donderdag 26 december 2019

Hmissa bil Dersa (Algerije)

HMISSA BIL DERSA (KIKKERERWTEN IN KRUIDIGE SAUS)

Dersa is een pittige Algerijnse saus. De scherpte komt van de harissa of cayennepeper en knoflook, en tomaat. De specerijen verschillen: komijn en paprikapoeder zijn de basis, maar de toevoeging van kaneel, koriander en karwij hangt van de kok af. Linzen, witte bonen en bloemkool kunnen ook op deze manier worden bereid.

500 gram gedroogde kikkererwten
1¼ deciliter olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel cayennepeper
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
2 - 3 eetlepels gepureerde tomaten
1 - 1¼ liter water
1½ - 2 theelepels zout
gehakte verse basilicum, verse tijm, of verse koriander (desgewenst)


Doe de kikkererwten in een kom en giet er zoveel water over dat ze ruim onder staan. Zet een nacht in de koelkast. Giet ze af en zet weg.
Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Doe er de knoflook, cayenne- en zwarte peper, het paprikapoeder en de komijn in en laat een paar minuten fruiten. Voeg de gepureerde tomaat en het water toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 45 - 60 minuten sudderen tot de kikkererwten gaar zijn. Voeg het zout toe en laat zonder deksel 15 - 20 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is. Doe de kikkererwten in een kom en bestrooi desgewenst met de basilicum, tijm of koriander.

6 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: