GARNALEN IN DILLESAUS
200 gram gepelde Hollandse garnalen
2 tomaten
1 theelepel strooiaroma
200 gram droogkokende rijst
1 zakje Hollandaise saus
2 eetlepels dille
1 takje peterselie
3 eetlepels slagroom
1½ eetlepel sherry
In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Laten uitlekken. Tomaten wassen en in stukjes snijden.
In pan met water en strooiaroma rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in steelpan Hollandaise saus maken met 2½ deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Tomaten en dille toevoegen en 2 minuten zachtjes meekoken. Peterselie erboven fijnknippen. Garnalen toevoegen en 1 minuut meewarmen. Slagroom en sherry erdoor roeren. Rijst op schaal scheppen. In midden kuiltje maken. Garnalensaus erin schenken.
Groentetip: andijviesalade.
4 personen
voedingswaarde : 615 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip april 1982
zaterdag 22 april 2023
Plaatpizza met sardines en paprika
PLAATPIZZA MET SARDINES EN PAPRIKA
1½ deciliter melk
1 zakje gedroogde gist
300 gram bloem
1 theelepel zout
5 eetlepels (olijf)olie
500 gram champignons
90 gram sardines uit blik
2 teentjes knoflook
70 gram tomatenpuree
versgemalen peper
1 rode paprika
300 gram gesneden belegen kaas
1½ eetlepel oregano
½ ui
In steelpan 1 deciliter melk tot lauw verwarmen. In kommetje gist doen. Lauwe melk toevoegen. Met theelepel roeren tot gist is opgelost. 10 Minuten laten staan. In kom bloem en zout doen. Door elkaar roeren. In midden kuiltje maken. Hierin schenken: gistmengsel, ½ deciliter melk en olie. Door elkaar roeren. 5 Minuten kneden tot deeg soepel is en van kom loslaat.
Teiltje vullen met heet water. Kom met deeg erin zetten. Theedoek vochtig maken en over kom leggen. Deeg 45 minuten laten rijzen.
Intussen champignons wassen en in plakjes snijden. Boven eetlepel 1 eetlepel olie van sardines afgieten. In braadpan doen en verhitten. Champignons 10 minuten bakken tot vocht is verdampt. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tomatenpuree en 2 eetlepels water erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sardines in stukjes snijden. Paprika wassen, kapje eraf snijden en zaadlijsten verwijderen. Paprika in ringen snijden. Van kaas korstjes afsnijden.
Oven voorverwarmen op 225°C. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot rechthoekige lap van ½ centimeter dik. Op bakplaat leggen. Randen iets omhoog duwen.
Champignonmengsel over deeg verdelen. Sardines erop leggen. Oregano erover strooien. Bedekken met kaas. Paprikaringen erover verdelen. In midden van oven pizza in 15 minuten gaarbakken. Intussen ui pellen en heel fijn snipperen. Uit oven ui over pizza verdelen.
Lekker met kropsla en tomaat.
4 personen
voedingswaarde : 770 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip april 1982
1½ deciliter melk
1 zakje gedroogde gist
300 gram bloem
1 theelepel zout
5 eetlepels (olijf)olie
500 gram champignons
90 gram sardines uit blik
2 teentjes knoflook
70 gram tomatenpuree
versgemalen peper
1 rode paprika
300 gram gesneden belegen kaas
1½ eetlepel oregano
½ ui
In steelpan 1 deciliter melk tot lauw verwarmen. In kommetje gist doen. Lauwe melk toevoegen. Met theelepel roeren tot gist is opgelost. 10 Minuten laten staan. In kom bloem en zout doen. Door elkaar roeren. In midden kuiltje maken. Hierin schenken: gistmengsel, ½ deciliter melk en olie. Door elkaar roeren. 5 Minuten kneden tot deeg soepel is en van kom loslaat.
Teiltje vullen met heet water. Kom met deeg erin zetten. Theedoek vochtig maken en over kom leggen. Deeg 45 minuten laten rijzen.
Intussen champignons wassen en in plakjes snijden. Boven eetlepel 1 eetlepel olie van sardines afgieten. In braadpan doen en verhitten. Champignons 10 minuten bakken tot vocht is verdampt. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tomatenpuree en 2 eetlepels water erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sardines in stukjes snijden. Paprika wassen, kapje eraf snijden en zaadlijsten verwijderen. Paprika in ringen snijden. Van kaas korstjes afsnijden.
Oven voorverwarmen op 225°C. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot rechthoekige lap van ½ centimeter dik. Op bakplaat leggen. Randen iets omhoog duwen.
Champignonmengsel over deeg verdelen. Sardines erop leggen. Oregano erover strooien. Bedekken met kaas. Paprikaringen erover verdelen. In midden van oven pizza in 15 minuten gaarbakken. Intussen ui pellen en heel fijn snipperen. Uit oven ui over pizza verdelen.
Lekker met kropsla en tomaat.
4 personen
voedingswaarde : 770 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip april 1982
Posteleinsalade met radijs
POSTELEINSALADE MET RADIJS
1 bosje radijs
200 gram postelein (in plaats van postelein kunt u ook raapstelen of spinazie gebruiken)
3 eetlepels olie
3 eetlepels (rozemarijn)azijn
1 theelepel basilicum
1 theelepel Franse mosterd
zout
peper
Van radijsjes blad en worteltjes verwijderen en wassen. In plakjes snijden. Uit postelein onkruid verwijderen. Wassen en in vergiet laten uitlekken. In slaschaal doen: olie, azijn, basilicum, mosterd, zout en peper. Tot sausje roeren.
Radijsjes en postelein door sausje scheppen.
Lekker bij kip.
4 personen
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip april 1982
1 bosje radijs
200 gram postelein (in plaats van postelein kunt u ook raapstelen of spinazie gebruiken)
3 eetlepels olie
3 eetlepels (rozemarijn)azijn
1 theelepel basilicum
1 theelepel Franse mosterd
zout
peper
Van radijsjes blad en worteltjes verwijderen en wassen. In plakjes snijden. Uit postelein onkruid verwijderen. Wassen en in vergiet laten uitlekken. In slaschaal doen: olie, azijn, basilicum, mosterd, zout en peper. Tot sausje roeren.
Radijsjes en postelein door sausje scheppen.
Lekker bij kip.
4 personen
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip april 1982
Vegetarische maaltijdsalade
VEGETARISCHE MAALTIJDSALADE
2 eetlepels rozijnen
50 gram ongezouten cashewnoten
½ rode paprika
½ venkelknol
1 stengel bleekselderij
2 worteltjes
1 stukje prei van 2 centimeter
½ banaan
3 theelepels gomasio (gemalen en geroosterd sesamzaad met zout)
2 eetlepels slanke sladressing
In kommetje met heet water, rozijnen 10 minuten wellen. Afgieten. Noten grof hakken. Wassen: paprika, venkel, bleekselderij en worteltjes. Alles heel klein snijden. Prei in smalle ringen snijden. In zeef wassen. Banaan pellen, in lengte halveren en in plakjes snijden. In kom doen: alle groenten, banaan, rozijnen en noten. Gomasio en sladressing erdoor scheppen. 30 Minuten laten intrekken.
Salade nogmaals omscheppen en serveren.
1 persoon
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Sabine Wiggers, in Tip April 1982
2 eetlepels rozijnen
50 gram ongezouten cashewnoten
½ rode paprika
½ venkelknol
1 stengel bleekselderij
2 worteltjes
1 stukje prei van 2 centimeter
½ banaan
3 theelepels gomasio (gemalen en geroosterd sesamzaad met zout)
2 eetlepels slanke sladressing
In kommetje met heet water, rozijnen 10 minuten wellen. Afgieten. Noten grof hakken. Wassen: paprika, venkel, bleekselderij en worteltjes. Alles heel klein snijden. Prei in smalle ringen snijden. In zeef wassen. Banaan pellen, in lengte halveren en in plakjes snijden. In kom doen: alle groenten, banaan, rozijnen en noten. Gomasio en sladressing erdoor scheppen. 30 Minuten laten intrekken.
Salade nogmaals omscheppen en serveren.
1 persoon
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Sabine Wiggers, in Tip April 1982
Abonneren op:
Posts (Atom)