maandag 23 maart 2020

Zalmfilet op huid met lauwwarme krieltjessalade

ZALMFILET OP HUID MET LAUWWARME KRIELTJESSALADE

1 kilogram krieltjes in de schil
1 bakje platte peterselie (15 gram)
1 bakje bieslook (25 gram)
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels extra vierge olijfolie
1 bosje salade-ui
600 gram geschilde bospeen
1 citroen
300 gram zalmfilet op huid
1 eetlepel olijfolie


Was de krieltjes, halveer ze en kook ze in 10 minuten net gaar.
Doe ondertussen de peterselie en de bieslook met de azijn en de extra vierge olijfolie in een hoge beker of het bakje van de staafmixer. Pureer met de staafmixer. Snijd de salade-ui in zo dun mogelijke ringetjes. Meng de krieltjes met de kruidenvinaigrette en salade-ui.
Kook de bospeen in 10 minuten beetgaar. Snijd de citroen in partjes.
Snijd de zalm met een scherp mes in 4 gelijke stukken. Dep beide kanten van de is droog met keukenpapier. Bestrijk met het bakkwastje aan beide kanten met de olijfolie. Bestrooi de visfilet aan beide kanten met peper.
Verhit een koekenpan zonder boter of olie op hoog vuur. Leg de filet met de huidkant in de pan. Beweeg de vis niet, zo komt de huid niet in contact met uitlopend vocht en wordt hij lekker knapperig.
Draai de zalm na 2 minuten voorzichtig om met een spatel. Bak nog 1 minuut aan de andere kant, totdat de zalm vanbinnen rosé is. Serveer de zalm met de huidkant boven bij de aardappelsalade, bospeen en een partje citroen.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Bagel met kip-samba & salade

BAGEL MET KIP-SAMBA & SALADE

½ komkommer
1 bosui
200 gram gesneden spitskool
1 eetlepel witte wijnazijn
4 Amerikaanse bagels sesam (afbak)
175 gram kip-samba (Johma)


Verwarm de oven voor op 175°C. Halveer de halve komkommer in de lengte en snijd in dunne plakken. Snijd de bosui in ringetjes en meng met de komkommer, spitskool en azijn. Breng op smaak met peper.
Bak ondertussen de bagels af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de bagels overlangs doormidden en besmeer de onderste helft van de bagel met de kip-samba. Verdeel de spitskool-komkommersalade erover. Dek af met de bovenkant van de bagel en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 3 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Pan con Tomate

PAN CON TOMATE

3 vleestomaten
4 eetlepels extra vierge olijfolie
1 theelepel tabasco chipotle
1 stokbrood
1 teen knoflook


Halveer de tomaten en rasp het vruchtvlees met een grove rasp boven een kom. Het velletje dat je overhoudt, wordt niet gebruikt. Meng 2 eetlepels olijfolie en de tabasco door de geraspte tomaten en breng op smaak met peper en zout.
Snijd het tokbrood in schuine plakken van 1½ centimeter dik. Besprenkel de sneetjes met de rest van de olie. Verhit een grillpan en gril de sneetjes 1½ minuut per kant of tot er mooie grillstrepen op staan.
Halveer de knoflook en wrijf met de snijkant van een halve teen over 1 kant van de gegrillde broodjes. Serveer de broodjes met de geraspte tomaat apart erbij en schep aan tafel steeds een lepel tomatensaus op een sneetje stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 2019

Avocadofriet met wasabidip

AVOCADOFRIET MET WASABIDIP

2 liter frituurolie
4 eetlepels mayonaise
4 eetlepels volle kwark
½ theelepel wasabi
peper
zout
2 rijpe, maar niet al te zachte avocado’s
2 eiwitten
3 eetlepels tarwebloem
40 gram panko (Japans paneermeel)


Doe 2 liter frituurolie in een hoge, ruime pan of frituurpan en verhit tot 180°C. Meng ondertussen 4 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels volle kwark en een ½ theelepel wasabi in een kom. Breng de dip op smaak met peper en eventueel zout. Halveer 2 rijpe, maar niet al te zachte avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd elke avocadohelft in de lengte in 4 parten. Splits 2 eieren, het eigeel wordt niet gebruikt. Doe in 3 afzonderlijke kommen 3 eetlepels tarwebloem, het eiwit en 40 gram panko (Japans paneermeel). Haal de avocadoparten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko. Frituur de avocadofrieten in porties in 3 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met peper en eventueel zout. Serveer met de wasabidip.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 8 minuten

gerechtsoort : hapje

bron : Allerhande maart 2019

Pittige guacamole

PITTIGE GUACAMOLE

1 rode peper
½ teen knoflook
½ theelepel grof zeezout
2 eetrijpe avocado’s
1 limoen


Verwijder de steelaanzet van 1 rode peper en halveer de pepers in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Vijzel samen met een ½ gepelde teen knoflook en een ½ theelepel grof zeezout tot een gladde pasta. Halveer 2 eetrijpe avocado’s in de lengte en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en doe het in de vijzel. Stamp grof. Pers 1 limoen uit en meng de helft van het limoensap door de guacamole. Proef en breng eventueel verder op smaak met limoensap en/of zout.

4 personen

voedingswaarde : 165 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 2019