donderdag 26 december 2019

Aprikosenknödel (Duitsland)

APRIKOSENKNÖDEL (ABRIKOZEN-KNOEDEL)

3 aardappelen (250 gram)
zout
3 sneetjes oud wittebrood
90 gram bloem
1 ei
1 blik abrikozen (nettogewicht 450 gram)
½ citroen
1 eetlepel rum
1½ theelepel aardappelmeel
4 suikerklontjes
25 gram boter of margarine
1 eetlepel suiker
1 zakje vanillesuiker


Aardappelen schoonboenen. In pan met weinig water en zout, aardappelen in de schil in 25 minuten gaarkoken. Aardappelen afgieten, pellen en koud laten worden. Minstens 5 uur in koelkast zetten. Brood roosteren. In mengbeker brood tot paneermeel malen. Boven kom aardappelen raspen. In andere kom met mixer 75 gram bloem, snufje zout en ei kloppen tot glad deeg. Aardappel toevoegen en erdoor kloppen. Tot bal vormen. Afgedekt 1 uur in koelkast zetten. Intussen boven maatbeker abrikozen afgieten (2 deciliter sap). In zeef 8 abrikozen goed laten uitlekken. Met keukenpapier droogdeppen. Citroen uitpersen (1 ½ eetlepel sap). In mengbeker doen: rest van abrikozen met 2 deciliter sap, citroensap en rum. Met deksel erop glad pureren. Overdoen in steelpan. Aan de kook brengen. In kopje met ½ eetlepel koud water, aardappelmeel tot glad papje roeren. Al roerende aan abrikozenpuree toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Laten afkoelen. Overdoen in sauskom. In koelkast in 1½ uur koud laten worden.
Bakplaat bestuiven met 2 eetlepels bloem. Op bakplaat met deegroller aardappeldeeg uitrollen tot rechthoekige lap van 14 x 14 centimeter. (Als deeg te kleverig wordt, bakplaat 5 minuten in koelkast zetten, tot deeg weer stevig is.) Deeglap in vier vierkanten van 7 x 7 centimeter snijden. In 4 abrikozen suikerklontje leggen. 4 andere abrikozen erop leggen. Abrikozen in deegvierkantjes wikkelen en tot bal vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Schaal voorverwarmen. In grote pan 2 liter water met 1 theelepel zout aan de kook brengen, dan tegen de kook aanhouden. Knoedels in 40 minuten gaar laten worden. Intussen in koekenpan boter smelten. Erdoor roeren: gemalen brood, suiker en vanillesuiker. Al roerende enkele seconden bakken. Met schuimspaan knoedels uit pan scheppen en laten uitdruipen. Knoedels voorzichtig door broodmengsel rollen. Op 4 borden knoedel leggen. Beetje abrikozensaus ernaast scheppen. Rest overdoen in sauskom en apart erbij geven.
Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
wacht- / voor- / bereidingstijd : 5 uur / 90 / 50 minuten

gebied : Duitsland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip december 1986

Geen opmerkingen: