vrijdag 5 juni 2020

Judd mat Gardebo'nen (Luxemburg)

JUDD MAT GARDEBO’NEN

200 gram gerookte varkenskarbonade (van de nek)
100 gram gedopte tuinbonen


Het vlees in water met zout laten staan gedurende een nacht. Het zachtjes laten koken in het water waaraan een bouquet garni is toegevoegd (geen zout meer). Kooktijd: 25 à 30 minuten per 500 gram vlees. De verse tuinbonen koken (buiten het seizoen tuinbonen in diepvries nemen) en ze op de volgende manier bereiden: Gedurende enkele minuten wat mager gerookt spek, in kleine stukjes gesneden (1 dunne plak per persoon), in 10 gram boter of margarine bakken waaraan wordt toegevoegd: een fijngehakte ui, 100 gram bloem, een fijngehakt takje bonenkruid (als er geen vers bonenkruid is, dan gedroogd nemen, maar in een kleine hoeveelheid). Vervolgens 1 liter bouillon toevoegen (men kan het water van het vlees gebruiken), peper (geen zout), gehakte peterselie en een beetje verse room. De tuinbonen opwarmen in deze saus, die de bonen bijna geheel moet bedekken.
Bij het vlees en de bonen worden gekookte en goed droge aardappelen geserveerd of soms aardappelpuree.

1 persoon

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mme Paul Reuter, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Geen opmerkingen: