maandag 13 februari 2023

Gadogado (Indonesië)

GADOGADO (INDONESISCHE SALADE MET AARDAPPELS, SPERZIEBONEN & PINDADRESSING)

1 kilogram Charlotte-aardappels, gehalveerd
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zeezout
240 gram sperziebonen
300 gram taugé
handje verse koriander, voor eroverheen

DRESSING
50 gram pindakaas met stukjes noot
80 milliliter kokosmelk
2 eetlepels limoensap
1½ eetlepel sojasaus
1 verse rode chilipeper, geraspt
2½ centimeter gember, geschild en geraspt


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Schep de aardappels in een braadslede om met de olie en het zout. Zet het geheel 40 minuten in de oven.
Roer intussen alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Afhankelijk van het merk pindapaas dat je gebruikt, kan het zijn dat je wat extra kokosmelk nodig hebt voor een dikke, vloeibare dressing. Proef en voeg indien nodig nog wat extra smaakmakers toe.
Voeg na 40 minuten de sperziebonen en taugé toe aan de aardappels. Schenk er eventueel een extra scheutje olijfolie bij en zet alles nog 20 minuten in de oven.
Bestrooi de aardappels en groenten met de koriander en dien warm op, of op kamertemperatuur. Geef de dressing er apart bij.

2 personen

voorbereidings- / oventijd : 15 / 60 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De groene bakplaat : 75 Groenterecepten uit de oven / Rukmini Iyer

Bubur Chacha (Maleisië)

BUBUR CHACHA (MALEISISCHE PUDDING MET BATAAT EN KOKOS)

Bubur is een sprekend voorbeeld van de originele desserts die men in Singapore en Maleisië op tafel weet te zetten. Hier worden blokjes gekookte bataat, klontjes gelei van hunkweh-meel (mungbonenmeel), sago of tapioca en geschaafd ijs omgeschud. Daarna overgiet men het mengsel met dikke santen (kokosmelk) en wordt het geheel met een karamel van gesmolten palmsuiker overgoten.

hunkweh-gelei; (zie recept Tjendol)
1 kleine zoete aardappel; (150 gram)
2 eetlepels tapioca; of sago
1 theelepel zout
750 milliliter dikke kokosmelk
200 gram palmsuiker; of goela djawa; verkruimeld
1 pandang-blad; of vers laurierblad
150 milliliter kokend water
ijs; vergruisd of geschaafd


Maak de hoeveelheid geleikorreltjes of sliertjes die in het recept voor Tjendol staat aangegeven en laat ze in een kom ijswater staan tot aan gebruik. Schil de bataat (zoete aardappel), stoom of kook deze gaar en snijd in zeer kleine blokjes. Kook de tapioca of sago tot deze gaar en helder is; laat uitlekken. Breng santen op smaak met wat zout. Verkruimel of rasp de goela djawa in een pannetje. Voeg het pandang-blad en kokend water toe en laat de suikeral roerende op matig vuur oplossen. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud in een grotere pan met vergruisd ijs koud worden. Maak het dessert klaar in glazen schaaltjes. Leg in elk ervan een lepel gelei, enkele blokjes bataat en tapioca. Dek af met geschaafd ijs, giet er flink wat santen over en overgiet met de goela djawa. Dien het direct op.

6 personen

land : Maleisië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Azië : koken en reizen / Jacki Passmore, via Tabitha [groenteboer]

Tjendol (Maleisië)

TJENDOL (IJSKOUDE ZOETE KOKOSMELK UIT MALEISIË)

Tjendol - een hoog glas koude kokosmelk met ijsgruis, bontgekleurde stukjes gelei en zoete siroop van goela melaka (palmsuiker) op de bodem tot halfverwege het glas - is misschien wel de lekkerste verfrissing uit het Verre Oosten. De gelei wordt gemaakt van mungbonenmeel , hier bekend onder de naam hunkwehmeel, hoewel arrowroot een redelijk alternatief is. Men laat het vinden met kokend water en kleurt het heldergroen en rood met kleurstof (verkrijgbaar in de toko). Daarna perst men de gelei door een speciale tjendol-zeef in een kom ijswater, zodat er lange slierten of karakteristieke koreeltjes ontstaan: in Indonesië maken ze er meestal sliertjes van. Als verkoeling na zeer hete gerechten kent tjendol zijn weerga niet.

60 gram mungbonenmeel; of arrowroot
350 milliliter water
rode kleurstof
groene kleurstof
150 gram palmsuiker; of goela djawa; verkruimeld
1 pandang-blad; of vers laurierblad; gekneusd
150 milliliter warm water
ijs; vergruisd of geschaafd
2 deciliter dunne kokosmelk; (blik of van santen)


Vermeng het meel en het water in een pannetje en breng al roerende aan de kook. Laat zachtjes verder koken tot het mengsel zeer dik en helder is. Verdeel de gelei in 2 porties en kleur ze rose en groen. Druk de gelei door de gaatjes van een vergiet of tjendol-zeef in een kom ijswater, zodat er korreltjes of sliertjes ontstaan. Doe de suiker in een pannetjes, voeg het pandang-blad en hete water toe en laat zachtjes koken op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Verwijder het blad, zeef de siroop en laat het mengsel volledig afkoelen. Neem de hoge glazen en doe in ieder glas 1 eetlepel siroop. Voeg 2-3 eetlepels gekleurde gelei toe en een schep ijs; vul aan met kokosmelk. Steek er rietjes in een een dessertlepel.

12 personen

land : Maleisië
gerechtsoort : drank

bron : Azië : koken en reizen / Jacki Passmore, via Tabitha [groenteboer]