maandag 17 november 2025

Verse tomatensaus met basilicum

VERSE TOMATENSAUS MET BASILICUM

1 kilogram rijpe tomaten
½ bosje verse basilicum
2 teentjes look
olijfolie


Om de tomaten te pellen snij je eerst een kruisje in de tomaten met een scherp mesje; dompel ze even in kokend water en het velletje komt nu gemakkelijk los.
Giet een bodempje olie in een pan met dikke bodem en doe daar de gepelde tomaten bij.
Pel het teentje look; snij in stukjes; voeg bij de tomaten; zet een deksel op de pan en plaats de pan op het vuur.
Als het gaat koken, haal je het deksel van de pan; draai het vuur lager en laat verder pruttelen tot de tomaten moes zijn.
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en roer door de tomatensaus.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005

Zuidvruchten met mascarponeroom

ZUIDVRUCHTEN MET MASCARPONEROOM

100 gram gedroogde ontpitte pruimen
100 gram gedroogde abrikozen
1 flesje Cristal Alken (pils)
2 deciliter room
200 gram mascarpone
1 eetlepel fijne suiker
mespunt kaneel
4 eetlepels chocoladeschilfers


Doe de pruimen samen met de abrikozen in een steelpannetje; overgiet met het bier en laat 3 uur wellen.
Breng de vruchten aan de kook; laat 10 minuten sudderen en haal van het vuur. Verdeel de lauwwarme vruchten samen met hun vocht over 4 kelkglazen.
Klop de room op samen met de suiker en de kaneel; schep er de mascarpone door en vul er de glazen mee.
Bestrooi met de chocoladeschilfers en serveer.

4 personen

bereidingstijd : 195 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005

Pikante varkensspies (Spanje)

PIKANTE VARKENSSPIESJES

200 gram varkenshaas, in blokjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 teentje look, geperst
1 eetlepel gehakte peterselie
mespunt oregano
mespunt paprikapoeder
mespunt komijnzaad


Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de blokjes varkensvlees in een kom. Meng de olijfolie met de kruiden en roer goed door het vlees. Prik 2 stukjes vlees op een cocktailprikker; leg in een schaal; dek af met folie en laat 1 uur rusten.
Bak de spiesjes in 12 minuten goudbruin en sappig gaar.

4 personen

bereidingstijd : 80 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : tapa

bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005

Gegratineerde aubergines

GEGRATINEERDE AUBERGINES

4 aubergines
4 teentjes look, gepeld en in flinterdunne plakjes gesneden
2 eetlepels gehakte bladpeterselie
5 eetlepels gehakte verse basilicum
200 gram gorgonzola, in plakjes
200 gram mozzarella, in plakjes
2 eetlepels olijfolie
zout


Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de olijfolie met de peterselie, een mespunt zout en 4 eetlepels basilicum. Was de aubergines en snij ze telkens op een afstand van 2 centimeter schuin in, maar net niet door. Stop de plakjes knoflook in de ingesneden aubergines en lepel er het olijfoliemengsel in.
Schik de aubergines in een ovenschaal; plaats ze 1 uur in de oven tot ze gaar zijn; beleg ze dan met de plakjes kaas (mozzarella & gorgonzola) en plaats nog 10 minuten terug in de oven tot de kaas gaat smelten.
Bestrooi met de rest van de basilicum en serveer.

4 personen

bereidingstijd : 80 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005

Varkenshammetje met wasabipuree

VARKENSHAMMETJE MET WASABIPUREE

4 voorgekookte varkenshammetjes
1 kilogram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
6 eetlepels mayonaise
2 eetlepels wasabipasta
500 gram wokgroenten
½ bosje koriander, blaadjes los geplukt
sojasaus
sojaolie
peper
zout


Verwarm de oven voor op 200°C. Kruid de hammetjes met peper en bak ze in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en knapperig.
Kook de aardappelblokjes gaar in water met wat zout; giet ze af; stamp ze fijn; roer ze met de wasabi en de mayonaise tot een luchtige puree en hou warm.
Verwarm een scheut sojaolie in de wok en roerbak hierin de groenten op een hoog vuur knapperig gaar. Breng op smaak met peper en sojasaus.
Verdeel de puree over voorverwarmde borden en schep er de groenten en het hammetje naast. Bestrooi met koriander en serveer.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kook : Spar magazine om in te bijten, november 2005