donderdag 26 december 2019

Hmissa bil Dersa (Algerije)

HMISSA BIL DERSA (KIKKERERWTEN IN KRUIDIGE SAUS)

Dersa is een pittige Algerijnse saus. De scherpte komt van de harissa of cayennepeper en knoflook, en tomaat. De specerijen verschillen: komijn en paprikapoeder zijn de basis, maar de toevoeging van kaneel, koriander en karwij hangt van de kok af. Linzen, witte bonen en bloemkool kunnen ook op deze manier worden bereid.

500 gram gedroogde kikkererwten
1¼ deciliter olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel cayennepeper
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
2 - 3 eetlepels gepureerde tomaten
1 - 1¼ liter water
1½ - 2 theelepels zout
gehakte verse basilicum, verse tijm, of verse koriander (desgewenst)


Doe de kikkererwten in een kom en giet er zoveel water over dat ze ruim onder staan. Zet een nacht in de koelkast. Giet ze af en zet weg.
Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Doe er de knoflook, cayenne- en zwarte peper, het paprikapoeder en de komijn in en laat een paar minuten fruiten. Voeg de gepureerde tomaat en het water toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 45 - 60 minuten sudderen tot de kikkererwten gaar zijn. Voeg het zout toe en laat zonder deksel 15 - 20 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is. Doe de kikkererwten in een kom en bestrooi desgewenst met de basilicum, tijm of koriander.

6 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Chakchouka (Algerije)

CHAKCHOUKA (EIEREN MET PAPRIKA, TOMATEN EN AUBERGINE)

Chakchouka is een Noord-Afrikaanse ragout van groenten, en soms merguez (een pittige saucijs) met eieren. Dit gerecht is ideaal voor en maaltijd voor gasten. U kunt de basis van tevoren maken en de eieren op het laatste moment toevoegen en op het pitje bakken of de pan in de oven zetten tot de eieren gaar zijn. Dit recept benut de mediterrane drie-eenheid van aubergine, paprika’s en tomaten, maar u kunt ook naar wens bloemkool, aardappel, courgette of artisjok toevoegen.

6 eetlepels olijfolie
2 aubergines, geschild en in stukken van 3 centimeter gesneden
2 rode of groene paprika’s, zaad en zaadlijsten verwijderd, in lange smalle repen gesneden
250 gram merguez, in stukken van 3 centimeter gesneden
3 tomaten, ontveld, ontzaad en gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 - 3 eetlepels gehakte verse snijpeterselie
6 eieren
zout
versgemalen peper


Verhit 4 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Doe de stukken aubergine in de pan en laat ze onder af en toe omscheppen 10 minuten bakken.
Verhit intussen de andere 2 eetlepels olijfolie in een andere koekenpan op een middelhoog vuur. Doe de paprika in de pan en laat 5 minuten bakken en schep dan over in de pan met de aubergine. Doe de tomaten, knoflook en peterselie in de pan met de aubergines zodra de stukken gaar zijn. Schep alles goed om, leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten sudderen op een laag vuur tot alle groenten volledig gaar zijn.
Bak de merguez goudbruin in een andere koekenpan en doe dan in de pan met het auberginemengsel.
Neem het deksel van de pan. Maak met de achterkant van een lepel 6 kuiltjes in het auberginemengsel. Breek 1 ei in elk kuiltje. In sommige recepten worden de dooiers gebroken, maar dit is niet noodzakelijk. Leg het deksel op de pan en laat de eieren 4 - 5 minuten bakken tot ze gestold zijn. Breng op smaak met zout en peper en dien op.

3 - 6 personen

land : Algerije
gerechtsoort : hapje

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Merguez op z'n Tunesisch (Tunesië)

MERGUEZ OP Z’N TUNESISCH

12 tot 14 merguezworstjes

SAUS
twee verse uien
2 of 3 teentjes look
1 eetlepel harissa
2 eetlepels olijfolie en evenveel azijn


Prik de merguez met een vork.
Doe een eetlepel olie in een bakpan, laat opwarmen en leg er de merguez in.
Draai de worstjes om en zet het vuur af.
Zeer warm opdienen met een harissasausje.
Voor de saus: Los in een kom de harissa op in de azijn. Hak de verse ui en de look (waarvan de pel verwijderd is) samen in de mixer en voeg ze beetje bij beetje aan de vinaigrette toe. Doe er de olie bij en enkele takjes gehakte koriander (facultatief).

Voor 6 personen

bereidingstijd : 15 à 20 minuten

land : Tunesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Noord-Afrikaanse keuken / Ouria Lamrani

Macaroni met avocado en roomkaas

MACARONI MET AVOCADO EN ROOMKAAS

1 citroen
1 bakje champignons
1 rijpe avocado
1 blik ananasstukjes (nettogewicht 570 gram)
zout
300 gram macaroni
2 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel bloem
1 pakje Boursin met tuinkruiden à 80 gram
peper
1 takje peterselie


Citroen uitpersen. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Avocado schillen, halveren, pit verwijderen en in blokjes snijden. Besprenkelen met 2 eetlepels citroensap. In zeef boven kom ananas laten uitlekken. In pan met ruim water en zout macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Champignons 5 minuten zachtjes bakken. Ananasstukjes erdoor scheppen. Nog 5 minuten verwarmen. Intussen in pan 1 eetlepel boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje ananassap toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Champignon-ananasmengsel en avocado erdoor roeren. Boursin erboven verkruimelen en erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Macaroni afgieten en overdoen in schaal. Avocadomengsel erover schenken. Peterselie erboven fijnknippen.
Lekker met kropsla.

4 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : mevrouw L. Nieuwenbroek uit Den Haag, in Tip Kerst 1986

Taco's gevuld met aubergine en fetakaas

TACO’S GEVULD MET AUBERGINE EN FETAKAAS

1 rode paprika (300 gram)
1 grote aubergine (500 gram)
1 rode Spaanse peper
6 takjes peterselie
2 uien
6 eetlepels (zonnebloem)olie
2 teentjes knoflook
1 blik tomatenpuree (nettogewicht 150 gram)
2 laurierblaadjes
zout
peper
¼ ijsbergsla
300 gram fetakaas
8 kant-en-klare taco’s


In pan ruim water aan de kook brengen. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. Aubergine wassen en kroontje verwijderen. Aubergine in 3 stukken snijden. Paprika en aubergine in kokend water 10 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Spaanse peper wassen, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden. In mengbeker paprika, aubergine, Spaanse peper en peterselie fijnhakken. Uien pellen en fijnsnipperen. In grote braadpan olie verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Auberginemengsel toevoegen en op middelhoog vuur al roerende 5 minuten bakken. Tomatenpuree erdoor roeren en 2 minuten op zacht vuur meebakken. Toevoegen: 2 eetlepels water, laurierblaadjes, zout en peper. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes laten bakken. Deksel van pan nemen en op hoog vuur in 5 minuten zoveel mogelijk vocht laten verdampen. Goed door elkaar roeren. Laurierblaadjes verwijderen. Laten afkoelen. Minstens 8 uur in koelkast zetten.
IJsbergsla in reepjes snijden. 200 Gram fetakaas in zeer kleine stukjes snijden. Rest van fetakaas met uitsteekvormpje uitsteken.
Oven voorverwarmen op 175°C. In midden van oven, taco’s op rooster in 5 minuten knapperig laten worden. Intussen in braadpan auberginemengsel verwarmen. Kleine stukjes fetakaas erdoor roeren. Taco’s vullen met auberginemengsel. Op 4 borden leggen. Garneren met sla en uitgestoken fetakaas.

4 personen

wacht- / voor- / bereidingstijd : 8 uur / 55 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Kerst 1986

Aprikosenknödel (Duitsland)

APRIKOSENKNÖDEL (ABRIKOZEN-KNOEDEL)

3 aardappelen (250 gram)
zout
3 sneetjes oud wittebrood
90 gram bloem
1 ei
1 blik abrikozen (nettogewicht 450 gram)
½ citroen
1 eetlepel rum
1½ theelepel aardappelmeel
4 suikerklontjes
25 gram boter of margarine
1 eetlepel suiker
1 zakje vanillesuiker


Aardappelen schoonboenen. In pan met weinig water en zout, aardappelen in de schil in 25 minuten gaarkoken. Aardappelen afgieten, pellen en koud laten worden. Minstens 5 uur in koelkast zetten. Brood roosteren. In mengbeker brood tot paneermeel malen. Boven kom aardappelen raspen. In andere kom met mixer 75 gram bloem, snufje zout en ei kloppen tot glad deeg. Aardappel toevoegen en erdoor kloppen. Tot bal vormen. Afgedekt 1 uur in koelkast zetten. Intussen boven maatbeker abrikozen afgieten (2 deciliter sap). In zeef 8 abrikozen goed laten uitlekken. Met keukenpapier droogdeppen. Citroen uitpersen (1 ½ eetlepel sap). In mengbeker doen: rest van abrikozen met 2 deciliter sap, citroensap en rum. Met deksel erop glad pureren. Overdoen in steelpan. Aan de kook brengen. In kopje met ½ eetlepel koud water, aardappelmeel tot glad papje roeren. Al roerende aan abrikozenpuree toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Laten afkoelen. Overdoen in sauskom. In koelkast in 1½ uur koud laten worden.
Bakplaat bestuiven met 2 eetlepels bloem. Op bakplaat met deegroller aardappeldeeg uitrollen tot rechthoekige lap van 14 x 14 centimeter. (Als deeg te kleverig wordt, bakplaat 5 minuten in koelkast zetten, tot deeg weer stevig is.) Deeglap in vier vierkanten van 7 x 7 centimeter snijden. In 4 abrikozen suikerklontje leggen. 4 andere abrikozen erop leggen. Abrikozen in deegvierkantjes wikkelen en tot bal vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Schaal voorverwarmen. In grote pan 2 liter water met 1 theelepel zout aan de kook brengen, dan tegen de kook aanhouden. Knoedels in 40 minuten gaar laten worden. Intussen in koekenpan boter smelten. Erdoor roeren: gemalen brood, suiker en vanillesuiker. Al roerende enkele seconden bakken. Met schuimspaan knoedels uit pan scheppen en laten uitdruipen. Knoedels voorzichtig door broodmengsel rollen. Op 4 borden knoedel leggen. Beetje abrikozensaus ernaast scheppen. Rest overdoen in sauskom en apart erbij geven.
Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
wacht- / voor- / bereidingstijd : 5 uur / 90 / 50 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip december 1986

Rote Rübensalat (Duitsland)

ROTE RÜBENSALAT (BIETENSALADE)

4 gekookte bietjes (750 gram)
1 ui
1½ deciliter (rode) wijnazijn
1½ deciliter rode wijn
1 deciliter bietensap (Zonnatura)
3 peperkorrels
1 theelepel ketoembar (koriander)
2 kruidnagels
zout
2 eetlepels olijfolie
½ theelepel geraspte mierikswortel (potje)
toefje peterselie


Bietjes ontvellen, in plakjes snijden en in schaal doen. Ui pellen en in ringen snijden. In steelpan doen: ui, azijn, wijn, bietensap, peperkorrels, ketoembar, kruidnagels en snufje zout. Aan de kook brengen (= marinade). Over bietjes schenken. (Bietjes moeten onder staan.) Laten afkoelen en afdekken. In koelkast 24 uur marineren. Af en toe omscheppen.
Bietjes afgieten. Kruidnagels en peperkorrels verwijderen, uiringen erin laten. In kommetje olie en mierikswortel door elkaar kloppen. Door bietjes scheppen. Garneren met peterselie.
Lekker met aardappelpuree en Ostpreussentopf (vleesschotel met appelsaus).

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
wacht- / voor- / bereidingstijd : 24 uur / 15 / 10 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1986