donderdag 7 oktober 2021

Cua Hap (Vietnam)

CUA HAP (GESTOOMDE KRABBEN MET CHILI, ZWARTE PEPER, ZOUT EN LIMOEN)

Dit is een pikante, boterloze manier om gestoomde krab te eten, met de hitte van twee zeer verschillende soorten peper. In Vietnam krijgt u een schoteltje voorgezet met kleine hoopjes zout, peper en gehakte lombok erop, die tot leven worden gebracht door er een beetje limoensap over uit te knijpen. U kunt deze verschillende ingrediënten desgewenst over verschillende schoteltjes verdelen, of ze al gemengd serveren.
Als u krabben koopt, let er dan op dat ze goed leven: ze moeten flink woest zijn. U hebt een tang nodig om deze mooie helderblauwe beesten te hanteren, want ze zullen geen moment aarzelen om u beet te pakken.

12 grote, goed levende blue claw-krabben
1 kleine lombok, fijngesneden
2 theelepels versgemalen zwarte peper
1 theelepel zout
1 grote limoen, in parten gesneden of uitgeperst


Breng 3 centimeter water aan de kook in een grote pan of wok met een stoom-inzetstuk of stoomrekje. Doe de levende krabben in een grote schaal en leg ze las het water hard kookt allemaal op het stoomrek, waarbij u ze zo goed mogelijk uitspreidt. Doe het deksel snel terug op de pan en stoom de krabben 10 minuten totdat ze helder oranje zijn.
Doe terwijl de krabben opstaan de resterende ingrediënten in een kommetje. Verdeel het mengsel over individuele dipschaaltjes. Of verdeel de lombok, zwarte peper en het zout in kleine hoopjes over de schaaltjes en serveer de limoenparten er apart bij.

2 à 4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Geen opmerkingen: