zaterdag 25 juli 2020

Salade van verse peulvruchten met mosterdzaad en dragon

SALADE VAN VERSE PEULVRUCHTEN MET MOSTERDZAAD EN DRAGON

250 gram dunne sperziebonen of haricots verts, afgehaald
250 gram peultjes, afgehaald
250 gram (diepvries)doperwten
2 theelepels korianderzaad, grof geplet in een vijzel met een stamper
1 theelepel mosterdzaad
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel nigellazaad
½ kleine rode ui, fijngesneden
1 milde verse rode chilipeper, zonder de zaadjes fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels fijngesneden dragon
30 gram minisnijbietblaadjes (naar keuze)
zeezoutvlokken


Vul een middelgrote pan met koud water en breng het aan de kook. Blancheer de sperziebonen 4 minuten, giet ze direct af en dompel ze in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Giet ze af en laat ze uitlekken.
Breng opnieuw een pan water aan de kook en blancheer de peultjes 1 minuut. Giet ze af, dompel ze in koud water en laat ze uitlekken. Blancheer de doperwten 20 seconden in het kokende water van de peultjes. Giet ze af, dompel ze in koud water en laat ze uitlekken. Vermeng de groenten in een grote schaal.
Doe het korianderzaad, het mosterdzaad en de olie in een koekenpan en verhit ze. Giet de inhoud van de pan zodra de zaadjes opspringen over de groenten. Vermeng alles luchtig en voeg nigellazaad, rode ui, chilipeper, knoflook, citroenschil en dragon toe. Meng alles luchtig en breng de salade op smaak met zout.
Meng vlak voor het opdienen het snijbietblad door de salade en verdeel hem op de borden of op een grote schaal.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Plenty : Groente genoeg om héél lekker te koken / Yotam Ottolenghi

Tomatensalade met courgette en champignons

TOMATENSALADE MET COURGETTE EN CHAMPIGNONS

1 doosje champignons (250 gram)
2 uien
750 gram tomaten
1 courgette
5 eetlepels olie
3 eetlepels balsamicoazijn
3 eetlepels rode wijn
1 bosje basilicum
paar druppels citroensap
zout
peper


Ontvel de tomaten en snijd ze in partjes. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes, snijd de uien in stukjes. Verhit 1 eetlepel olie in een bakpan en stoof de uien en de champignons gedurende 3 minuten. Breng dit op smaak met zout, peper en wat citroensap. Snijd de courgette met de kaasschaaf in dunne plakjes. Was de basilicumblaadjes. Maak van de balsamicoazijn, de rode wijn, 3 eetlepels water, de resterende olie en zout en peper een dressing. Meg alle ingrediënten op een schaal en giet de dressing erover.
Lekker met pasta met pesto.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Sla! augustus / september 1997

Oosterse risotto (Oost-Azië)

OOSTERSE RISOTTO

300 gram pandanrijst
1 gele paprika
2 rode uien
200 gram groene kool
200 gram oesterzwammen
1 rode peper
1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gemberpoeder
zout
3 eetlepels zonnebloemolie
5 takjes verse koriander


Kook de rijst gaar zoals aangegeven op het pak. Was de paprika en snijd in stukjes, maak de uien schoon en snijd in dunne ringetjes. Maak de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd de grote exemplaren in stukken. Snijd de groene kool in reepjes en spoel onder de koude kraan, laat goed uitlekken. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze zeer fijn. Neem een wok of een diepe koekenpan en verhit daarin de olie, doe de uiringen bij de olie samen met de specerijen, bak op een hoog vuur even aan en roerbak vervolgens de rest van de ingrediënten mee. Neem nu de gare droge rijst en doe deze bij het groentenmengsel. Blijven omroeren! Breng op smaak met zout en garneer met verse koriander.
Lekker met tofu-saté.

4 personen

voedingswaarde : 391 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Sla! augustus / september 1997

Pizza met tomaat en champignons

PIZZA MET TOMAAT EN CHAMPIGNONS

1 pak (455 gram) kant-en-klare pizzadeeg-mix
8 rijpe (vlees) tomaten
4 tenen knoflook
250 gram champignons
verse oregano
1 deciliter olijfolie
1 theelepel suiker
(zee)zout
peper


Verwarm de oven voor op 260°C. Bereid het deeg zoals aangegeven op het pak. Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de teentjes knoflook in dunne plakjes. Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Vorm van het deeg een grote ronde of vierkante pizza (of 4 kleine pizza’s) en leg deze op de bakplaat. Bedek de pizzabodem met de tomaat en de champignons en verdeel de knoflook erover. Hak de oregano fijn en strooi deze met de suiker, zout en peper over de pizza. Sprenkel er als laatste de olijfolie over. Plaats de pizza 10 - 15 minuten in het midden van de oven.
Lekker met een frisse salade.
Tip: Strooi verse Parmezaanse kaas en olijven over de pizza.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 - 15 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Sla! augustus / september 1997

Geroosterd brood met paddenstoelen

GEROOSTERD BROOD MET PADDENSTOELEN

4 dikke zelfgesneden boterhammen (bijvoorbeeld Bourgondisch pompoen, meergranen of donker meergranen)
3 eetlepels olijfolie
grof zeezout
½ friszure appel (Granny Smith, goudreinet)
250 gram paddenstoelenmelange, in grove repen
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 eetlepel Japanse sojasaus
2 eetlepels peterselie, fijngesneden


Verwarm de oven voor op 200°C. Bedruppel het brood met olijfolie en strooi er grof zeezout over. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd hem in dunne plakjes en vervolgens in luciferdikke reepjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak al omscheppend de paddenstoelen, appel, knoflook en sojasaus o hoog vuur in 5 - 7 minuten bruin en gaar. Schep er de helft van de peterselie doorheen. Breng het mengsel op smaak met zeezout en (versgemalen) peper.
Verdeel het paddenstoelen-appelmengsel over het brood en bestrooi met de rest van de peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : AllerHande november 2006

Fen Si Mo Gu Tang (Kanton, China)

FEN SI MO GU TANG (PADDESTOELENSOEP MET MIHOEN)

1 eetlepel olie
3 centimeter verse gemberwortel, geschild en in plakjes
1 teentje knoflook, gepeld en gekneusd
5 zwarte peperkorrels, gekneusd
1 liter groentebouillon (van tablet)
200 gram shiitakes, in dunne plakjes
125 gram mihoen
½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder (Silvo)
2 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel droge sherry
1½ eetlepel sesamolie
5 gram knoflookbieslook, fijngeknipt


In pan olie verhitten. Gember, knoflook en peperkorrels zachtjes fruiten. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Bouillon 10 minuten laten trekken en boven soeppan zeven. Shiitakes, mihoen en vijfkruidenpoeder toevoegen en soep 10 minuten zachtjes laten koken. Sojasaus en sherry door soep roeren. Soep in kommen scheppen en sesamolie erover sprenkelen. Garneren met bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Kanton, China
gerechtsoort : soep

bron : China : Een culinaire ontdekkingsreis langs Peking, Kanton en Hongkong

Lasagne con Sugo di Funghi (Italië)

LASAGNE CON SUGO DI FUNGHI (LASAGNE MET PADDESTOELENSAUS)

2 bosuitjes
250 gram kastanjechampignons
200 gram paddenstoelenvaria
150 gram oesterzwammen
1½ centimeter verse gemberwortel
1 teentje knoflook
1 groene peper
1 groene paprika
zout
12 vellen lasagne
3 eetlepels (olijf)olie
3 eetlepels sojasaus


Bosuitjes schoonmaken en schuin in stukken van 1½ centimeter snijden. Paddenstoelen schoonvegen en in plakjes snijden. Gemberwortel schillen en fijnhakken. Knoflook pellen. Peper wassen, halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Paprika schoonmaken, halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en in repen snijden.
Oven voorverwarmen op 225°C. In grote pan water aan de kook brengen. Zout en lasagnevellen toevoegen en al dente koken. Intussen olie verhitten. Stukjes bosui, peper en paprika toevoegen en 1 minuut roerbakken. Bosui, peper en paprika uit pan nemen. In olie gemberwortel 1 minuut fruiten. Paddenstoelen toevoegen en al omscheppend 6 à 8 minuten bakken. Knoflook erboven uitpersen. Ui, paprika en peper weer toevoegen. Sojasaus aan paddenstoelen toevoegen en 2 minuten meewarmen. Pasta afgieten en laten uitlekken. Op bakplaat vier plakken lasagne leggen, hierover helft van paddenstoelenmengsel verdelen, afdekken met plak lasagne. Rest van paddenstoelensaus hierover verdelen en afdekken met lasagnevel. Lasagne in oven in 3 minuten heet laten worden. Lasagne met pannenkoekmes of spatel van bakplaat nemen en op vier voorverwarmde borden leggen.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Pasta (Albert Heijn eetboekenreeks) / Janny van der Lee-van der Heijden

Lauwwarme aardappelsalade met truffelvinaigrette

LAUWWARME AARDAPPELSALADE MET TRUFFELVINAIGRETTE

400 gram aardappels Vitelotte Noir
(zee)zout
2 eetlepels hazelnoten
1 bosuitje
2 takjes selderij
1 eetlepel knoflookazijn
3 eetlepels olijfolie met truffelaroma
versgemalen zwarte peper


Aardappels onder stromend water schoon boenen en in plakken van ¾ centimeter snijden. In pan met weinig water en zout aardappelplakjes in 6 minuten beetgaar koken. Hazelnoten grof hakken en in droge koekenpan goudbruin roosteren. Overdoen op bordje. Bosuitje schoonmaken en in ringetjes snijden. Selderij fijnhakken.
In lage schaal azijn, olie, zout en peper tot dressing kloppen. Aardappelplakjes afgieten, 1 minuut laten uitdampen en door dressing scheppen. Hazelnoten, bosui en selderij voorzichtig erdoor scheppen.
Serveren bij gebakken eendenborstfilet.

2 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande november 2001