dinsdag 21 februari 2023

Kang Hed Say Hom Pom (Laos en Cambodja)

KANG HED SAY HOM POM (CHAMPIGNONSOEP MET KORIANDER)

500 gram verse champignons
1 kleine ui, fijngehakt
1 eetlepel ghee of boter
1 eetlepel plantaardige olie
1 theelepel gemalen koriander
½ theelepel komijnpoeder
1 theelepel zout
¼ theelepel gemalen zwarte peper
2½ kop kokend water
3½ kop melk of kokosmelk
1 eetlepel koud water
2 theelepels maïzena
2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes

Maak de champignons schoon. Hak de steeltjes ragfijn. Snijd de hoeden in reepjes. Verwarm ghee of boter en laat de ui er boven een matige hittebron in ‘smelten’. Voeg de champignons toe en bestrooi ze met gemalen koriander en komijnpoeder. Schep alles al bakkende enige malen om. Voeg zout en peper toe en giet het water erbij. Laat alles gedurende 10 minuten zachtjes koken. Voeg melk of kokosmelk toe.
Meng de maïzena aan met water en giet het mengsel bij de soep. Roer alles goed door en dien de soep op.
Bestrooi hem met korianderblaadjes.

6 - 8 personen

gebied : Laos en Cambodja
gerechtsoort : soep

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Paneer met pompoen, kikkererwten, granaatappel & mango (Zuidoost-Azië & Australazië)

PANEER MET POMPOEN, KIKKERERWTEN, GRANAATAPPEL & MANGO

225 gram paneer, in blokjes van 2 centimeter
600 gram flespompoen, in blokjes van 2 centimeter
250 gram kastanjechampignons
400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel yoghurt
2½ centimeter verse gember, geschild en geraspt
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijnpoeder
½ theelepel kurkuma
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel zeezoutvlokken

SALSA
125 gram granaatappelpitjes
1 mango, geschild, in blokjes
1 theelepel bruine basterdsuiker
10 gram verse koriander of munt
1 theelepel versgemalen zwarte peper
geraspte schil en sap van ½ biologische limoen

OPDIENEN MET
naanbrood
yoghurt


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Doe de paneer, pompoen, kastanjechampignons (grote gehalveerd), kikkererwten, olijfolie, yoghurt, gember, specerijen en zeezoutvlokken op een heel grote bakplaat (alles moet er ongeveer in een enkele laag op passen) en schep goed om. Het is niet erg als de paneer bovenop ligt.
Zet de bakplaat 35 – 40 minuten in de oven tot de pompoen gaar en de paneer goudbruin is.
Roer intussen voor de salsa de granaatappelpitjes, mango, basterdsuiker, koriander of munt, zwarte peper, geraspte limoenschil en het limoensap door elkaar. Schep de gebakken paneer en groenten op naanbrood, vouw het dubbel en dien op met de salsa en yoghurt.

3 - 4 personen

voorbereidings- / oventijd : 15 / 35 - 40 minuten

gebied : Zuidoost-Azië & Australazië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer