
1 kop boekweitgort
zout
100 gram boter
1 kop parelgort
300 gram uien, gepeld en in ringen gesneden
1 liter vleesbouillon
De boekweitgort wassen en in een pan onder constant roeren licht bakken. Een halve tl zout, de helft van de boter en het grootste deel van de vleesbouillon toevoegen.
Goed roeren, afdekken en op een laag vuur 20 minuten laten pruttelen. Van het vuur nemen en laten afkoelen.
De parelgort ondertussen in een kleine pan met de overige vleesbouillon gaarkoken, afgieten en met de gort vermengen.
De overige boter in een pan smelten, de uien hierin fruiten en door de kascha roeren. Alles goed mengen en op smaak brengen.
4 personen
land : Polen (Krakau)
gerechtsoort : bijgerecht
bron : http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9612238/polen.htm#recep, via Lina [EUROPESErecepten]
Bigos met rookworst (Polen)
BIGOS MET ROOKWORST
100 gram magere spekblokjes
1 rookworst
1 ui
2 rode paprika's
250 gram champignons
1 teen knoflook
1 kilogram zuurkool
3 laurierblaadjes
500 gram varkensvlees
1 glas witte wijn
1 eetlepel suiker
1 groot blikje tomatenpuree
boter
zout
peper
Ui pellen en snijden. Paprika wassen en daarna in stukken snijden. Champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Worst koken en in plakjes snijden Vlees in blokjes snijden en samen met spekblokjes braden.
In een pan ui, paprika fruiten, daarna plakjes champignons toevoegen, knoflook uitpersen en erbij doen. Vlees en worst toevoegen. In ruime pan zuurkool doen, laurier, witte wijn, suiker. Hier vleesmengsel aan toevoegen. Tomatenpuree erdoorheen roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Dit anderhalf uur laten stoven, regelmatig omscheppen en eventueel wat water toevoegen.
Serveertip: Lekker met donker of stevig brood.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : http://www.polski.nl/, via Lina [EUROPESErecepten]
100 gram magere spekblokjes
1 rookworst
1 ui
2 rode paprika's
250 gram champignons
1 teen knoflook
1 kilogram zuurkool
3 laurierblaadjes
500 gram varkensvlees
1 glas witte wijn
1 eetlepel suiker
1 groot blikje tomatenpuree
boter
zout
peper
Ui pellen en snijden. Paprika wassen en daarna in stukken snijden. Champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Worst koken en in plakjes snijden Vlees in blokjes snijden en samen met spekblokjes braden.
In een pan ui, paprika fruiten, daarna plakjes champignons toevoegen, knoflook uitpersen en erbij doen. Vlees en worst toevoegen. In ruime pan zuurkool doen, laurier, witte wijn, suiker. Hier vleesmengsel aan toevoegen. Tomatenpuree erdoorheen roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Dit anderhalf uur laten stoven, regelmatig omscheppen en eventueel wat water toevoegen.
Serveertip: Lekker met donker of stevig brood.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : http://www.polski.nl/, via Lina [EUROPESErecepten]
Rollade met paddenstoelenvulling (Polen)
ROLLADE MET PADDENSTOELENVULLING
1 ui
125 gram paddenstoelen
1 eetlepel paneermeel
1 eierdooier
zout
zwarte peper
4 runderrollades
mosterd
50 gram vet gerookt spek
1 eetlepel meel
1 glas rode wijn
1/8 liter zure room
laurierblad
De ui pellen en fijnsnijden. Paddenstoelen schoonborstelen en fijnsnijden. De ui in hete olie fruiten, paneermeel erover strooien en even roosteren. Paddenstoelen toevoegen, kort aanbakken en het ui-paddenstoelenmengsel laten afkoelen.
Eierdooier onder het mengsel roeren en met zout en peper op smaak brengen.
De rollades aan de rand insnijden, met zout en peper bestrooien en dun met mosterd bestrijken. Het paddenstoel-uimengsel hierop verdelen, plakken vlees oprollen en met een tandenstoker en keukengaren dichtbinden.
Spek in blokjes snijden en in een braadpan aanbakken, daarna de rollades toevoegen. Rondom bruin braden en licht met meel bestuiven. Rode wijn en wat water toevoegen. Laurierblad toevoegen en de rollades 50 minuten laten smoren.
Laurierblad verwijderen, de saus met zure room aanlengen en over de rollades gieten.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9612238/polen.htm#recep, via Lina [EUROPESErecepten]
1 ui
125 gram paddenstoelen
1 eetlepel paneermeel
1 eierdooier
zout
zwarte peper
4 runderrollades
mosterd
50 gram vet gerookt spek
1 eetlepel meel
1 glas rode wijn
1/8 liter zure room
laurierblad
De ui pellen en fijnsnijden. Paddenstoelen schoonborstelen en fijnsnijden. De ui in hete olie fruiten, paneermeel erover strooien en even roosteren. Paddenstoelen toevoegen, kort aanbakken en het ui-paddenstoelenmengsel laten afkoelen.
Eierdooier onder het mengsel roeren en met zout en peper op smaak brengen.
De rollades aan de rand insnijden, met zout en peper bestrooien en dun met mosterd bestrijken. Het paddenstoel-uimengsel hierop verdelen, plakken vlees oprollen en met een tandenstoker en keukengaren dichtbinden.
Spek in blokjes snijden en in een braadpan aanbakken, daarna de rollades toevoegen. Rondom bruin braden en licht met meel bestuiven. Rode wijn en wat water toevoegen. Laurierblad toevoegen en de rollades 50 minuten laten smoren.
Laurierblad verwijderen, de saus met zure room aanlengen en over de rollades gieten.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9612238/polen.htm#recep, via Lina [EUROPESErecepten]
Gepocheerde eieren uit Polen (Polen)
GEPOCHEERDE EIEREN UIT POLEN
4 eieren
½ deciliter wijnazijn
300 gram resten van soepvlees
1 teentje knoflook
peterselie
1 blikje tomatenpuree
20 gram bloem
60 gram boter
broodkruim
zout
peper
Hak het soepvlees fijn. Schil het teentje knoflook en was wat peterselie. Hak beide fijn. Verhit 30 gram boter in een pan en bak hierin het vlees bruin. Doe er de tomatenpuree bij en strooi er de bloem over. Meng het goed op zacht vuur en doe er 1 deciliter warm water bij. Doe er zout en peper over, voeg er de knoflook en de peterselie bij en laat het zachtjes 10 minuten sudderen. Smelt 30 gram boter in een pannetje en laat hierin op klein vuur 5 eetlepels broodkruim bakken. Bereid de eieren als in met de wijnazijn. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal, leg er de eieren op en bestrooi deze met het gebakken broodkruim. Serveer meteen.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Carla [Essie’s receptenhoek]
4 eieren
½ deciliter wijnazijn
300 gram resten van soepvlees
1 teentje knoflook
peterselie
1 blikje tomatenpuree
20 gram bloem
60 gram boter
broodkruim
zout
peper
Hak het soepvlees fijn. Schil het teentje knoflook en was wat peterselie. Hak beide fijn. Verhit 30 gram boter in een pan en bak hierin het vlees bruin. Doe er de tomatenpuree bij en strooi er de bloem over. Meng het goed op zacht vuur en doe er 1 deciliter warm water bij. Doe er zout en peper over, voeg er de knoflook en de peterselie bij en laat het zachtjes 10 minuten sudderen. Smelt 30 gram boter in een pannetje en laat hierin op klein vuur 5 eetlepels broodkruim bakken. Bereid de eieren als in met de wijnazijn. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal, leg er de eieren op en bestrooi deze met het gebakken broodkruim. Serveer meteen.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Carla [Essie’s receptenhoek]
Prodszney (Polen)
PRODSZNEY (SAUS MET WODKA)
Een erg geliefde warme saus voor bij de fondue...erg bijzonder recept uit Polen.
50 gram boter
1 ui fijngehakt
1 teen knoflook uit de pers
1 klein blokje tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepel gehakte peterselie
100 gram smeerpaté
1 winterwortel fijngesneden
1 deciliter bouillon
3 milliliter wodka
2 eetlepels zure room
zout
zwarte peper uit de molen
Fruit de ui glazig in de boter, voeg knoflook en wortel erbij en fruit 5 minuten. Hierdoor de paté en tomatenpuree mengen. Verhoog het vuur en laat aan de kook komen. Giet de wodka erop en steek aan. Verminder het vuur en laat de wodka uitbranden. Bouillon, peterselie, paprikapoeder erdoor roeren, kruiden met zout en peper en de saus zeven. Terug warm laten worden en de room erdoor roeren. Warm serveren.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : saus
bron : Carla [Essie’s receptenhoek]
Een erg geliefde warme saus voor bij de fondue...erg bijzonder recept uit Polen.
50 gram boter
1 ui fijngehakt
1 teen knoflook uit de pers
1 klein blokje tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepel gehakte peterselie
100 gram smeerpaté
1 winterwortel fijngesneden
1 deciliter bouillon
3 milliliter wodka
2 eetlepels zure room
zout
zwarte peper uit de molen
Fruit de ui glazig in de boter, voeg knoflook en wortel erbij en fruit 5 minuten. Hierdoor de paté en tomatenpuree mengen. Verhoog het vuur en laat aan de kook komen. Giet de wodka erop en steek aan. Verminder het vuur en laat de wodka uitbranden. Bouillon, peterselie, paprikapoeder erdoor roeren, kruiden met zout en peper en de saus zeven. Terug warm laten worden en de room erdoor roeren. Warm serveren.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : saus
bron : Carla [Essie’s receptenhoek]
Bigos met hamlappen (Polen)
BIGOS MET HAMLAPPEN (POOLSE ZUURKOOLSCHOTEL)
200 gram hamlappen of magere speklappen
zout
peper
paprikapoeder
50 gram boter
100 gram dobbelsteentjes ontbijtspek
4 grote uien
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
snufje tijm
2 laurierblaadjes
2 theelepels oregano of marjolein
scheutje bouillon of witte wijn
600 gram zuurkool
1 rookworst
Bestrooi het in blokjes gesneden vlees met zout, peper en paprikapoeder. Smelt in een braadpan de boter en bak hierin het vlees en het spek goudbruin. Doe hier de in ringen gesneden uien en de fijngehakte knoflook bij en bak het mengsel tot de uien bruin zijn. Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de bouillon of witte wijn toe. Leg de zuurkool op het vlees, sluit de pan en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen. Kook de worst zonodig gaar en snijd deze in plakjes. Roer de worst door de zuurkool en verwarm de Bigos nog 5 minuten. Lekker met aardappelpuree.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Carla [Essie’s receptenhoek]
200 gram hamlappen of magere speklappen
zout
peper
paprikapoeder
50 gram boter
100 gram dobbelsteentjes ontbijtspek
4 grote uien
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
snufje tijm
2 laurierblaadjes
2 theelepels oregano of marjolein
scheutje bouillon of witte wijn
600 gram zuurkool
1 rookworst
Bestrooi het in blokjes gesneden vlees met zout, peper en paprikapoeder. Smelt in een braadpan de boter en bak hierin het vlees en het spek goudbruin. Doe hier de in ringen gesneden uien en de fijngehakte knoflook bij en bak het mengsel tot de uien bruin zijn. Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de bouillon of witte wijn toe. Leg de zuurkool op het vlees, sluit de pan en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen. Kook de worst zonodig gaar en snijd deze in plakjes. Roer de worst door de zuurkool en verwarm de Bigos nog 5 minuten. Lekker met aardappelpuree.
4 personen
land : Polen
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Carla [Essie’s receptenhoek]
Philippe Mouchel's linzensalade (Australië)
PHILIPPE MOUCHEL’S LINZENSALADE
Er gaat een indrukwekkende hoeveelheid olijfolie in dit recept, maar het is vooral bedoeld als hapje erbij op een bord vol met andere dingen. Meer een smaakmakertje.
400 gram linzen
1 bouquet garni
1 wortel
½ ui
VINAIGRETTE
200 milliliter witte wijnazijn
2 takjes verse rozemarijn
schil van 2 sinaasappels
4 knoflooktenen, geraspt
zout en peper naar smaak
600 milliliter olijfolie
zout en peper naar smaak
Doe de linzen in water en breng dit aan de kook. Afgieten en nieuw water, bouquet garni, wortel en ui toevoegen. Aan de kook brengen en op een zacht pitje gaar koken. Breng witte wijnazijn aan de kook met rozemarijn en sinaasappelschil. Van het vuur afhalen en af laten koelen. Voeg als de azijn is afgekoeld knoflook, olijfolie, zout en peper toe en laat het staan trekken. Linzen afgieten. Vinaigrette zeven en mengen met de linzen.
8 personen
land : Australië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : http://abc.net.au/tasting/, via Tabitha [groenteboer]
Er gaat een indrukwekkende hoeveelheid olijfolie in dit recept, maar het is vooral bedoeld als hapje erbij op een bord vol met andere dingen. Meer een smaakmakertje.
400 gram linzen
1 bouquet garni
1 wortel
½ ui
VINAIGRETTE
200 milliliter witte wijnazijn
2 takjes verse rozemarijn
schil van 2 sinaasappels
4 knoflooktenen, geraspt
zout en peper naar smaak
600 milliliter olijfolie
zout en peper naar smaak
Doe de linzen in water en breng dit aan de kook. Afgieten en nieuw water, bouquet garni, wortel en ui toevoegen. Aan de kook brengen en op een zacht pitje gaar koken. Breng witte wijnazijn aan de kook met rozemarijn en sinaasappelschil. Van het vuur afhalen en af laten koelen. Voeg als de azijn is afgekoeld knoflook, olijfolie, zout en peper toe en laat het staan trekken. Linzen afgieten. Vinaigrette zeven en mengen met de linzen.
8 personen
land : Australië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : http://abc.net.au/tasting/, via Tabitha [groenteboer]
Winetrifle (Australië)
WINETRIFLE (VRUCHTENVLA)
6 à 8 boudoir of bonnemère biscuits (of wat plakjes overgebleven cake)
½ deciliter sherry
1 flesje vanillevla, of ½ liter vanillevla, bereid zoals in uw kookboek zeker wel staat
½ pakje frambozensmaak gelatinepudding met 2½ deciliter kokend water opgelost
1/8 liter slagroom
15 gram basterdsuiker
2 eetlepels gepelde en fijngehakte walnoten of hazelnoten of amandelen
½ blikje ontpitte kersen, of ½ blikje aardbeien
Leg de biscuits of de plakken cake onderin een vlaschaal. Besprenkel ze royaal met sherry. Maak de gelatinepudding zoals op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven (neem van alles dus de helft!) - Laat deze afkoelen, maar vooral niet stijf worden. Leg de vla op de koekjes. Klop de gelatinepudding, wanneer deze lobbig begint te worden met een garde (eierklopper) tot een schuimige massa en leg deze bovenop de vla. Klop nu de slagroom met de suiker stijf. Spuit deze bovenop de gelatinepuddingmassa en strooi hier de noten overheen.
Geef de vruchten er in een aparte schaal bij rond of garneer er de vla mee.
4 personen
land : Australië
gerechtsoort : nagerecht
bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A.M. Halverhout
6 à 8 boudoir of bonnemère biscuits (of wat plakjes overgebleven cake)
½ deciliter sherry
1 flesje vanillevla, of ½ liter vanillevla, bereid zoals in uw kookboek zeker wel staat
½ pakje frambozensmaak gelatinepudding met 2½ deciliter kokend water opgelost
1/8 liter slagroom
15 gram basterdsuiker
2 eetlepels gepelde en fijngehakte walnoten of hazelnoten of amandelen
½ blikje ontpitte kersen, of ½ blikje aardbeien
Leg de biscuits of de plakken cake onderin een vlaschaal. Besprenkel ze royaal met sherry. Maak de gelatinepudding zoals op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven (neem van alles dus de helft!) - Laat deze afkoelen, maar vooral niet stijf worden. Leg de vla op de koekjes. Klop de gelatinepudding, wanneer deze lobbig begint te worden met een garde (eierklopper) tot een schuimige massa en leg deze bovenop de vla. Klop nu de slagroom met de suiker stijf. Spuit deze bovenop de gelatinepuddingmassa en strooi hier de noten overheen.
Geef de vruchten er in een aparte schaal bij rond of garneer er de vla mee.
4 personen
land : Australië
gerechtsoort : nagerecht
bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A.M. Halverhout
Individual Salad-Dinner (Australië)
INDIVIDUAL SALAD-DINNER (ÉÉNPERSOONS SLA)
Toch voor 4 personen!
SLA
1 groot, gaaf slablad per persoon en de rest van de slakrop, waarvan de mooiste binnenste gele slablaadjes 4 eetlepels heel fijngeplozen sla moeten opleveren
½ bosje radijsjes
2 kleine, heel fijn gehakte uitjes
2 appels of 2 plakken ananas of 1 blikje ananasafsnijdsel uit blik (pineapple chunks staat op het blikje)
1 sinaasappel
1 banaan
4 hardgekookte eieren
1 theelepel suiker
zout
OM ERBIJ ROND TE DIENEN
een schaal met warme aardappelpuree
een schaal met 300 g gemengde vleeswaren
de rest van de slakrop tot sla aangemaakt met olie of azijn, of met slasaus
een flesje slasaus of een sauskom met mayonaise
Maak de aardappelpuree. Leg de vleeswaren netjes, soort bij soort, dakpansgewijs op een vleesschotel. Maak de slakrop schoon, neem er 4 mooie slabladeren af. Pluis de rest van de slabladeren fijn en pluis (niet snijden of hakken dus) de mooiste gele blaadjes zeer fijn. Maak de radijs schoon en snijd deze in plakjes. Snipper de appels, of hak de ananas fijn. Verdeel de sinaasappel in 4 of 8 schijven, snijd de banaan in plakjes. Meng deze vruchten met de radijs, wat zout, de ui en de theelepel suiker door elkaar, onder toevoeging van de gele slablaadjes. Leg nu op ieders bord - een groot plat bord - een afgedroogd slablad, en stapel hier een bergje ‘sla’ op. Zet dit bord voor iedere tafelgenoot neer. Dien er dan de aparte schotels bij rond: de warme aardappelpuree, de vleeswaren, de sla en de slasaus of mayonaise. Ieder legt dan een portie ervan om het bergje sla, en doet naar eigen smaak saus of mayonaise erover.
4 personen
land : Australië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
Toch voor 4 personen!
SLA
1 groot, gaaf slablad per persoon en de rest van de slakrop, waarvan de mooiste binnenste gele slablaadjes 4 eetlepels heel fijngeplozen sla moeten opleveren
½ bosje radijsjes
2 kleine, heel fijn gehakte uitjes
2 appels of 2 plakken ananas of 1 blikje ananasafsnijdsel uit blik (pineapple chunks staat op het blikje)
1 sinaasappel
1 banaan
4 hardgekookte eieren
1 theelepel suiker
zout
OM ERBIJ ROND TE DIENEN
een schaal met warme aardappelpuree
een schaal met 300 g gemengde vleeswaren
de rest van de slakrop tot sla aangemaakt met olie of azijn, of met slasaus
een flesje slasaus of een sauskom met mayonaise
Maak de aardappelpuree. Leg de vleeswaren netjes, soort bij soort, dakpansgewijs op een vleesschotel. Maak de slakrop schoon, neem er 4 mooie slabladeren af. Pluis de rest van de slabladeren fijn en pluis (niet snijden of hakken dus) de mooiste gele blaadjes zeer fijn. Maak de radijs schoon en snijd deze in plakjes. Snipper de appels, of hak de ananas fijn. Verdeel de sinaasappel in 4 of 8 schijven, snijd de banaan in plakjes. Meng deze vruchten met de radijs, wat zout, de ui en de theelepel suiker door elkaar, onder toevoeging van de gele slablaadjes. Leg nu op ieders bord - een groot plat bord - een afgedroogd slablad, en stapel hier een bergje ‘sla’ op. Zet dit bord voor iedere tafelgenoot neer. Dien er dan de aparte schotels bij rond: de warme aardappelpuree, de vleeswaren, de sla en de slasaus of mayonaise. Ieder legt dan een portie ervan om het bergje sla, en doet naar eigen smaak saus of mayonaise erover.
4 personen
land : Australië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout
Crèmesoep Auckland (Auckland, Nieuw-Zeeland)
CRÉMESOEP AUCKLAND
gebonden kippensoep
verse munt
room
witbrood
roomboter
kiwifruit
Neem een gebonden kippensoep. Maak die “fris” door er wat verse munt aan toe te voegen. Doe er een scheutje room in. Snij korstloos witbrood in blokjes en bak die in roomboter (soldaatjes). Meng de koude soldaatjes met schijfjes kiwifruit en strooi ze op de (gloeiendhete) soep. Een glaasje droge sherry past er prima bij.
gebied : Auckland, Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : soep
bron : folder
gebonden kippensoep
verse munt
room
witbrood
roomboter
kiwifruit
Neem een gebonden kippensoep. Maak die “fris” door er wat verse munt aan toe te voegen. Doe er een scheutje room in. Snij korstloos witbrood in blokjes en bak die in roomboter (soldaatjes). Meng de koude soldaatjes met schijfjes kiwifruit en strooi ze op de (gloeiendhete) soep. Een glaasje droge sherry past er prima bij.
gebied : Auckland, Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : soep
bron : folder
Abonneren op:
Posts (Atom)