maandag 15 oktober 2018

Aubergines met pinda's en rozijnen (Oosten)

AUBERGINES MET PINDA’S EN ROZIJNEN

4 middelgrote aubergines
zout
5 eetlepels olie
4 fijngesnipperde middelgrote uien
300 gram droog gekookte rijst
peper uit de molen
2 eetlepels fijngehakte pinda’s
1 eetlepel in warm water geweekte rozijnen zonder pit
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 mespunt muntblaadjes in poedervorm
1 mespunt kruidnagelpoeder
1 mespunt kaneel
1 theelepeltje suiker


Schil de aubergines heel dun en snijd ze overlangs bijna doormidden. Schrap met een theelepel een gedeelte van het vruchtvlees uit de aubergine, tot deze bijna is uitgehold. Snijd het vruchtvlees fijn en zet het apart. Zet de aubergines op met een flinke bodem kokend water en zout, laat ze 5 minuten koken en daarna uitlekken en afkoelen. Verwarm 2 eetlepels olie en fruit daarin de ui glazig. Voeg de rijst toe, het vruchtvlees van de aubergines, zout en peper. Laat dit mengsel even bakken. Doe er dan de pinda’s bij, de goed uitgeknepen rozijntjes met de peterselie, munt, kruidnagel, kaneel, aroma, peper, zout naar smaak en suiker. Laat het mengsel iets inkoken en vul er de aubergines mee, zonder daarbij teveel op de vulling en de aubergines te drukken.
Verwarm de rest van de olie, zet de aubergines erin en voeg zoveel warm water toe, dat de aubergines half in het water staan. Leg het deksel op de pan en laat de aubergines langzaam gaar sudderen.
Serveer dit gerecht lauw.

4 personen

bereidingstijd : 70 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Gestoofde artisjok (Oosten)

GESTOOFDE ARTISJOK

8 zeer kleine artisjokken
2 deciliter bouillon van een tablet of blokjes
1 deciliter olijfolie
peper uit de molen
500 gram gesnipperde kleine uitjes
500 gram gepelde ontpitte tomaten
aardappelmeel
aroma
zout
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Verwijder stof en zand uit de artisjokken door deze omgekeerd in veel lauw water flink op en neer te halen. Neem de onderste harde bladeren weg, snijd of knip de punten van de bladeren recht bij en verwijder het vezelige gedeelte in het hart van de artisjokken.
Zet de artisjokken op met bouillon en olie en voeg wat peper toe. Breng de groente aan e kook en laat deze zacht doorkoken. Voeg hieraan de uitjes toe. Meng het vruchtvlees van e tomaten door de artisjokken en uitjes. Roer af en toe, bind desgewenst het kooknat tot sausdikte met aardappelmeel dat met water tot een papje is geroerd. Laat de groente gaar worden en afkoelen. Voeg aroma en zout toe en roer er de peterselie door.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis