dinsdag 18 februari 2020

Salade Niçoise met artisjokharten (Nice, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

SALADE NIÇOISE met artisjokharten

1 krop Romeinse sla
2 hardgekookte eieren, in vieren gedeeld
2 grote tomaten, in vieren gedeeld
6 ansjovisfilets
10 ontpitte zwarte olijven
1 eetlepel kappertjes
¼ komkommer, in blokjes gesneden, maar niet geschild
1 blikje tonijn, uitgelekt
4 grote artisjokharten, in vieren gedeeld

DRESSING
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte of rode wijnazijn
½ teentje knoflook, geperst
1 theelepel mosterd
zout
peper
citroensap


De sla goed wassen, droogdeppen en in kleine, hapklare stukjes scheuren.
Bereid de overige ingrediënten, doe ze met de sla in een grote schaal en hutsel alles door elkaar. Let erop dat de stukjes ei heel blijven. De ingrediënten voor de dressing goed door elkaar kloppen. De dressing vlak voor het opdienen over de salade gieten.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Nice, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Koken op z’n Frans / Judith Ferguson

Gigot de Mer à la Palavasienne (Palavas-les-Flots, Occitanie, Frankrijk)

GIGOT DE MER À LA PALAVASIENNE (ZEEDUIVEL MET RATATOUILLE)

1 kilogram staartstuk van zeeduivel
4 tenen knoflook, in dunne reepjes gesneden
zout
peper

RATATOUILLE
3 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
4 eetlepels olijfolie
3 paprika’s, in reepjes gesneden
250 gram aubergines, in plakken gesneden
250 gram courgettes, in plakken gesneden
500 gram tomaten, geschild, ontpit, gehakt


Maak inkervingen in het vlees van de vis en stop daar dunne reepjes knoflook in. Kruid met zout en peper.
Maak de ratatouille door de uien en knoflook in de olijfolie te stoven tot ze zacht zijn. Voeg dan de paprika toe. Als die zacht worden, de aubergines en courgettes erbij doen en, na 10 minuten, de tomaten. Laat alles 45 minuten zonder deksel rustig sudderen. Wanneer u een goed gekruide, niet-waterige stoofschotel hebt, alles in een ovenvaste schaal doen en de vis er bovenop leggen. Zet de schaal 30 tot 45 minuten in een op 185°C voorverwarmde oven. Keer de vis van tijd tot tijd.

4 personen

gebied : Palavas-les-Flots, Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : “Fish Cookery” door Jane Grigson, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney