maandag 30 april 2018

Patsaria Salata (Griekenland)

PATSARIA SALATA (BIETENSALADE)

In Griekenland gebruikt men voor bietensalade ook de groene bladeren en de stelen van de bieten.

1 kilogram bieten
zout
1 grote ui
1 snufje peper
3 - 4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn


Van de bieten de bladeren en stelen verwijderen. De bieten onder stromend water grondig afborstelen, in kokend water met zout leggen en afgedekt 30 minuten laten koken. Ook de stelen en de bladeren wassen. De stelen in 6 centimeter lange stukken snijden en na de eerste 30 minuten kooktijd bij de bieten leggen. Na wederom 30 minuten ook de bladeren toevoegen en alles nog eens 30 minuten laten koken. De bieten uit het water halen, enigszins laten afkoelen, schillen en in schijven snijden. De stelen en bladeren in kleine stukjes snijden en met de schijfjes vermengen. De ui schillen, in kleine stukjes snijden en met het zout, de peper, olie en azijn door de salade scheppen en goed laten intrekken.

4 personen

marineertijd / voor- / bereidingstijd : 20 / 20 / 90 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis

Garithes Salata (Griekenland)

GARITHES SALATA (GARNALENSALADE)

500 gram verse grote garnalen in hun schaal of 300 gram ingevroren garnalen
ruim 1 liter water
½ kopje azijn

SAUS
sap van 1 citroen
2 - 3 eetlepels mayonaise

of

1 bosje peterselie
sap van 1 citroen
1 - 2 eetlepels olijfolie


De garnalen onder stromend koud water afspoelen. Het water aan de kook brengen; als het flink borrelt, de garnalen toevoegen en het water op een hoog vuur weer vlug aan de kook brengen. De azijn toevoegen en de garnalen 12 minuten laten koken. De garnalen met een schuimspaan uit het kooknat halen, een beetje laten afkoelen en de schalen verwijderen. De koppen eraf trekken en weggooien, de darmdraad, die aan de bovenkant midden over de kromming loopt, eveneens verwijderen. Grotere garnalen een keer doorsnijden. Voor de vinaigrette ofwel het citroensap door de mayonaise roeren of de fijngehakte peterselie vermengen met het citroensap en de olijfolie. De garnalen met de vinaigrette aanmaken.

4 personen

bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis

Melitsanes Salata (Griekenland)

MELITSANES SALATA (AUBERGINESALADE)

2 middelgrote aubergines
2 sneden wittebrood zonder korst
2 eetlepels room
2 teentjes knoflook
zout
sap van 1 citroen
peper
2 eetlepels geraspte amandelen
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
5 eetlepels olijfolie

GARNERING
1 groene paprika
1 kleine tomaat
3 hardgekookte eieren


De aubergines op aluminiumfolie direct op de ovenplaat leggen en in een flink hete oven zacht laten worden. Het wittebrood in de room weken. De knoflook persen samen met wat zout. De aubergines schillen en in een schaal met een houten lepel (van metaal worden ze zwart) fijnstampen. Het citroensap, wittebrood, knoflook, zout, peper, geraspte amandelen en kaas samen met de olie erdoor roeren. De salade koud laten worden. Vlak voor het serveren met reepjes paprika, stukjes tomaat en in vieren gedeelde eieren garneren.

4 personen

bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis

Papoutsakia (Griekenland)

PAPOUTSAKIA (GEVULDE AUBERGINES)

2 grote of 4 kleine aubergines
sap van 1 citroen
500 gram mager lamsgehakt
2 uien
1 gepeld en fijngesnipperd teentje knoflook
2 eieren
3 eetlepels paneermeel
2 eetlepels fijngehakte peterselie
2 eetlepels tomatenpuree
zout
peper
4 eetlepels Griekse of Parmezaanse kaas
10 eetlepels olijfolie


De aubergines in de lengte halveren en van de zaden ontdoen, met citroensap besprenkelen. het lamsgehakt met de fijngesnipperde uien, het teentje knoflook, de eieren, het paneermeel, de peterselie en de tomatenpuree goed vermengen, op smaak brengen met peper en zout en wat van het auberginevlees erbij doen. Met dit mengsel de aubergines vullen en met geraspte kaas bestrooien. De olie in een vuurvaste schaal gieten, de aubergines erin leggen en in een voorverwarmde oven 30 - 40 minuten bakken.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Griekse keuken / Holger Hofmann