zondag 10 juli 2022

Kalkoen met paddenstoelen in witte wijnroom

KALKOEN MET PADDENSTOELEN IN WITTE WIJNROOM

zout
peper
1 ui
150 gram champignons
150 gram oesterzwammen
300 gram kalkoenfilet (eventueel te vervangen door varkensschnitzel)
400 gram spaghetti
1 – 2 eetlepels olie
1 eetlepel bloem
125 milliliter witte wijn
100 milliliter slagroom
¼ groentebouillonblokje
½ osje bieslook
citroen ter garnering (eventueel)


Breng 2 liter water aan de kook en voeg wat zout toe. Pel en snipper de ui. Maak de champignons en de oesterzwammen schoon en halveer ze. Dep eventueel het vlees droog en snijd het klein. Kook de spaghetti in 10 minuten gaar in het water met zout.
Verhit de olie in een pan. Braad het vlees aan in de hete olie en neem het uit de pan. Bak de champignons, de oesterzwammen en de uisnippers aan in het braadvet. Voeg het vlees weer toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Bestuif het met bloem en laat het kort bruineren.
Voeg al roerend de wijn, 125 milliliter water, de slagroom en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus 3 – 4 minuten pruttelen. Breng flink op smaak met zout en peper.
Giet de spaghetti af en meng de saus erdoorheen. Was de bieslook, snijd hem in rolletjes en strooi hem over de pasta. Garneer met een schijfje citroen.

3 - 4 personen

voedingswaarde : 590 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken & Genieten juli 2007

Spitskoolsalade met schnitzelnuggets

SPITSKOOLSALADE MET SCHNITZELNUGGETS

1 spitskool (500 gram)
1 (kleine) ui
¼ groentebouillonblokje
3 eetlepels witte wijnazijn
zout
peper
suiker
7 eetlepels olijfolie
2 wortels
1 koolraap
400 gram kalkoenfilet of varkensfilet
1 ei
2 – 3 eetlepels bloem
6 – 8 eetlepels paneermeel
1 bakje tuinkers


Maak de spitskool schoon en snijd hem in dunne repen. Pel en snipper de ui. Breng de uisnippers in net 200 milliliter water met het bouillonblokje aan e kook. Breng op smaak met e azijn, zout en peper. Klop er stevig 4 eetlepels olijfolie door. Giet de hete dressing over de spitskoolreepjes en druk het geheel goed aan. Laat de spitskool afgedekt 1 uur trekken.
Schil de wortels en de koolraap, was ze en rasp e grof of snijd ze in dunne staafjes. Meng de wortels en de koolraap met de spitskool. Breng de salade op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
Dep eventueel het vlees droog en snijd het in kleinere stukken. Kluts het ei met 1 eetlepel water en wat zout en peper. Wentel de filets eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Druk de panade goed aan.
Verhit 3 eetlepels olie in een pan met antiaanbaklaag. Bak de nuggets in 6 minuten rondom goudbruin in de hete olie. Spoel de tuinkers af en knip hem af. Strooi de tuinkers over de salade. Serveer de salade met de schnitzelnuggets.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 60 / 60 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Koken & Genieten juli 2007