zondag 17 maart 2019

Opgestijfde kwarktaart met honing en yoghurt

OPGESTIJFDE KWARKTAART MET HONING EN YOGHURT

500 gram yoghurt Griekse stijl
200 gram haverkoekjes of digestives
60 gram boter, gesmolten
1½ eetlepel tijmblaadjes
400 gram volle verse roomkaas
40 gram poedersuiker, gezeefd
1 citroen: rasp er 1 theelepel schil af
150 gram witte chocolade, in blokjes van 1 - 2 centimeter gebroken
60 gram honing


Bekleed een springvorm van 23 centimeter doorsnee met bakpapier en zet hem opzij.
Bekleed een zeef met een schone theedoek en zet hem op een om. Schep de yoghurt erin en haal de randen van de theedoek bij elkaar. Knijp de yoghurt in de doek uit zodat er zo veel mogelijk vocht uit loopt. U zou 340 gram dikke yoghurt (of hangop) over moeten hebben. Zet tot gebruik opzij. Gooi het uitgelopen vocht weg.
Doe de biscuits in een schone plastic zak en verkruimel ze met een deegroller. Roer het kruim met de boter en 1 eetlepel tijm door elkaar en druk het mengsel op de bodem van de springvorm uit tot een gelijkmatige laag. Zet in de koelkast.
Klop de verse roomkaas, uitgelekte yoghurt, poedersuiker en citroenrasp tot een glad en gelijkmatig mengsel: doe dat in een standmixer of in een kom met een handmixer.
Laat de chocolade smelten. Doe hem in een kom en zet die op een pan met een bodempje zachtjes kokend water. Pas op dat het water de bodem van de kom niet raakt. Roer de chocolade 2 - 3 minuten regelmatig door en voorkom dat er water in komt, omdat de chocolade dan gaat schiften. Schep de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en klop het glad.
Strijk het roomkaasmengsel gelijkmatig uit over de biscuitbodem en laat de kwarktaart minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Verwarm vlak voor u de taart gaat aansnijden de honing in een steelpan met de overgebleven ½ eetlepel tijmblaadjes tot hij zacht en vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de honing over de kwarktaart.
Haal de taart uit de vorm, snijd hem in acht punten en dien ze op.

8 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth