zondag 21 februari 2021

Rundvlees met spinazie (Thailand)

RUNDVLEES MET SPINAZIE

500 gram bladspinazie, gewassen en uitgelekt
1 liter dikke kokosmelk
500 gram biefstuk, in dunne plakken gesneden
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels aardappelmeel
5 gedroogde chilipepertjes
1 theelepel geraspte gemberwortel
7 sjalotjes, gepeld
8 teentjes knoflook, gepeld
1 theelepel gemalen citroengras
100 gram pindakaas
10 eetlepels kokosroom


Blancheer de spinazie in kokend water. Spoel de blaadjes af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Houd de groente vervolgens warm.
Breng de kokosmelk aan de kook. Voeg de plakjes vlees, de vissaus en de suiker toe. Laat het vlees 20 minuten zachtjes stoven. Neem de plakjes vlees met een schuimspaan uit de pan en zet ze even weg. Laat de kokosmelk tot de helft inkoken en bind de vloeistof met aangemaakt aardappelmeel.
Laat de chilipepers 10 minuten weken in heet water. Laat ze uitlekken, ontpit ze en snijd ze klein. Maal chilipeper, gemberwortel, sjalot, knoflook, citroengras, wat zout en pindakaas in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Verwarm 8 eetlepels kokosroom in een wok. Laat de room iets inkoken. Voeg de chilipasta toe en laat alles al roerend warm worden. Voeg de plakjes vlees toe en warm ze even mee.
Schep de spinazie op een schaal, verdeel het vlees erover en garneer het gerecht met de resterende kokosroom.

4 personen

land : Thailand
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De beste Thaise recepten / Fokkelien Dijkstra

Saucijsjes & linzen met kruidenrelish

SAUCIJSJES & LINZEN MET KRUIDENRELISH

1½ eetlepel extra vergine olijfolie
8 varkenssaucijsjes van goede kwaliteit
1 ui, fijngehakt
½ stengel bleekselderij, fijngehakt
1 middelgrote wortel, fijngehakt
125 gram pancetta of spekreepjes
500 milliliter kippenbouillon
350 milliliter droge witte wijn of cider
1 teentje knoflook, geperst
275 gram Le Puy-linzen
2 laurierblaadjes
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
dijonmosterd, voor erbij
knapperig brood, voor erbij

RELISH
50 gram zachte kruidenblaadjes, zoals bladpeterselie, basilicum, munt, bieslook of een mix van wat je in huis hebt
1½ eetlepel kappertjes, afgespoeld, uitgelekt en drooggedept
2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
½ theelepel dijonmosterd
sap van 1 citroen
7 eetlepels extra vergine olijfolie


Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de olijfolie in een ovenvaste hapjespan van 30 centimeter en braad de saucijsjes rondom aan (ze hoeven alleen een beetje kleur te krijgen en niet gaar te worden). Haal de saucijsjes uit de pan. Voeg de ui, bleekselderij, wortel en de pancetta of spekreepjes aan de pan toe en bak ze goudbruin. Meng de bouillon en wijn of cider in een kan.
Doe de knoflook en linzen met de laurierblaadjes in de pan, schep ze om met de groenten en voeg 550 milliliter van het bouillonmengsel toe. Breng het aan de kook, voeg zout en peper toe, leg de saucijsjes terug in de pan en zet hem 15 minuten in de oven.
Roer en voeg de rest van het bouillonmengsel toe, leg het deksel op de pan en zet hem nog 25 - 30 minuten in de oven. De linzen moeten dan zacht zijn en de vloeistof vrijwel volledig geabsorbeerd. Proef of er nog zout en peper bij moet, maar de ingekookte bouillon, de wijn en het spek hebben het gerecht waarschijnlijk al zout genoeg gemaakt.
Maak de relish. Hak de kruiden en kappertjes fijn en meng ze met de andere ingrediënten of maal alles in de keukenmachine fijn. Voeg zout en peper toe.
Serveer de saucijsjes en linzen met de relish. Geef er dijonmosterd en knapperig brood bij.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geroosterde pompoen & tofu met soja, honing, chilipeper & gember

GEROOSTERDE POMPOEN & TOFU MET SOJA, HONING, CHILIPEPER & GEMBER

450 gram extra stevige tofu
900 gram pompoen, liefst Crown Prince
3 eetlepels vloeibare honing
6 eetlepels sojasaus
2 theelepels chilivlokken
stukje gemberwortel van 2 centimeter, geschild en fijn geraspt
125 milliliter arachideolie
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
6 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
3 theelepels geroosterd sesamzaad
2 lente-uitjes, bijgesneden en diagonaal in stukjes
sap van ½ limoen


Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de tofu uitlekken en snijd hem in 1½ centimeter dikke plakken. Leg een dubbele laag keukenpapier op een snijplank, leg de tofu erop en leg daar weer een dubbele laag keukenpapier op. Leg hier nog een snijplank bovenop en leg daar iets zwaars op. Laat de tofu 20 minuten zo staan om het overtollige vocht eruit te persen.
Snijd de pompoen doormidden, verwijder de pitten en snijd de helften in parten van 1½ - 2 centimeter. Meng in een kommetje de honing, sojasaus, chilivlokken, gember en 75 milliliter van de arachideolie.
Verdeel de pompoen over 2 braadsledes of bakplaten - je kunt ze eventueel bekleden met bakpapier want dan zijn ze makkelijker schoon te maken - en schep twee derde van het sojamengsel erover. Keer de pompoenparten met je handen.
Snijd de tofuplakken doormidden en leg ze in een kleinere braadslee. Schep de rest van het sojasausmengsel erop en keer de stukken erin. Bestrooi de pompoen en tofu met zout en peper en rooster ze 15 minuten in de oven.
Draai de pompoen en tofu om. Meng de resterende olie met de knoflook en schep dit over de pompoen. Rooster die dan met e tofu nog 10 - 15 minuten, tot de tofu donker en de pompoen een beetje bruin en helemaal zacht is geworden.
Leg de pompoen en tofu op een verwarmd bord, bestrooi ze met het sesamzaad en de lente-uitjes en besprenkel eventueel met wat limoensap. Zet op tafel.

6 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry