vrijdag 20 oktober 2023

Shan-noedels (Myanmar)

SHAN-NOEDELS

Deze noedels zijn even een werkje, want ze bestaan uit heel veel verschillende componenten. Shan-noedels (Shan is een regio in Myanmar waar heel veel lekker eten vandaan komt) worden geserveerd met een soort tomatencurryachtige situatie, frisse koriander, knoflookolie en geroosterde noten. De curry wordt meestal van kip gemaakt, maar hier gebruiken we tofu en aubergine. Eigenlijk heb je voor dit recept Birmese chilibonenpasta (pon ye gyi) nodig, maar die is lastig verkrijgbaar. Szechuanese chilibonenpasta is ook prima. Dit recept is voor vier personen omdat het nogal onhandig zou zijn om minder te maken van al deze componenten. Als je alleen woont kun je de curry ook de volgende dag op rijst eten. Of koud uit de pan als einde-middagsnackje.

KNOFLOOKOLIE
4 tenen knoflook
60 milliliter neutrale olie
1 eetlepel geroosterd sesamzaad
¼ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
1 steranijs

CURRY
250 gram stevige tofu
¼ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
¼ theelepel chilipoeder
zout
½ aubergine
neutrale olie om in te bakken
1 gele ui
2 eetlepels Szechuanese chilibonenpasta
2 tomaten

KORIANDERWATER
5 gram koriander
1 teen knoflook
¼ theelepel zout

2 bosuien
8 theelepels ingemaakt mosterdblad
400 gram gekookte rijstnoedels
4 eetlepels zoete sojasaus of lichte sojasaus
4 theelepels chili-olie met crisp
8 theelepels pindakruim


Maak eerst de knoflookolie. Hak de knoflook fijn en doe samen met de olie in een koekenpan. Bak de knoflook op halfhoog vuur in 3½ minuut goudbruin. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van je pan en de hitte van de olie, blijf er dus gewoon goed bij staan, de knoflook mag niet verbranden en hij gaart nog ietsje door nadat je hem uit de pan hebt gegoten. Doe het sesamzaad, vijfkruidenpoeder en de steranijs in een hittebestendig kommetje. Giet zodra de knoflook mooi bruin is de olie met de knoflook in het kommetje en roer door. Laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
Verbrokkel voor de curry de tofu met je handen in ongelijke stukken boven een kom. Meng met het vijfkruidenpoeder, chilipoeder en een snuf zout en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
Snijd de aubergine in blokjes van 1 centimeter. Verhit een klein beetje olie in dezelfde koekenpan als waar je de knoflookolie in hebt gemaakt en bak hierin de aubergine met een snuf zout rondom goudbruin. Als de aubergine alle olie opzuigt, voeg dan nog een klein beetje toe, maar hij hoeft niet echt te frituren. Doordat je hem zo nog suddert in de saus, wordt hij nog zachter.
Snijd intussen de ui in dunne ringen. Haal de aubergine uit de pan en zet apart. Zorg dat er nog 2 eetlepels olie in de pan zitten en bak daarin de ui op halfhoog vuur 7 minuten, tot hij bruin is en lekker veel smaak heeft. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe (eerst even hakken als er nog hele bonen in zitten) en bak 2 minuten op laag vuur mee. Voeg de gekruide tofu toe en bak 1 minuut mee.
Snijd de tomaten in kleine blokjes, voeg toe aan de pan en bak een paar minuten tot ze zacht zijn. Giet er 100 milliliter water bij, breng op smaak met zout en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen.
Hak intussen de koriander voor het korianderwater fijn. Doe in een kommetje en rasp de knoflook erboven. Voeg 50 milliliter water en het zout toe. Roer tot het zout is opgelost.
Snijd de bosui in dunne ringen. Als het ingemaakte mosterdblad nog niet is fijngehakt, doe dat dan nu. Verdeel de noedels over vier kommen en giet eerst de (zoete) sojasaus, het korianderwater en de knoflookolie (zonder steranijs) erop. Doe er dan een flinke schep curry bovenop, gevolgd door het mosterdblad, de chili-olie, het pindakruim en de bosui. Serveer en laat iedereen zijn eigen kommetje omscheppen.

4 personen

bereidingstijd : 1 uur

gebied : Myanmar
gerechtsoort : noedelgerecht

bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood (Emma’s amazing Asia) / Emma de Thouars

Pindakruim (Azië)

PINDAKRUIM

Pindakruim is een fantastische noedeltopping, omdat het perfect aan noedels kleeft en een beetje een droge sensatie geeft.

50 gram ongezouten pinda’s, geroosterd
¼ theelepel chilipoeder
¼ theelepel versgemalen witte peper
¼ theelepel ve-tsin
snuf zout


Doe de geroosterde pinda’s samen met het chilipoeder, de witte peper, ve-tsin en een snuf zout in een hakmolentje of koffiemolen. Maal fijn, maar niet te fijn. Je wilt nog een paar grove stukjes ertussen hebben. Bewaar het pindakruim afgesloten op kamertemperatuur, daar blijft het lang goed.
Tip: de beste manier om pinda’s te roosteren is in de oven (15 tot 20 minuten op 170°C, halverwege omscheppen), zo worden ze gelijkmatig bruin, ook aan de binnenkant.

Voor 60 gram

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Noedels : 40 Kommen comfortfood (Emma’s amazing Asia) / Emma de Thouars

Ajo Blanco (Spanje)

AJO BLANCO

2 – 3 sneetjes oud wit brood
150 gram blanke amandelen
1 teen knoflook
100 milliliter olijfolie + extra om mee te besprenkelen
4 eetlepels ciderazijn
handje witte druiven, gehalveerd
4 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd
1 takje dragon


Week het brood 5 minuten in 200 milliliter water. Pureer het brood met aanhangend vocht in de keukenmachine of blender samen met de amandelen en knoflook tot gladde pasta.
Voeg 650 milliliter water en de olijfolie toe en mix tot een gladde soep. Breng op smaak met de ciderazijn, peper en zout. Duw voor een gladde ajo blanco de soep met de bolle kant van een lepel door een bolzeef. Laat door en door koud worden in de koelkast.
Neem de soep uit de koelkast en voeg eventueel wat ijswater toe als je de soep te dik vindt. Verdeel de soep over kommen en garneer met stukjes druif, het amandelschaafsel, de dragon en besprenkel met olijfolie.

4 personen

voedingswaarde : 697 kcal p.p.
bereidings- / afkoeltijd : 20 / 60 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Delicious. augustus 2023

Makdous (Midden-Oosten)

MAKDOUS (PITTIGE AUBERGINES MET WALNOTENSAUS)

Je kunt de aubergines ook in de oven roosteren. Verwarm deze dan voor op 220°C. Rooster de walnoten eventueel, de eerste 5 – 6 minuten, mee.

olijfolie, om mee in te vetten
4 middelgrote aubergines, rondom ingeprikt
granaatappelmelasse, om mee te besprenkelen
30 gram walnoten, geroosterd, fijn gehakt
1 eetlepel aleppopeper of chilivlokken
2 theelepels za’atar
¼ bosje koriander, blaadjes geplukt
¼ bosje munt, blaadjes geplukt
¼ bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt
gegrilde pitabroodjes, voor erbij

WALNOTENSAUS
100 gram walnoten, geroosterd
1 eetlepel (Indiase) auberginepickles
1 teen knoflook, geperst
sap van 1 citroen
200 milliliter extra vergine olijfolie


Verhit een licht ingevette grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Gril de aubergines onder regelmatig keren 40 – 45 minuten tot het vel bros en zwart geblakerd is en het vruchtvlees door en door gaar. Leg op een grote bakplaat en laat afkoelen tot je ze kunt hanteren. Pel de aubergines maar laat ze verder zoveel mogelijk heel.
Hak intussen in de keukenmachine alle ingrediënten voor de saus – behalve de olie – met 4 eetlepels water bijna fijn en schraap tussentijds af en toe de wand van de kom af. Mix geleidelijk de olie erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en doe over in een kom.
Bestrijk elk bord met een flinke hoeveelheid saus, leg op elk bord een aubergine en besprenkel met de granaatappelmelasse. Bestrooi met de fijngehakte walnoten, aleppopeper, za’atar en kruiden. Serveer met de gegrilde pitabroodjes.

4 personen

voedingswaarde : 892 kcal p.p.
bereidings- / rooster- / wachttijd : 20 / 45 / 5 minuten

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Delicious. oktober 2023, Special edition Midden-Oosten