donderdag 16 december 2021

Tunesische groenten geroosterd op gloeiende kolen (Tunesië)

TUNESISCHE GROENTEN GEROOSTERD OP GLOEIENDE KOLEN

Deze geurige Tunesische marinade maakt van deze geroosterde groenten een heerlijk vegetarisch alternatief op de barbecue. Serveer met warm platbrood of een vrij neutraal graangerecht, zoals couscous of rijst met boter, of bij een salade van bittere slasoorten.
Je kunt de groenten uiteraard ook in de oven roosteren, maar dan mis je het grillpatroon en die diepe rooksmaak. De groenten hieronder zijn slechts een suggestie, dus varieer gerust.

4 bospenen, geschrapt maar met 1 centimeter van de steel er nog aan
4 kleine uien, ongepeld
2 rode puntpaprika’s, in de lengte gehalveerd en zaadjes verwijderd
2 babyvenkelknollen, in de lengte gehalveerd
4 kastanjechampignons, steeltjes verwijderd
2 lange rode chilipepers, in de lengte gehalveerd en zaadjes verwijderd
4 babycourgettes, uiteinden verwijderd
¼ kleine flespompoen, met schil, in dunne partjes
Griekse yoghurt, voor erbij

TUNESISCHE MARINADE
1 theelepel korianderzaad
½ theelepel karwijzaad
handvol bladpeterselie
handvol muntblad
handvol dragonblad
2 volle eetlepels geplukte dille
125 milliliter olijfolie
1 volle eetlepel goede harissa
2 theelepels fijngehakte schil van een ingelegde citroen
1 theelepel zout


Richt je barbecue zo in dat er een hete en een koelere kant is (of verhit een gasbarbecue op die manier). Laat de grootste vlammen doven, waarna er withete kolen overblijven.
Rooster voor de marinade het korianderzaad 2 minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur totdat de aroma’s vrijkomen. Stamp fijn tot een poeder. Herhaal met het karwijzaad. Doe samen in de kom van een foodprocessor en voeg de kruiden, de olie, de harissa, de ingelegde citroenen en het zout toe. Mix tot een gladde puree.
Meng de groenten met een derde van de marinade totdat de groenten goed zijn bedekt. Bewaar de rest van de marinade om later als saus te serveren.
Bak de groenten in porties en begin met de groenten die het langst nodig hebben om te garen. Schroei de groenten eerst op het heetste gedeelte van de barbecue en verplaats ze daarna naar een koeler gedeelte totdat ze gaar zijn. Je hoeft ze niet voortdurend te keren, maar zorg ervoor dat ze niet blakeren. Leg de gegrilde groenten op een serveerschaal en houd warm.
Serveer de geroosterde groenten met de rest van de marinade, samen met warm platbrood en veel dikke Griekse yoghurt.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vegarabia : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Greg & Lucy Malouf

Tartine met honing, lavendel en hazelnoten (Tunesië)

TARTINE MET HONING, LAVENDEL EN HAZELNOTEN

In Tunesië gebruiken ze naast amandee\len ook veel hazelnoten, iets wat je in de andere Arabische landen niet veel tegenkomt. Het brood voor de tartine is een klassiek Tunesisch brood, dat we samen met Afifa Tlilli maakten. Het is eigenlijk brood uit de tuin: een paar stenen op de grond, wat kooltjes en daarbovenop de speciale terracotta broodpan. In een paar minuten is het deeg gaar.

250 gram middelgrove semolina (griesmeel)
zout
lauwwarm water
zonnebloemolie
4 eetlepels geroosterde grof gehakte hazelnoten
1 eetlepel gedroogde of verse lavendel
geurige bloemenhoning
gezouten boter


Meng in een ruime kom de semolina met een snufje zout en een beetje lauwwarm water tot een samenhangend, soepel deeg. Dit vereist echt flink kneedwerk, het deeg mag niet afkoelen. Voeg tussendoor steeds een scheutje lauw water toe (in totaal gebruik je circa 2 deciliter). Als het deeg fluweelachtig aanvoelt en glanst, schenk je er een flinke scheut olie overheen en vorm je met behulp van de olie kleine glanzende bolletjes deeg. Druk ze met nog een beetje olie plat, besprenkel wederom met wat olie en vouw elk platgedrukt lapje deeg op als een envelop (de ruime hoeveelheid olie zorgt voor de laagjes en de knapperigheid). Vak de tartines per stuk, in een koekenpan met dikke bodem, goudbruin aan beide kanten. Nog lekkerder is om ze op een pizzasteen of terracotta schaal op de barbecue te bakken. Stamp de hazelnoten met de lavendel fijn in een vijzel. Meng met wat honing. Besmeer de tartines met de boter en de hazelnoot-lavendelhoning.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali