zondag 25 september 2022

Pokébowl met wakame, mango en tofu (Hawaii, Verenigde Staten)

POKÉBOWL MET WAKAME, MANGO EN TOFU

325 gram tofu, uitgelekt
3 eetlepels sojasaus
1 limoen, het sap
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel agavesiroop
300 gram sushirijst
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 mango, in blokjes
125 gram wakame
100 gram radijs, in dunne plakjes
4 snoepkomkommers, in dunne linten
4 theelepels sesamzaadjes
2 bosuien, in dunne ringen
zonnebloemolie
zout
peper


Klem de tofu tussen twee planken, zodat het overtollige vocht weg kan lopen. Laat ongeveer 15 minuten staan. Snijd in gelijke blokjes.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de tofu in 8 – 10 minuten totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Laat de tofu uitlekken op keukenpapier. Meng de sojasaus, het limoensap en de sesamolie in een kom en breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Meng de tofu wanneer deze is afgekoeld met de marinade en laat het 30 minuten afgedekt marineren in de koelkast.
Meng de rijstazijn, suiker en het zout naar smaak in een kom en roer goed door elkaar totdat de suiker is opgelost. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking, roer hier terwijl de rijst warm is het azijnmengsel door en laat het geheel afkoelen.
Verhit een pan zonder antiaanbaklaag op middelhoge temperatuur en rooster de sesamzaadjes totdat deze goudbruin kleuren. Schud de pan regelmatig zodat de sesamzaadjes gelijkmatig verkleuren. Haal van de warmtebron en zet opzij.
Verdeel de rijst over de kommen en verdeel hier de gemarineerde tofu, mangoblokjes, wakame, radijs en de komkommer over. Garneer met geroosterde sesamzaadjes en bosui en serveer direct.

4 personen

gebied : Hawaii, Verenigde Staten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vega atlas : In 160 vega(n) recepten de wereld rond / Isabel Boerdam

Geen opmerkingen: