zondag 12 december 2021

Yoghurtraita (Zanzibar, Tanzania)

YOGHURTRAITA

Dit bijgerecht is heerlijk fris van smaak en combineert goed met kruidige gerechten. Maar u kunt het ook samen met een chapati als snack eten.

1 eetlepel olie
½ theelepel komijnzaad
½ komkommer, geschild, zonder zaadlijsten en zeer fijn gesneden
250 milliliter (dikke) yoghurt
1 teen knoflook, geperst
½ theelepel gemalen komijn
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels fijngesneden muntbladeren


Verwarm de olie in een kleine pan en doe de komijnzaadjes erbij. Laat ze bakken tot ze ‘ploppen’ en laat ze dan wat afkoelen. Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom tot een mooi mengsel. Dek het af en zet het minimaal een half uur in de ijskast weg.

4 personen

gebied : Zanzibar, Tanzania
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

D'ba Zigni (Ethiopië)

D’BA ZIGNI (ETHIOPISCHE POMPOENSOEP)

2 eetlepels zonnebloemolie
1 grote ui, fijngesnipperd
stukje verse gember van 5 centimeter, geschild en fijngehakt
750 gram pompoenvruchtvlees, in stukjes
3 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel zout
Griekse yoghurt (voor erbij)
klein bosje koriander (voor erbij)

BERBERE (Ethiopisch specerijenpoeder)
2 theelepels komijnzaad
8 kruidnagels
1 theelepel kardemomzaad
½ theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel fenegriekzaad
1 theelepel korianderzaad
8 kleine gedroogde rode chilipepers
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel piment
¼ theelepel kurkuma
1 theelepel zout
¼ theelepel kaneel
3 eetlepels paprikapoeder


Voor de berbere: rooster de komijn, kruidnagels, kardemom, peperkorrels, fenegriek, het korianderzaad en de pepers 2 minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud een aantal keren met de pan. Laat afkoelen en maal er in een vijzel een fijn poeder van, samen met de rest van de specerijen.
Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur. Fruit de uisnippers zacht en goudgeel, roer er de gember en 2 theelepels berbere door en bak die 2 minuten mee. Voeg de stukjes pompoen toe en schep ze door de smaakmakers. Voeg de tomatenpuree, het zout en 5 deciliter water toe. Roer en breng afgedekt aan de kook.
Laat 15 - 20 minuten pruttelen, of tot de pompoen gaar is. Wilt u dikkere soep, neem er dan wat stukjes pompoen uit, prak ze en voeg ze weer toe. Voeg zo nodig nog zout en peper toe.
Serveer met Griekse yoghurt (niet authentiek, wel lekker) en korianderblaadjes.

4 personen

gebied : Ethiopië
gerechtsoort : soep

bron : Food from plenty / Diana Henry

Salade van bataat en peultjes (Zimbabwe)

SALADE VAN BATAAT EN PEULTJES

750 gram bataat (zoete aardappel)
400 gram peultjes (vers of diepvries)
zout
1 ui
½ rode Spaanse peper
3 eetlepels citroensap
1 theelepel honing
1 eetlepel gesnipperde peterselie
1 eetlepel gesnipperde selderij
9 eetlepels olie


Borstel de bataten schoon onder koud stromend water. Kook ze in ruim water gaar in 15 - 20 minuten. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en trek de schillen eraf; snijd de bataten in kleine blokjes.
Maak de peultjes schoon en kook ze in ruim kokend water met zout in 3 minuten beetgaar. Giet de peultjes af in een vergiet en laat ze onder koud stromend water afkoelen; laat de peultjes goed uitlekken.
Pel en snipper de ui. Snipper het pepertje fijn, verwijder desgewenst de pitjes. Vermeng de peper- en uisnippers met het citroensap, de honing, de peterselie, de selderij, een snufje zout en de olie. Schep de bataat en de peultjes door de dressing.

4 personen

gebied : Zimbabwe
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue / Irene van Blommestein

Ananas met kokos (Zimbabwe)

ANANAS MET KOKOS

1 kleine ananas
50 gram geschaafde pinda’s
1 theelepel citroensap
1 eetlepel honing
1 deciliter dikke kokosmelk
½ deciliter slagroom


Snijd de ananas in dikke plakken en schil ze; verwijder de harde kern en leg de plakken op een schaal. Rooster de geschaafde pinda’s in een droge koekenpan goudbruin. Vermeng het citroensap met de honing, de kokosmelk en de slagroom. Schep de kokosroom over de ananasplakken en strooi de pinda’s erover

4 personen

gebied : Zimbabwe
gerechtsoort : nagerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue / Irene van Blommestein

Fried Fish with Groundnut Sauce (Tanzania)

FRIED FISH WITH GROUNDNUT SAUCE (GEBAKKEN VIS MET AARDNOTENSAUS)

4 kleine vissen (kleine harder, grauwe poon of wijting), schoongemaakt
zout
1 deciliter olie
2 uien, gehakt
1 theelepel kerriepoeder
2 tomaten, geschild, ontpit en gehakt
75 gram aardnoten, geroosterd en fijngestampt


Bestrooi de vis met zout. Verhit de olie en bak de vis langzaam tot hij aan beide kanten lichtbruin is. Neem de vis uit de pan en giet op 2 eetlepels na alle olie uit de pan. Doe de uien en kerriepoeder in de pan en bak tot ze bruin zijn. Voeg de tomaten toe en bak alles 3 tot 4 minuten zachtjes. Meng de aardnoten met 3½ deciliter water en doe dit bij de uien en tomaten. Laat alles 5 minuten zachtjes koken. Leg de vis in de saus en verwarm alles door en door. Kruid met zout en dien op.

4 personen

gebied : Tanzania
gerechtsoort : visgerecht

bron : “Tanzanian food with traditional and new recipes” door Jenny Van Der Meer en Beatrice R. Mansur, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney