donderdag 7 oktober 2021

Rau Muong Tron (Vietnam)

RAU MUONG TRON (SALADE VAN WATERSPINAZIE)

Waterspinazie wordt in Vietnam veel gezien als salade of als rauwe groente die aan soepen wordt toegevoegd. Het heeft een milde zoetwatersmaak en kan erg vezelig zijn, daarom wordt hij zo fijn gesneden. Waterspinazie (in Nederland veelal te koop onder de naam kangkong) is met name lekker als bijgerecht bij iets erg machtigs zoals Zoetzure mini-spareribs of op zichzelf met gestoomde rijst.

1 kilogram waterspinazie
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
4 theelepels witte azijn
1 eetlepel slaolie
1 eetlepel water


Haal de blaadjes en de kleine, malse steeltjes van de waterspinazie af en bewaar ze voor een ander gerecht, bijvoorbeeld Gebakken waterspinazie. Was de stelen goed en snijd ze met een dunschiller in smalle reepjes. Begin aan de basis van de steel en haal de dunschiller er in de hele lengte langs, waarbij u de steel stevig op het werkvlak drukt. Maak op deze manier een lange dunne reep. Probeer van de resterende steel nog een paar repen te maken, of trek hem gewoon in de lengte in nog 2 repen uit elkaar. Leg de repen in een kom ijswater en herhaal met de resterende stengels. Maakt u zich geen zorgen als de repen niet allemaal even dun zijn; in het ijswater krullen ook de dikkere op. Laat de waterspinazie 1 uur in het ijswater weken.
Maak de dressing in een klein kommetje door de resterende ingrediënten door elkaar te mengen. Laat de spinazie goed uitlekken en meng hem vlak voor het serveren met de dressing.

6 à 8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Geen opmerkingen: