maandag 6 april 2020

Samak bil Tarator bil Senobar (Libanon)

SAMAK BIL TARATOR BIL SENOBAR (KABELJAUW MET PIJNBOOMPITTENSAUS)

Dit gerecht wordt koud opgediend en is heel geschikt voor een buffet. Het ziet er mooi en indrukwekkend uit. Koop een grote witte vis - zeebaars is heerlijk, maar wel duur; kabeljauw en schelvis zijn ook heel geschikt. (Hoewel zalm niet in Libanon wordt gegeten, en ook geen mediterrane vis is, is hij toch lekker voor deze bereiding.) Laat de vis stropen en eventueel ook fileren en vraag om kop en staart. Als vis in folie wordt bereid, stoomt hij in eigen vocht en blijft hij heerlijk sappig. De tarator bi senobar, pijnboompittensaus, heeft een verfijnde smaak.

2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 hele kabeljauw van 2 ½ kilogram
zout
1 citroen, in dunne schijfjes

GARNEREN MET
3 eetlepels pijnboompitten
of
4 eetlepels bladpeterselie en 2 citroenen, in plakjes

PIJNBOOMPITTENSAUS
3 sneden goede kwaliteit wittebrood
250 gram pijnboompitten
sap van 2 citroenen
2 tenen knoflook, fijngesneden
zout


Vet een groot stuk aluminiumfolie in met een beetje olie. Leg de vis in het midden (leg filets op elkaar), bestrooi hem licht met zout en wrijf hem met de overgebleven olie in. Strooi een beetje zout in de buikholte en leg de citroenschijfjes erin. Vouw het pakket losjes dicht en draai beide uiteinden goed vast. Verpak kop en staart in een ander stuk aluminiumfolie.
Laat beide pakketjes in 30 - 45 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven gaar worden. Prik in het dikste deel van het vissenvlees en kijk of het ondoorschijnend is en iets uiteenvalt. Haal kop en staart na 20 minuten uit de oven.
Snijd voor de saus de korstjes van het brood (er is nu circa 70 gram) en week de sneetjes in water. Maal de pijnboompitten tot puree in een blender of foodprocessor. Voeg het uitgeknepen brood, citroensap en knoflook toe en vermeng alles goed. Voeg een snufje zout en 3 - 4 eetlepels visvocht of koud water toe, zodat het een dikke romige massa is.
Dien de vis koud op, overdekt met de saus en de kop en de staart op hun plaats. Garneer de vis met een patroon van pijnboompitten, of met peterselie en halve schijfjes citroen.

8 - 10 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Sayyadieh (Libanon)

SAYYADIEH (VIS MET RIJST EN UIENSAUS)

De aparte smaak van dit beroemde Arabische visgerecht met rijst komt van de gekarameliseerde uien in de bruine bouillon die in de rijst trekt en hem lichtbruin kleurt. Gebruik ontvelde witte-visfilets: brasem, tarbot, schelvis of kabeljauw.

600 gram uien
4 - 5 eetlepels extra vergine olijfolie
2 vis- of kippenbouillontabletten
zout
zwarte peper
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen piment
300 gram langkorrel- of basmatirijst, gewassen
4 visfilets (elk van 150 - 200 gram)
sap van ½ - 1 citroen
100 gram pijnboompitten


Bak de uien in een grote pan in 2½ eetlepels olie op laag vuur met het deksel erop tot ze gaar en glazig zijn; roer af en toe. Neem het deksel weg en laat ze donkerbruin worden en karamelliseren. Pureer ze in een blender en doe ze weer in de pan.
Voeg 1 liter kokend water en de verkruimelde bouillontabletten toe; breng op smaak met zout, peper, komijn en piment en laat 10 minuten trekken.
Meet 5½ deciliter uienbouillon af om de rijst erin te koken. Houd de rest apart om als saus te fungeren. Doe de rijst in de afgemeten bouillon met wat zout, roer goed en kook hem in 10 - 18 minuten in de gesloten pan op laag vuur gaar. (Sommige soorten die niet zijn voorgekookt of parboiled, zijn al in 8 - 10 minuten gaar, dus lees de gebruiksaanwijzing.) Zet de rijst apart tot u hem opdient.
Bak de visfilets, met zout en peper bestrooid, in de overgebleven olie 2 - 3 minuten aan elke kant tot het vlees niet meer doorschijnend is. Sprenkel er wat citroensap overheen. Bak de pijnboompitten in een drupje olie lichtbruin. Verwarm de uiensaus en voeg naar smaak wat citroensap toe.
Serveer de rijst als een bergje op de borden en giet er saus over. Leg de visfilets erop of eromheen en bestrooi met pijnboompitten.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Sayadieh (Beiroet, Libanon)

SAYADIEH (VIS MET IN VISBOUILLON GEKOOKTE RIJST)

In de landen in het Midden-Oosten bestaan vele versies van dit populaire gerecht. Het koken van de rijst in een uiige visbouillon is standaard, maar sommige recepten schrijven voor dat de vis zelf gepocheerd moet worden, terwijl andere juist aangeven dat het beslist gebakken vis moet zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar het bakken van de vis, zoals in dit recept dat gebaseerd is op een recept van Monsieur Albert Barakat uit Beiroet. Elke lekkere witte vis die geschikt is om te bakken, kan ervoor gebruikt worden.

VOOR DE VIS EN DE SAUS
1 kilogram visfilets
550 gram viskoppen en andere visafsnijdsels
2¼ deciliter olijfolie
2 of 3 uien, fijngehakt
2 theelepels citroensap

VOOR DE RIJST EN DE GARNERING
2 eetlepels geblancheerde amandelen
2 eetlepels pijnboompitten
350 gram ongekookte langkorrelige rijst
50 gram boter
flinke mespunt komijn
zout
peper


Bestrooi de stukken vis met een klein beetje zout en leg ze een uur in de koelkast. Laat de rijst in heet water weken, ook een uur.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Doe er de amandelen bij en een halve minuut later de pijnboompitten. Laat ze een bruin kleurtje krijgen. Haal ze uit de pan. Dep de stukken vis zorgvuldig droog en bak ze in dezelfde olie als de noten. (Als u ze voor het bakken door met paprikapoeder gekruide bloem haalt, krijgen ze een mooie kleur.) Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Fruit de uien, nog steeds in dezelfde olie, tot ze kleur beginnen te krijgen. Doe ze over in een grotere pot of pan en giet er een liter of iets meer water bij. Doe er de viskoppen en andere -afsnijdsels in. Breng dit alles aan de kook en houd het, met het deksel op de pan, 20 minuten tegen de kook aan. Zeef de bouillon.
Meet 3½ deciliter van de gezeefde bouillon af. Doe er de komijn en zout en peper naar smaak in. Laat de boter smelten in een diepe pot of pan. Giet er de afgemeten bouillon bij en breng die (met het deksel op de pan) aan de kook. Doe de (uitgelekte) rijst erbij en laat die kort op hoog vuur koken, tot de rijst het vocht begint op te nemen. Zet het vuur laag en houd de rijst met het deksel op de pan tegen de kook aan tot al het vocht is opgenomen (dat duurt 15 minuten - als het vocht verdwenen is voordat de rijst gaar is, moet u er nog wat hete bouillon bij doen). Roer de rijst om en laat hem 5 minuten op een warm plekje staan.
Strooi intussen de amandelen en pijnboompitten in een ingevette vorm. Doe de rijst erin en stort hem als een pudding midden op een schaal. Leg er de stukken vis omheen. Dit gerecht kan lauwwarm geserveerd worden, zoals ze in het Midden-Oosten doen, of koud. Zelf vind ik het warm het lekkerst.
Saus is niet essentieel, maar er is als het goed is ongeveer 2½ deciliter bouillon over. Roer het citroensap erdoor, laat het mengsel iets inkoken en geef dit sausje in een aparte kom bij de rijst.

6 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mediterraan viskookboek / Alan Davidson

Gevulde vis met paprikasaus (Libanon)

GEVULDE VIS MET PAPRIKASAUS

Kleine heek is door zijn formaat zeer geschikt als eenpersoonsvis, en dankzij zijn stevige vlees kan hij goed gevuld worden. Ook een kleine zeebrasem is geschikt voor dit recept.

6 kleine heken (elk 200 gram, schoongemaakt)
80 gram granaatappelzaad
koriandergroen

VULLING
50 gram garnalen
½ deciliter room
1 rode chilipeper
1 theelepel fijngehakte koriander
zout
versgemalen peper

PAPRIKASAUS
2 sjalotten
200 gram gele paprika
20 gram boter
½ laurierblad
1 - 2 kruidnagels
2 geplette jeneverbessen
2 takjes tijm
1¼ deciliter witte wijn
3 deciliter groente- of kalfsfond
zout
peper
2 eetlepels geklopte slagroom


Bereid de vissen voor; Snijd de buikholte open tot aan de staart, waarbij u het mes vlak langs de graten voert. Laat de rugzijde heel. Wrik uw vingers tussen de middelgraat en het visvlees en maak het vlees langzaam los. Werk vanaf de staart in de richting van de kop. Snijd de graat door bij de staart. Trek de middelgraat los en snijd hem met kop en al af. Knip de vinnen eveneens af.
Houd 4 vissen apart om te vullen. Stroop van de andere 2 het vel af en gebruik de filets (150 tot 200 gram) voor de vulling. Snijd ze kleine. Snijd ook de garnalen klein. Pureer vis en garnalen en doe ze in een kom. Roer de room erdoor. Halveer de chilipeper en verwijder het zaad. Hak hem zeer fijn. Roer hem met de koriander door de vispuree. Voeg zout en peper toe.
Leg de overige 4 vissen opengeklapt met het vel omlaag op een werkvlak. Verdeel de vulling erover en rol ze op. Bestrijk 4 passende stukken aluminiumfolie met olie en wikkel in elk een visrolletje. Leg de pakketjes in een vuurvaste schaal en zet deze 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Pel en snipper de sjalotten. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat de boter smelten in een pan en fruit hierin de sjalot glazig. Fruit de paprika kort mee. Voeg de kruiderij en wijn toe en laat alles inkoken tot u een licht vochtig mengsel hebt. Voeg de fond toe en laat alles nog 20 minuten zachtjes sudderen. Verwijder de laurier en tijm. Pureer de saus en zeef hem. Voeg zout, peper en de geklopte room toe. Haal de vispakketjes uit de oven en verwijder voorzichtig de folie. Serveer ze met de saus. Bestrooi met granaatappelzaad en koriandergroen. Serveer hierbij droogkorrelige rijst of landelijk witbrood.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zee- en zoetwatervis (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Vis uit de oven met pikante tahinisaus (Libanon)

VIS UIT DE OVEN MET PIKANTE TAHINISAUS

In Libanon wordt vis graag in de oven klaargemaakt onder een laagje op smaak gebrachte tahini. De saus bedruipt de vis, geeft smaak aan het visvlees en houdt het mals.

1 grote vis van 2 kilogram, schoongemaakt en ontschubd, maar met kop en staartvin
4 - 6 tenen knoflook
4 eetlepels korianderblad, fijngehakt
1 deciliter olijfolie
1¼ deciliter citroensap
1¼ deciliter water
2½ deciliter tahini
¼ - ½ theelepel chilipoeder
1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
zout

GARNERING
partjes citroen
takjes korianderblad


Maak met de punt van een scherp mes aan beide kanten van de vis 2 - 3 insneden. Wrijf hem van binnen en buiten in met zout en leg hem afgedekt 1 - 2 uur in de koelkast.
Wrijf de knoflook fijn met een mespunt zout en roer er het korianderblad door.
Dep de vis droog. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de vis op hoge hittebron zo’n 3 minuten aan elke kant. Leg hem in een ovenschaal en besprenkel hem met 1½ eetlepel citroensap.
Giet op 2 eetlepels na alle olie uit de koekenpan. Roer er het knoflookmengsel door en bak het snel knapperig, maar laat het niet verbranden. Haal de pan van de hittebron.
Roer beetje bij beetje het water door de tahini (het mengsel wordt dikker). Roer er daarna beetje bij beetje het resterende citroensap door en vervolgens met knoflookmengsel en chilipoeder naar smaak. Giet de saus over de vis, die volledig bedekt moet zijn, en zet de schaal 30 - 35 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot de vis helemaal gaar is en de saus borrelt. Strooi er de pijnboompitten over en dien de vis op met partjes citroen en takjes korianderblad

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Libanese tarator met pijnboompitten (Libanon)

LIBANESE TARATOR MET PIJNBOOMPITTEN

1½ snee boerenbrood, zonder korst en stukgescheurd
1 - 2 tenen knoflook, uitgeperst
250 gram pijnboompitten, fijngehakt
2 - 2½ deciliter olijfolie
2 - 3 eetlepels citroensap
zout
witte peper


Week het brood in wat water. Wrijf de knoflook in een vijzel met wat zout glad en wrijf er de noten doorheen. Knijp het brood droog en wrijf het door de saus. Roer er beetje bij beetje de olie door en voeg dan citroensap naar smaak en genoeg water toe om een gladde, romige saus te laten ontstaan. Breng hem met zout en peper op smaak.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : saus

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden