donderdag 7 oktober 2021

Ca Nuong Vi (Hanoi, Vietnam)

CA NUONG VI (TONIJN MET DILLE EN GEROOSTERDE AMANDELEN)

In Hanoi is verse dille met vis een favoriete combinatie. Tonijn en makreel komen voor de kust van Vietnam in overvloed voor, evenals andere soorten vette vis. U kunt voor dit gerecht ook zwaardvis of zalm gebruiken.

5 tenen knoflook, geplet
3 kleine sjalotjes of 3 witten van lente-uitjes
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel suiker
2 eetlepels nuoc mam (vissaus)
4 volle theelepels slaolie
½ theelepel koenjit
4 stukken tonijnfilet zonder graat van 200 gram elk
Lente-ui-olie
zout naar smaak
2 eetlepels geschaafde amandelen, geroosterd
½ bosje dille, fijngehakt


Stamp de knoflook, sjalotten, peper en suiker tot een pasta in de vijzel. Meng er de vissaus, slaolie en koenjit door. Leg de tonijn in een grote platte schaal en giet de saus eroverheen. Marineer de tonijn 1 uur in de koelkast. Bereid intussen de Lente-ui-olie.
Verwarm de grill of barbecue voor. Zout de tonijn en grill hem 3 minuten per kant totdat hij aan beide kanten bruin is maar vanbinnen nog roze. Zwaardvis of zalm moeten wellicht wat langer garen.
Leg de tonijn voor het serveren op borden en schep er wat van de lente-ui met een beetje olie op. Bestrooi het geheel met de amandelen en de dille. Serveer met rijst of stokbrood.

4 personen

gebied : Hanoi, Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Rau Muong Tron (Vietnam)

RAU MUONG TRON (SALADE VAN WATERSPINAZIE)

Waterspinazie wordt in Vietnam veel gezien als salade of als rauwe groente die aan soepen wordt toegevoegd. Het heeft een milde zoetwatersmaak en kan erg vezelig zijn, daarom wordt hij zo fijn gesneden. Waterspinazie (in Nederland veelal te koop onder de naam kangkong) is met name lekker als bijgerecht bij iets erg machtigs zoals Zoetzure mini-spareribs of op zichzelf met gestoomde rijst.

1 kilogram waterspinazie
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
4 theelepels witte azijn
1 eetlepel slaolie
1 eetlepel water


Haal de blaadjes en de kleine, malse steeltjes van de waterspinazie af en bewaar ze voor een ander gerecht, bijvoorbeeld Gebakken waterspinazie. Was de stelen goed en snijd ze met een dunschiller in smalle reepjes. Begin aan de basis van de steel en haal de dunschiller er in de hele lengte langs, waarbij u de steel stevig op het werkvlak drukt. Maak op deze manier een lange dunne reep. Probeer van de resterende steel nog een paar repen te maken, of trek hem gewoon in de lengte in nog 2 repen uit elkaar. Leg de repen in een kom ijswater en herhaal met de resterende stengels. Maakt u zich geen zorgen als de repen niet allemaal even dun zijn; in het ijswater krullen ook de dikkere op. Laat de waterspinazie 1 uur in het ijswater weken.
Maak de dressing in een klein kommetje door de resterende ingrediënten door elkaar te mengen. Laat de spinazie goed uitlekken en meng hem vlak voor het serveren met de dressing.

6 à 8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Cua Hap (Vietnam)

CUA HAP (GESTOOMDE KRABBEN MET CHILI, ZWARTE PEPER, ZOUT EN LIMOEN)

Dit is een pikante, boterloze manier om gestoomde krab te eten, met de hitte van twee zeer verschillende soorten peper. In Vietnam krijgt u een schoteltje voorgezet met kleine hoopjes zout, peper en gehakte lombok erop, die tot leven worden gebracht door er een beetje limoensap over uit te knijpen. U kunt deze verschillende ingrediënten desgewenst over verschillende schoteltjes verdelen, of ze al gemengd serveren.
Als u krabben koopt, let er dan op dat ze goed leven: ze moeten flink woest zijn. U hebt een tang nodig om deze mooie helderblauwe beesten te hanteren, want ze zullen geen moment aarzelen om u beet te pakken.

12 grote, goed levende blue claw-krabben
1 kleine lombok, fijngesneden
2 theelepels versgemalen zwarte peper
1 theelepel zout
1 grote limoen, in parten gesneden of uitgeperst


Breng 3 centimeter water aan de kook in een grote pan of wok met een stoom-inzetstuk of stoomrekje. Doe de levende krabben in een grote schaal en leg ze las het water hard kookt allemaal op het stoomrek, waarbij u ze zo goed mogelijk uitspreidt. Doe het deksel snel terug op de pan en stoom de krabben 10 minuten totdat ze helder oranje zijn.
Doe terwijl de krabben opstaan de resterende ingrediënten in een kommetje. Verdeel het mengsel over individuele dipschaaltjes. Of verdeel de lombok, zwarte peper en het zout in kleine hoopjes over de schaaltjes en serveer de limoenparten er apart bij.

2 à 4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Tuong Ot (Vietnam)

TUONG OT (SATE-CHILI-OLIE)

Dit is een vurige chili-smaakmaker, die even gewoon is op tafel als de Sriracha-chilisaus. Voeg voor een complexere smaak een sterretje steranijs toe bij het sudderen. Schep voor gebruik de olie eraf of roer alles door en gebruik zowel de vlokken als de olie.

12 eetlepels gedroogde chilivlokken
3½ deciliter water
¼ liter slaolie
10 teentjes knoflook, fijngehakt
1½ eetlepel suiker
1 theelepel zout


Doe de chilivlokken met het water in een steelpannetje en breng ze op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles koken totdat het water geheel geabsorbeerd is. Roer even door en laat nog een minuutje opstaan zodat de vlokken drogen. Neem de pan van het vuur.
Doe de olie, de chilivlokken, de knoflook, de suiker en het zout in een middelgrote steelpan en verhit alles op middelhoog vuur. Draai het vuur lager en sudder het mengsel 5 minuten; roer het daarbij af en toe om. Laat het geheel afkoelen en doe het over in een pot. Zet de pot in de koelkast. Blijft maandenlang goed.

Voor ½ liter

gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Bing Duong & Marcia Kiesel

Ruou Uop (Vietnam)

RUOU UOP (GEKRUIDE WIJN)

Deze heerlijk geurige wijn doet het geweldig in vleesmarinades. Hij blijft heel lang goed, wel 8 maanden, en met het bewaren ontwikkelt de complexe smaak zich verder dankzij het zorgvuldig geselecteerde specerijenmengsel dat erin zit.

100 gram szechuanpeper
3 kaneelstokjes
125 gram venkelzaad
1 eetlepel kruidnagels
4 sterretjes steranijs
1¼ liter droge witte wijn


Doe alle specerijen in een grote koekenpan en rooster ze op hoog vuur onder voortdurend omscheppen 2 minuten totdat ze heel geurig en gelijkmatig geroosterd zijn. Doe ze in een grote kom of glazen pot en voeg de witte wijn toe. Bewaar voor gebruik ten minste 3 dagen bij kamertemperatuur.

Voor 1¼ liter

gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Riesel