zondag 25 september 2022

Pokébowl met wakame, mango en tofu (Hawaii, Verenigde Staten)

POKÉBOWL MET WAKAME, MANGO EN TOFU

325 gram tofu, uitgelekt
3 eetlepels sojasaus
1 limoen, het sap
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel agavesiroop
300 gram sushirijst
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 mango, in blokjes
125 gram wakame
100 gram radijs, in dunne plakjes
4 snoepkomkommers, in dunne linten
4 theelepels sesamzaadjes
2 bosuien, in dunne ringen
zonnebloemolie
zout
peper


Klem de tofu tussen twee planken, zodat het overtollige vocht weg kan lopen. Laat ongeveer 15 minuten staan. Snijd in gelijke blokjes.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de tofu in 8 – 10 minuten totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Laat de tofu uitlekken op keukenpapier. Meng de sojasaus, het limoensap en de sesamolie in een kom en breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Meng de tofu wanneer deze is afgekoeld met de marinade en laat het 30 minuten afgedekt marineren in de koelkast.
Meng de rijstazijn, suiker en het zout naar smaak in een kom en roer goed door elkaar totdat de suiker is opgelost. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking, roer hier terwijl de rijst warm is het azijnmengsel door en laat het geheel afkoelen.
Verhit een pan zonder antiaanbaklaag op middelhoge temperatuur en rooster de sesamzaadjes totdat deze goudbruin kleuren. Schud de pan regelmatig zodat de sesamzaadjes gelijkmatig verkleuren. Haal van de warmtebron en zet opzij.
Verdeel de rijst over de kommen en verdeel hier de gemarineerde tofu, mangoblokjes, wakame, radijs en de komkommer over. Garneer met geroosterde sesamzaadjes en bosui en serveer direct.

4 personen

gebied : Hawaii, Verenigde Staten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vega atlas : In 160 vega(n) recepten de wereld rond / Isabel Boerdam

Hawaïaanse macadamiasalade (Hawaii, Verenigde Staten)

HAWAÏAANSE MACADAMIASALADE

Deze salade dankt zijn pittige karakter aan de peperachtige papajazaadjes en de zoete, machtige macadamianoten. In combinatie met gepelde, gegrilde garnalen vormt de salade een verrukkelijk voorgerecht.

1 rijpe papaja, in de lengte in vieren gesneden (zaadjes bewaren)
1 rijpe avocado, geschild, zonder pit en in stukjes gesneden
175 – 225 gram stukjes sla
25 gram geroosterde macadamianoten

DRESSING
2 eetlepels papajazaadjes, afgemeten van de bewaarde zaadjes
50 milliliter raapzaadolie
1 eetlepel citroensap
1½ theelepel dijonmosterd
1 theelepel geraspte, geschilde verse gemberwortel
¼ theelepel zout
¼ theelepel versgemalen zwarte peper


Doe de papaja in een afgedekte keramische of plastic kom, of in een stevige hersluitbare plastic zak en zet die in de koelkast om af te koelen.
Bereid de dressing. Doe de papajazaadjes in een keukenmachine of hoge kom met mixer. Voeg raapzaadolie, citroensap, mosterd, gember, zout en peper toe. Mix tot de zaadjes de grootte van grof gemalen zwarte peper hebben. Zet de dressing weg.
Schil de avocado, verwijder de pit en snijd de vrucht in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom en doe de sla erbij. Schenk de dressing erover en schep alle ingrediënten goed door elkaar. Schep e salade op de borden, leg er stukjes papaja bovenop en besprenkel de salade met de geroosterde macadamianoten. Serveer meteen.

4 - 6 personen

gebied : Hawaii, Verenigde Staten
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Frisse en favoriete recepten voor originele en klassieke salades / Sue Mullin

Doperwtensoep met munt (Californië, Verenigde Staten)

DOPERWTENSOEP MET MUNT

1,8 kilogram verse doperwten, gedopt en peulen bewaard
230 gram prei, witte en groene delen apart fijngesneden
40 gram verse munt, blaadjes van de helft geplukt
fleur de sel
versgemalen witte peper
125 gram koolscheuten, rauw of geblancheerd, fijngesneden
40 gram hennepzaad
eetbare bloemen


Doe de erwtenpeulen en de prei in een grote pan. Voeg 2 liter water en 2 theelepels fleur de sel of gewoon zout toe en breng aan de kook. Roer regelmatig. Zet het vuur middelhoog en laat 1 uur koken, tot het water tot de helft is ingekookt. Zet het vuur uit en voeg de takjes munt toe. Laat 5 minuten trekken. Zeef de bouillon, voeg de doperwten toe (bewaar een handje als garnering) en kook ze 3 minuten tot ze net gaar zijn. Voeg de losgemaakte blaadjes munt toe en pureer tot gladde soep. Breng op smaak met fleur de sel en witte peper.
Serveer de soep warm of koud, bestrooi met de koolscheuten, het hennepzaad, de bewaarde doperwten en eetbare bloemen.
Als je de soep koud serveert, kun je eventueel nog wat bouillon toevoegen om de soep te verdunnen.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 85 minuten

gebied : Californië, Verenigde Staten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. juli 2020

Chris LaBrusciano's Gember-knoflooktofu (Vermont, Verenigde Staten)

CHRIS LABRUSCIANO’S GEMBER-KNOFLOOKTOFU

Dit recept is een variatie op een gerecht van de Hungry Mountain Coop in Montpelier, Vermont. De chef-kok, Chris LaBrusciano, vertelde dat het niet met verse gember en knoflook te maken is, alleen met de poederversies ervan. Hier is zijn versie – net zo lekker als eenvoudig. Er is biergist of gistvlokken – dat rijk is aan proteïne, aminozuren en vitamine B – voor nodig. Beide worden in natuurvoedingswinkels verkocht.

3 eetlepels plantaardige olie
450 gram stevige tofu, in blokjes van 2 centimeter
1 volle theelepel knoflookpoeder
1 volle theelepel gemberpoeder
2 eetlepels tamari
1 eetlepel biergistpoeder of gistvlokken


Verhit de olie in een grote koekenpan of wok, bij voorkeur met antiaanbaklaag, op een hoge warmtebron. Doe er de tofu bij. Bak al roerend gedurende 5 minuten, of totdat de blokjes aan alle kanten lichtbruin geworden zijn. Voeg dan het knoflook- en gemberpoeder toe. Draai de warmtebron iets lager en laat, al roerend, nog een minuut koken. Voeg de tamari toe. Draai de warmtebron laag. Laat al roerend nog eens 2 minuten pruttelen. Strooi de gist eroverheen, roer door en neem de pan van de warmtebron.

4 personen

gebied : Vermont, Verenigde Staten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Madhur Jaffrey’s vegetarische gerechten : Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey

Portobello Sandwich (Virginia, Verenigde Staten)

PORTOBELLO SANDWICH

1 portobello
1 eetlepel olijfolie
1 ui, in dunne plakken
½ knoflookteen
1 eetlepel kruiden (peterselie, kervel en dergelijke)
broodje
frisée
plakjes tomaat


Verwijder de steel en wrijf de portobello schoon. Hak de kruiden fijn. Bak de portobello en uiringen in de olijfolie in 10 minuten bruin. Voeg dan de knoflook en kruiden toe en bak nog 2 minuten. Snijd het warmgemaakte broodje open en beleg het met de sla, tomaat en uiringen en de portobello met de kruiden.

1 persoon

gebied : Virginia, Verenigde Staten
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Verenigde Smaken van Amerika : Een culinair reisboek / Nelleke van Lindonk