vrijdag 5 juni 2020

Gâteau aux Pommes (Luxemburg)

GÂTEAU AUX POMMES (APPELTAART)

200 gram bloem
1 mespunt zout
90 gram suiker
150 gram boter of margarine
50 gram paneermeel
1 kilogram zoetzure appelen
2½ deciliter melk
2½ deciliter room
100 gram boter
50 gram suiker
40 gram maïzena
2 eieren
geraspte schil van 1 citroen


Doe de bloem, zout, suiker en boter in een kom. Snijd met behulp van twee messen de boter in kleine stukjes. Kneed met één hand vlug een samenhangend soepel deeg. Doe de deegbal in een plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Beboter en bebloem een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 30 centimeter doorsnede. Bekleed de springvorm met de lap deeg, zorg voor een opstaande rand van 2 centimeter. Bestrooi de deegbodem met het paneermeel. Schil de appelen, deel ze in vieren en verwijder het klokhuis. Rangschik de appelparten op de deegbodem. Doe de melk, room en boter in een pan en breng dit aan de kook. Meng de suiker, maïzena en eieren goed dooreen tot een glad papje, voeg het citroenrasp toe. Voeg het maïzenapapje onder voortdurend roeren bij de melk, laat het wederom aan de kook komen. Haal de crème van het vuur en laat hem 10 minuten afkoelen (af en toe roeren). Giet de crème over de appels en zet de vorm onder in een voorverwarmde oven (190°C). Bak de taart in 45 minuten gaar en bruin. Laat de taart in de vorm afkoelen.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : gebak

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen en Kwee Siok Lan

Judd mat Gardebo'nen (Luxemburg)

JUDD MAT GARDEBO’NEN

200 gram gerookte varkenskarbonade (van de nek)
100 gram gedopte tuinbonen


Het vlees in water met zout laten staan gedurende een nacht. Het zachtjes laten koken in het water waaraan een bouquet garni is toegevoegd (geen zout meer). Kooktijd: 25 à 30 minuten per 500 gram vlees. De verse tuinbonen koken (buiten het seizoen tuinbonen in diepvries nemen) en ze op de volgende manier bereiden: Gedurende enkele minuten wat mager gerookt spek, in kleine stukjes gesneden (1 dunne plak per persoon), in 10 gram boter of margarine bakken waaraan wordt toegevoegd: een fijngehakte ui, 100 gram bloem, een fijngehakt takje bonenkruid (als er geen vers bonenkruid is, dan gedroogd nemen, maar in een kleine hoeveelheid). Vervolgens 1 liter bouillon toevoegen (men kan het water van het vlees gebruiken), peper (geen zout), gehakte peterselie en een beetje verse room. De tuinbonen opwarmen in deze saus, die de bonen bijna geheel moet bedekken.
Bij het vlees en de bonen worden gekookte en goed droge aardappelen geserveerd of soms aardappelpuree.

1 persoon

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mme Paul Reuter, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra