woensdag 16 november 2016

Mosselen gekookt in witbier

MOSSELEN GEKOOKT IN WITBIER

1 prei
100 gram wortel
2 takjes verse tijm
2 kilogram verse mosselen
2 deciliter wit bier
1 deciliter slagroom
2 theelepels dragonmosterd
allesbinder


Maak de prei en wortel schoon. Snijd de prei in ringen, de wortel in plakjes en leg ze op de bodem van een grote pan. Strooi de tijm erover. Boen de mosselen schoon onder koud water. Gooi kapotte mosselen en mosselen die niet dichtgaan weg. Leg de mosselen op de groente.
Schenk het bier over de mosselen. Kook de mosselen in 8 minuten gaar. Schep de mosselen in een schaal. Schep de groenten erover en houd ze warm. Kook het vocht op hoog vuur tot de helft in. Roer de slagroom en de mosterd erdoor en kook nog 2 minuten in. Bind de saus bij met allesbinder. Geef de saus apart bij de mosselen.
Lekker met Franse frietjes en wortelsalade.

2 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Menu 2 november 1994

Taco's gevuld met kalkoen

TACO’S GEVULD MET KALKOEN

6 tacoschelpen
1 kalkoenfilet (200 gram)
25 gram boter of margarine
1 gesnipperde ui
1 eetlepel tacokruiden
¼ krop ijsbergsla
2 tomaten
geraspte belegen kaas
Mexicaanse saus


Verwarm 6 tacoschelpen in de oven volgens gebruiksaanwijzing. Snijd intussen 1 kalkoenfilet (200 gram) in smalle reepjes. Verhit in een pan 25 gram boter of margarine en bak de kalkoenreepjes met 1 gesnipperde ui en 1 eetlepel tacokruiden in 5 minuten gaar. Snijd ¼ krop ijsbergsla in smalle reepjes, wassen en goed uitslaan. Snijd 2 tomaten in kleine stukjes. Schep de sla, tomaat en kalkoen in de tacoschelpen en geef er geraspte belegen kaas en Mexicaanse saus bij.

2 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande november 1994

Kalkoenfilet met sojasaus

KALKOENFILET MET SOJASAUS

1 bosuitje
1 kalkoenfilet (200 gram)
2 eetlepels bloem
2 theelepels Chinese kruiden (McCormick)
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
2 eetlepels Chinese sojasaus
2 eetlepels droge sherry
½ eetlepel sesamolie


Bosuitje schoonmaken en in reepjes van 2 centimeter dik snijden. Kalkoen schuin in plakjes van ½ centimeter dik snijden. Op bord bloem strooien. Kalkoenplakjes bestrooien met kruiden en door bloem wentelen. In pan olie verhitten. Kalkoenplakjes in 5 à 10 minuten aan weerszijden bruin en gaar bakken. Uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden. Knoflook pellen en boven pan uitpersen. Sojasaus, sherry en 1 deciliter water toevoegen en aan de kook brengen. Van vuur af sesamolie erdoor roeren. Saus over twee borden verdelen. Kalkoenplakjes er dakpansgewijs in leggen. Garneren met bosuireepjes.
Serveren met rijst en broccoli.

2 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande november 1994

Pasteitje met kerrie-kalkoenragout

PASTEITJE MET KERRIE-KALKOENRAGOÛT

4 pasteibakjes
1 kalkoenfilet (175 gram)
zout
peper
1 theelepel kerriepoeder
2 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel bakgember
½ theelepel sambal oelek
1 deciliter koffieroom
1 zakje kerriesauspoeder (cup-à-sauce, Royco)
1 takje peterselie


Verwarm 4 pasteibakjes in de oven volgens gebruiksaanwijzing. Snijd 1 kalkoenfilet (175 gram) in stukjes en bestrooi die met zout, peper en 1 theelepel kerriepoeder. Verhit in een pan 2 eetlepels boter of margarine en bak de kalkoenstukjes in 5 minuten lichtbruin en gaar. Voeg 1 eetlepel bakgember, ½ theelepel sambal oelek, 1 deciliter koffieroom en 1 deciliter water toe en breng het mengsel aan de kook. Roer er 1 zakje kerriesauspoeder (cup-à-sauce, Royco) door. Schep de ragout in en naast de pasteibakjes en knip er 1 takje peterselie boven fijn.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande november 1994

Kalkoensalade met roquefortsaus en waterkers

KALKOENSALADE MET ROQUEFORTSAUS EN WATERKERS

1 kalkoenfilet (225 gram)
zout
(versgemalen) peper
1 theelepel oregano
25 gram boter of margarine
1 tomaat
50 gram Roquefort
1 bekertje zure room (125 milliliter)
2 eetlepels mayonaise
1 zakje waterkers (75 gram)


Kalkoen in dunne plakjes snijden en bestrooien met zout, peper en oregano. In pan boter verhitten. Kalkoenplakjes in 5 à 6 minuten aan weerszijden bruin en gaar bakken. Laten afkoelen. Intussen tomaat wassen, halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden. In kom Roquefort fijnprakken. Zure room en mayonaise erdoor roeren.
Waterkers over vier borden verdelen. kalkoenplakjes erover verdelen. Saus erop scheppen. Blokjes tomaat erover verdelen. Bestrooien met peper. Serveren met geroosterd brood.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande november 1994

Bisschopswijn

BISSCHOPSWIJN

1 sinaasappel
6 kruidnagels
1 fles droge rode wijn
1 kaneelstokje
75 gram suiker
4 eetlepels cognac of vieux


Sinaasappel onder koud stromend water goed schoonboenen. Kruidnagels in schil van sinaasappel steken. In pan wijn, sinaasappel met kruidnagels en kaneelstokje op zacht vuur verwarmen (niet laten koken) en onafgedekt 1 uur zachtjes laten trekken. Wijnmengsel laten afkoelen.
Wijnmengsel opnieuw zachtjes verwarmen. Sinaasappel met kruidnagels en kaneelstokje verwijderen. Van vuur af suiker aan wijnmengsel toevoegen en al roerend in 1 minuut laten oplossen. Cognac erdoor roeren. Wijnmengsel in hittebestendige hoge glazen schenken. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 65 / 10 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Allerhande november 1994