VISSCHNITZEL MET GARNALENSAUS
4 eetlepels olie
1 pak diepvries visschnitzels (4 stuks)
1 citroen
1 zakje kaassaus
100 gram gepelde Noorse garnalen
Alle ingrediënten klaarzetten. In koekenpan olie verhitten. Vis 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Citroen wassen en halveren. Helft uitpersen. Andere helft in 4 plakjes snijden en halveren. In steelpan kaassaus maken met water volgens gebruiksaanwijzing. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Van vuur af garnalen door kaassaus scheppen. Op smaak brengen met citroensap. Overdoen in sauskom. Visschnitzels op schaal leggen. Garneren met plakjes citroen. Saus er apart bijgeven.
Groentetip: andijvie met champignons.
4 personen
voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip oktober 1981
dinsdag 20 oktober 2020
Geroosterde-wortelsalade met chamoy (Mexico)
GEROOSTERDE-WORTELSALADE MET CHAMOY
1 kilogram wortels, geschrapt en in schuine repen van 8 x 1 centimeter gesneden
3 eetlepels olijfolie, plus 1½ eetlepel extra voor erbij
1½ eetlepel ahornsiroop
10 gram muntblaadjes
5 gram dille, grof gehakt
8 gedroogde abrikozen, in dunne plakken gesneden (70 gram)
30 gram geroosterde, gezouten amandelen, grof gehakt
zout
zwarte peper
CHAMOY
40 gram gedroogde abrikozen
1 theelepel ahornsiroop
2 theelepels sumak
45 milliliter limoensap, plus 2 theelepels voor erbij
1 ½ theelepel aleppo-chilivlokken (of ¾ theelepel gewone chilivlokken)
1 kleine teen knoflook
2 eetlepels olijfolie
Verhit de oven tot 240°C.
Meng in een grote schaal de wortels met de olie, ahornsiroop, 1¼ theelepel zout en een flinke draai versgemalen peper. Spreid ze zo royaal mogelijk uit over twee grote, met bakpapier beklede bakplaten van 40 x 30 centimeter en rooster ze 18 minuten in de oven tot de wortels mooi goudbruin en nog stevig zijn; schep de wortels halverwege de tijd om en verwissel de bakplaten.
Mix terwijl de wortels worden geroosterd alle ingrediënten voor de chamoy met ¼ theelepel zout in een specerijenmolen (of de kleine kom van de keukenmachine) tot een gladde puree.
Schep de wortels zodra ze gaar zijn met de chamoy in een grote schaal, meng alles goed en zet hem 20 minuten opzij zodat de smaken zich kunnen mengen.
Meng de wortels met de kruiden en de plakken abrikoos en schik alles op een serveerschaal. Maak het gerecht af met de amandelen en de overgebleven olie en limoensap en dien het op.
4 personen
gebied : Mexico
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage met Tara Wigley
1 kilogram wortels, geschrapt en in schuine repen van 8 x 1 centimeter gesneden
3 eetlepels olijfolie, plus 1½ eetlepel extra voor erbij
1½ eetlepel ahornsiroop
10 gram muntblaadjes
5 gram dille, grof gehakt
8 gedroogde abrikozen, in dunne plakken gesneden (70 gram)
30 gram geroosterde, gezouten amandelen, grof gehakt
zout
zwarte peper
CHAMOY
40 gram gedroogde abrikozen
1 theelepel ahornsiroop
2 theelepels sumak
45 milliliter limoensap, plus 2 theelepels voor erbij
1 ½ theelepel aleppo-chilivlokken (of ¾ theelepel gewone chilivlokken)
1 kleine teen knoflook
2 eetlepels olijfolie
Verhit de oven tot 240°C.
Meng in een grote schaal de wortels met de olie, ahornsiroop, 1¼ theelepel zout en een flinke draai versgemalen peper. Spreid ze zo royaal mogelijk uit over twee grote, met bakpapier beklede bakplaten van 40 x 30 centimeter en rooster ze 18 minuten in de oven tot de wortels mooi goudbruin en nog stevig zijn; schep de wortels halverwege de tijd om en verwissel de bakplaten.
Mix terwijl de wortels worden geroosterd alle ingrediënten voor de chamoy met ¼ theelepel zout in een specerijenmolen (of de kleine kom van de keukenmachine) tot een gladde puree.
Schep de wortels zodra ze gaar zijn met de chamoy in een grote schaal, meng alles goed en zet hem 20 minuten opzij zodat de smaken zich kunnen mengen.
Meng de wortels met de kruiden en de plakken abrikoos en schik alles op een serveerschaal. Maak het gerecht af met de amandelen en de overgebleven olie en limoensap en dien het op.
4 personen
gebied : Mexico
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage met Tara Wigley
Maaquouda aux Crevettes (Tunesië)
MAAQUOUDA AUX CREVETTES (KASSEROL VAN GARNALEN EN AARDAPPELEN)
6 eieren
250 gram grote garnalen
250 gram aardappelen, in gezouten water gekookt en gepureerd
½ liter court-bouillon
4 eetlepels gehakte peterselie
1 uitje, in zeer dunne plakken gesneden
1 deciliter olie
1 eetlepel harissa, verdund met 1 ¾ deciliter water (desgewenst)
zout
peper
Laat de garnalen 5 minuten in de bouillon sudderen. Pel ze, snij het vlees in stukjes en vermeng dit met de aardappelpuree, peterselie, ui, olie, harissa en eieren. Breng het mengsel op smaak, schep het gelijkmatig in een vuurvaste schaal en zet deze 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot er een bruin korstje opzit.
4 - 6 personen
gebied : Tunesië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Poissons Méditerranéens, door Mohamed Kouki, in Eieren en Kaas (Praktisch koken) / Richard Olney
6 eieren
250 gram grote garnalen
250 gram aardappelen, in gezouten water gekookt en gepureerd
½ liter court-bouillon
4 eetlepels gehakte peterselie
1 uitje, in zeer dunne plakken gesneden
1 deciliter olie
1 eetlepel harissa, verdund met 1 ¾ deciliter water (desgewenst)
zout
peper
Laat de garnalen 5 minuten in de bouillon sudderen. Pel ze, snij het vlees in stukjes en vermeng dit met de aardappelpuree, peterselie, ui, olie, harissa en eieren. Breng het mengsel op smaak, schep het gelijkmatig in een vuurvaste schaal en zet deze 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot er een bruin korstje opzit.
4 - 6 personen
gebied : Tunesië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Poissons Méditerranéens, door Mohamed Kouki, in Eieren en Kaas (Praktisch koken) / Richard Olney
Glutenvrij brood
GLUTENVRIJ BROOD
300 gram boekweitmeel
100 gram rijstemeel
100 gram maismeel
2 eetlepels hele boekweit
10 gram zout
7 gram instant gist
3 - 3½ deciliter lauw water
Meng het meel, boekweit, zout en gist (laat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen) in een kom. Giet er 3 deciliter lauw water bij, kneed het deeg en laat het 60 minuten rijzen. Druk het gerezen deeg plat en in vorm. Leg het in een ingevette broodvorm of op een ingevette bakplaat, dek af. Laat het deeg minimaal 1½ uur rijzen (voor een nog beter resultaat 4 uur). Zet het brood in een voorverwarmde oven van 200°C en bak het in 35 - 45 minuten bruin.
Voor 16 sneden.
voedingswaarde : 75 kcal per snee
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 20 / 150 / 40 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Lekker gezond februari 2002
300 gram boekweitmeel
100 gram rijstemeel
100 gram maismeel
2 eetlepels hele boekweit
10 gram zout
7 gram instant gist
3 - 3½ deciliter lauw water
Meng het meel, boekweit, zout en gist (laat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen) in een kom. Giet er 3 deciliter lauw water bij, kneed het deeg en laat het 60 minuten rijzen. Druk het gerezen deeg plat en in vorm. Leg het in een ingevette broodvorm of op een ingevette bakplaat, dek af. Laat het deeg minimaal 1½ uur rijzen (voor een nog beter resultaat 4 uur). Zet het brood in een voorverwarmde oven van 200°C en bak het in 35 - 45 minuten bruin.
Voor 16 sneden.
voedingswaarde : 75 kcal per snee
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 20 / 150 / 40 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Lekker gezond februari 2002
Grof volkorenbrood
GROF VOLKORENBROOD
250 gram grof volkorenmeel
250 gram bloem
1 eetlepel lijnzaad
10 gram zout
7 gram instant gist
3 - 3½ deciliter lauw water
1 eetlepel geplette tarwekorrels
Meng meel, bloem, lijnzaad, zout en gist (laat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen) in een kom. Giet er 3 deciliter lauw water bij, kneed het deeg en laat het 60 minuten rijzen. Duw het gerezen deeg plat en in vorm. Leg het in een ingevette broodvorm of op een ingevette bakplaat en strooi er de tarwekorrels over. Druk zachtjes aan, dek af. Laat het eeg minimaal 1½ uur rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Zet het brood in een voorverwarmde oven van 200°C en bak het in 35 - 45 minuten bruin.
Voor 16 sneden.
voedingswaarde : 70 kcal per snee
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 20 / 150 / 40 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Lekker gezond februari 2002
250 gram grof volkorenmeel
250 gram bloem
1 eetlepel lijnzaad
10 gram zout
7 gram instant gist
3 - 3½ deciliter lauw water
1 eetlepel geplette tarwekorrels
Meng meel, bloem, lijnzaad, zout en gist (laat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen) in een kom. Giet er 3 deciliter lauw water bij, kneed het deeg en laat het 60 minuten rijzen. Duw het gerezen deeg plat en in vorm. Leg het in een ingevette broodvorm of op een ingevette bakplaat en strooi er de tarwekorrels over. Druk zachtjes aan, dek af. Laat het eeg minimaal 1½ uur rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Zet het brood in een voorverwarmde oven van 200°C en bak het in 35 - 45 minuten bruin.
Voor 16 sneden.
voedingswaarde : 70 kcal per snee
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 20 / 150 / 40 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Lekker gezond februari 2002
Heilbotfilet met sinaasappelsaus
HEILBOTFILET MET SINAASAPPELSAUS
600 gram heilbotfilet
2 sinaasappels
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel fijngesneden peterselie
peper
zout
Snijd met een dunschiller of citroentrekker schil van één van de (goed gewassen) sinaasappels en pers de sinaasappel uit. Schil de andere sinaasappel dik en snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Bestrooi de heilbotfilet met peper en zout. Verhit de olie in een hapjespan en bak de heilbotfilet aan één kant bruin. Draai om, temper de warmtebron. Voeg het sinaasappelsap, de sinaasappelschilletjes, parten sinaasappel en peterselie toe. Doe het deksel op de pan en laat de vis 6 - 8 minuten zachtjes stoven. Serveer de vis en schenk de sinaasappelsaus met de schilletjes en parten erover.
4 personen
voedingswaarde : 340 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Lekker gezond februari 2002
600 gram heilbotfilet
2 sinaasappels
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel fijngesneden peterselie
peper
zout
Snijd met een dunschiller of citroentrekker schil van één van de (goed gewassen) sinaasappels en pers de sinaasappel uit. Schil de andere sinaasappel dik en snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Bestrooi de heilbotfilet met peper en zout. Verhit de olie in een hapjespan en bak de heilbotfilet aan één kant bruin. Draai om, temper de warmtebron. Voeg het sinaasappelsap, de sinaasappelschilletjes, parten sinaasappel en peterselie toe. Doe het deksel op de pan en laat de vis 6 - 8 minuten zachtjes stoven. Serveer de vis en schenk de sinaasappelsaus met de schilletjes en parten erover.
4 personen
voedingswaarde : 340 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Lekker gezond februari 2002
Vitamineshot
VITAMINESHOT
1 citroen
1 sinaasappel
1 grapefruit
2 eetlepels diksap (of limonadesiroop)
¾ liter bruisend water
Pers de citroen, sinaasappel en grapefruit en meng met het diksap. Verdeel het sap over 4 glazen en schenk er bruisend water bij.
4 personen
voedingswaarde : 30 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 2 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Lekker gezond februari 2002
1 citroen
1 sinaasappel
1 grapefruit
2 eetlepels diksap (of limonadesiroop)
¾ liter bruisend water
Pers de citroen, sinaasappel en grapefruit en meng met het diksap. Verdeel het sap over 4 glazen en schenk er bruisend water bij.
4 personen
voedingswaarde : 30 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 2 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Lekker gezond februari 2002
Abonneren op:
Posts (Atom)