woensdag 10 augustus 2022

Jawaneh (Libanon)

JAWANEH (GEMARINEERDE KIPPENVLEUGELS)

2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ciderazijn
1 theelepel zout
sap van 1½ grote citroenen
2 tenen knoflook, geperst
1 – 2 snufjes kaneel
1 – 2 snufjes gemalen kardemom
bosje verse koriander
500 gram kippenvleugels
1 citroen, in partjes, voor erbij


Verwarm de oven voor tot 100°.
Doe de olie, azijn, het zout, citroensap, de knoflook, kaneel en kardemom in een grote, afsluitbare bak. Roer door elkaar. Hak de helft van de koriander – niet te fijn, maar ook niet te grof. Voeg samen met de kippenvleugels toe aan de marinade en schep alles goed door elkaar, zodat de kip helemaal met de marinade bedekt is.
Sluit de bak af en zet hem minstens 4 uur, maar liever een nacht in de koelkast.
Haal de vleugels een half uur voor je ze gaat klaarmaken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur tot-ie warm is. Neem de kip uit de marinade en schraap knoflook die eraan blijft hangen terug in de marinade – dat geeft de saus straks extra smaak.
Leg de helft van de vleugels in de koekenpan en bak ze 5 – 7 minuten tot ze aan de onderkant kleverig en goudkleurig zijn. Keer ze om en bak de andere kant net zo lang. Misschien dat je ze langs de rand van de pan rechtop moet zetten, zodat ze door en door garen – controleer ze tijdens het bakken. Schep ze dan op een bord en houd warm in de oven. Herhaal met de rest van de kip.
Schenk de marinade in de koekenpan, voeg 1 – 2 eetlepels water toe en breng aan de kook. Laat 1 – 2 minuten koken, schaap de aanbaksels op de bodem van de pan los en roer ze door de saus. Snijd de rest van de koriander fijn en roer erdoor. Haal de kip uit de oven en dien op met de saus en citroenpartjes.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Comptoir Libanais Feest! / Tony Kitous